Omkring 200 deltog i demonstrationen mod at flytte Jagt- og Skovbrugsmuseet fra Hørsholm til Djursland.

Omkring 200 deltog i demonstrationen mod at flytte Jagt- og Skovbrugsmuseet fra Hørsholm til Djursland.

"I kan røve klenodier, men ikke stedets ånd"

200 i dag i protest mod flytning af Jagt- og Skovbrugsmuseet

Af
Fred Jacobsen

"Jeg er glad for dem, der er kommet. Jeg vil gentage et arrangement om 14 dage. Enten for at fejre, at regeringen har droppet planerne. Eller for at protestere endnu mere."
Sagde 84-årige Henning Lyhne, Ganløse, der midt i sidste uge tog initiativ til en demonstration mod flytningen af Jagt- og Skovbrugsmuseet fra Hørsholm til Djursland. Henning Lyhne er gennem årene flittig bruger af Jagt- og Skovbrugsmuseet.
Omkring 200 fulgte Henning Lyhnes opfordring og mødte op foran museet på en solrig oktobersøndag for at give luft for deres utilfredshed.
"Det er jeg godt tilfreds med, når jeg tænker på, at det først var i sidste uge, det her blev arrangeret," sagde folketingsmedlem Pernille Schnoor (S) fra Hørsholm efter den cirka én time lange protestaktion.

"Send breve til Haarder!"

Hun holdt en tale og orienterede om kulturminister Bertel Haarders svar - eller, ifølge Schnoor, mangel på samme - på de spørgsmål, som hun i Folketinget havde stillet til ministeren i forbindelse med beslutningen om at flytte museet til Jylland.
"Og så synes jeg, at I, hvis I har tid, skal skrive et brev til ministeren," lød opfordringen fra det lokale folketingsmedlem.
Også Henning Lyhne talte, og slog fast, at man "kan røve museets klenodier, men de kan ikke røve stedets ånd" og stillede spørgsmålstegn ved, om dagens skoler i deres budgetter har penge nok til, at nordsjællandske skolebørn kan rejse til Jylland for at lære om jagt og skovbrug, som Kulturministeren blandt andet har sagt i et af sine mundtlige svar til Pernille Schnoor.

Venstre protesterer også

Blandt de cirka 200 var også nogle af Hørsholms kommunalpolitikere. Blandt andet Socialdemokraternes gruppeformand Niels Lundshøj, som mandag (i morgen) på mødet i Hørsholm Kommunalbestyrelse vil stille forslag om, at en samlet kommunalbestyrelse protesterer mod flytningen.
Under demonstrationen bebudede Venstres Anne Ehrenreich, at gruppen i kommunalbestyrelsen vil støtte socialdemokraternes forslag.
"Det er jeg glad for, du siger," lød Niels Lundhøjs øjeblikkelige kvittering for den melding og tilføjede:
"Det her har jo intet med partipolitik at gøre."
Venstres formand i Hørsholm, Jørgen Eirfeldt, har tidligere i Ugebladet meldt ud, at han er imod flytningen. Modstanden mod beslutningen er desuden meldt ud i en protestskrivelse til Kulturministeren.

Australsk trut for museet

I den mere underholdende afdeling deltog musikeren Kim Menzer i protesten og spillede et nummer på en didjeridoo, som er et blæseinstrument, som stammer fra den australske urbefolkninge, Aboriginals.
"Jeg havde lovet at spille på enm gren," sagde Menzer om instrumentet, som er lavet af eucalyptustræ. Han kaldte sit værk "Il momento protesto bevaro museo", hvilket fremkaldte en del smil blandt de protesterende.

null

Publiceret 25 October 2015 14:30