Kunstneren Kristian von Hornsleth vil forære en statue til hyldest for dna-forskeren Eske Willerslev til Hørsholm Kommune. Sådan kommer statuen sådan nogenlunde til at tage sig ud ved Vallerødskolen.

Kunstneren Kristian von Hornsleth vil forære en statue til hyldest for dna-forskeren Eske Willerslev til Hørsholm Kommune. Sådan kommer statuen sådan nogenlunde til at tage sig ud ved Vallerødskolen.

’Forskeren’ lærer os at finde sandheden

Den kendte kunstner Kristian von Hornsleth donerer skulptur til Hørsholm - skal stå ved Vallerødskolen

Af
Fred Jacobsen

“'Forskeren hedder den. Den er en hyldest til dna-forskeren Eske Willerslev. Den skal lære de unge at læse Willerslev i stedet for at se på iPad eller lignende.”
Endnu eksisterer den tre meter lange, to meter høje og én meter brede bronzeskulptur kun på kunstnerens, Kristian von Hornsleths, tegnebræt.
Men når han har - og han understreger 'når' - fundet de ti investorer, der skal til, kommer statuen op at stå ved Vallerødskolen.

Værdi: 3-5 millioner kroner

Kommunalbestyrelsen i Hørsholm har givet grønt lys til projektet og er klar til at tage imod Kristian von Hornsleths donation, der har en anslået værdi på mellem tre og fem millioner kroner.
“Jeg kommer selv til ishockey i Hørsholm en gang imellem og mener, at området med skole, gymnasium og idrætsfaciliteter er en ungdomsområde og dermed det rette sted at placere skulpturen”, fortæller kunstneren til Ugebladet.

’Forskeren’ eksisterer endnu kun på en skitse. Den tre meter dybe, to meter høje og én meter brede skulptur skal stå ved Vallerødskolen. Ill.: Hornsleth Studio

’Forskeren’ eksisterer endnu kun på en skitse. Den tre meter dybe, to meter høje og én meter brede skulptur skal stå ved Vallerødskolen. Ill.: Hornsleth Studio

Nej tak til de levende

Oprindelig skulle Eske-Willerslev-statuen stå ved Københavns Universitet, hvor forskeren er professor.
Ifølge Kristian von Hornsleth takkede universitetet dog nej med den begrundelse, at universitetet ikke ønsker statuer af nulevende foskere.
“Så var det, at jeg snakkede med folk fra Hørsholm, der blev holdt en masse møder , og nu går jeg så i gang med at få finansieringen på plads”, oplyser von Hornsleth.

Reklame og kunst er ens

Pengene skal komme fra ti investorer - lokale og andre virksomheder - efter en model, von Hornsleth allerede har praktiseret med værket 'Stjernen' i Vejle, der ligeledes er placeret i et uddannelsesområde.
“Det er min måde at samarbejde med erhvervslivet på. Et partnerskab. Der er jo dybest set ikke forskel på kunst og reklame. Der findes jo ikke noget, der ikke har en eller anden åndelig interesse”, lyder det fra Kristian von Hornsleth.
Idéen til 'Forskeren' kommer af Hornsleths egen fascination af dna-forsker Eske Willerslevs arbejde.
“Det er en hyldest til ham, den kompromisløse forsker, der leder efter sandheden. Det er jo det, vi gør”, siger von Hornsleth.

Den spændende ener

Skulpturen viser personen Eske Willerslev med en hale af fartvind efter sig.
Det er ifølge kunstneren selv både et udtryk for bevægelse, men samtidig er det et fossil, et aftryk af tidligere tider.
Eske Willerslev er ifølge Kristian von Hornsleth “den spændende ener, der mod alle odds stræber efter ny viden”. Eller en person, der er “frosset i tid og sted eller trækker sig ud af fastlåste tankebaner mod nye horisonter”.
Hørsholm Kommune har i forindelse med placering af skulpturen lagt vægt på, at den vil “tilføre både æstetisk og indholdsmæssig værdi” til området og vurderer nærhden af uddannelsesinstitutioner som “relevant, idet værket berører temaet om stræben efter viden”, som det fremgår af sagsfremstillingen til kommunalbestyrelsesmødet.
 
Deltag i debatten på Ugebladets facebook-side.

Publiceret 08 November 2016 09:15