Inger Støjberg skal forholde sig til, om Hørsholm Kommune helt skal slippe for at tage imod flygtninge, efter at udrejsecenter Sjælsmark er gjort permanent.

Inger Støjberg skal forholde sig til, om Hørsholm Kommune helt skal slippe for at tage imod flygtninge, efter at udrejsecenter Sjælsmark er gjort permanent.

Byttehandel på vej:

Udrejsecenter for færre flygtninge

Hørsholms borgmester: Urimelig byrde for vores område

Af
Fred Jacobsen

En række politikere i Hørsholm Kommune, med borgmester Morten Slotved (K) i spidsen, er på vej til at foreslå udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) en opsigtsvækkende byttehandel: Når Hørsholm har fået proppet et permanent udrejsecenter med løbende op til 700 beboere ned i halsen, så skal kommunen slippe for at tage imod kvoteflygtninge.
Hørsholms borgmester Morten Slotved (K) bekræfter over for Ugebladet, at et sådant forslag er på vej til ministeren.
"Jeg ønsker sagen drøftet som en hastesag på vores kommunalbestyrelsesmøde på mandag," oplyser han.

Urimeligt eksperiment

Idéen til byttehandelen kommer oprindeligt fra Liberal Alliances Troels Moe, og borgmester Slotved bakker op.
"Vi skal have et udrejsecenter med konstant omkring 700 beboere. Det er et urimeligt eksperiment, som ikke en gang er tidsbegrænset. Så ønsker vi til gengæld antallet af andre flygtninge reduceret," fortæller Morten Slotved.
Hvor mange færre flygtninge vil I da have?
"Ja, altså, ser vi os omkring, så er der kommuner, der slet ingen skal tage," siger Slotved, som tilføjer:
"Flygtninge kender ingen kommunegrænser. 1300 i et så lille område er en urimelig byrde for et så lille område," understreger borgmesteren med henvisning til, at Udrejsecenter Sjælsmark og Center Sandholm ligger få kilometer fra hinanden.
Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) meddelte tirsdag, at Udrejsecenter Sjælsmark skal gøres permanent og skal huse 600-700 afviste asylansøgere.
De personer, der skal bo på centret, er dog ikke de samme, som det oprindeligt var tænkt. For eksempel skal asylansøgere med en dom og personer på tålt ophold overføres fra Center Sandholm til et nyt udrejsecenter i Ikast-Brande Kommune.
Til gengæld skal såkaldte åbenlyst grundløse asylansøgere, afviste efter dem såkaldte Dublin-forodrning samt familier igennem Sjælsmark, før de sendes ud af landet.
Udrejsecenter Sjælsmark har været i funktion siden februar og rummer lige nu cirka 100 beboere, som fortrinsvis er enlige kvinder og mænd, der skal sendes videre til et EU-land efter Dublin-forordningen.
Hørsholm Kommune har i år fået tildelt 68 flygtninge og har fået at vide, at det som minimum bliver 67 i 2016.

Publiceret 12 December 2015 11:00