Advokat Anne Louise Wulff, i midten, repræsenterer Maiken Birkelund, til venstre, og Hellemille Rasmussen. Foto: Fred Jacobsen

Advokat Anne Louise Wulff, i midten, repræsenterer Maiken Birkelund, til venstre, og Hellemille Rasmussen. Foto: Fred Jacobsen

Fyrede i svindelsag føler sig hængt ud som kriminel

Tre medarbejdere står nu frem og fortæller, hvordan de oplever sagen fra Lions Børnehuse. De gik med hue, turde ikke komme ud og oplevede forældre vende sig bort fra dem

Af
Fred Jacobsen

Lions Børnehuse Fredag den 9. december 2016 er en dag, Hellemille Rasmussen, Betina Varsted og Maiken Birkelund nok aldrig glemmer.
Den dag blev de indkaldt til et møde med Hørsholm Kommunes personalechef, Gert Ahrentecht Jensen, og centerchef Hanna Bohn Vinkel. Da mødet var slut, var de sendt hjem med besked på, at de foreløbig ikke mere skulle møde på arbejde. Siden blev de fyret.
Nu står de frem og vil renses for det, der - ud over at de har mistet deres job - også hænger ved: At blive sat i forbindelse med en mulig kriminel handling, som de ingen andel har i. Nemlig den formodede million-svindelsag i Lions Børnehuse.
For Hellemille Rasmussen begynder denne fredag med en opringning. Hun skal stille op til et møde på rådhuset.
Hun har ikke i første omgang en idé om, hvad det handler om. Men hun ved, at der i Solhuset, hvor hun er leder, er et stort underskud, som har stået på siden begyndelsen af 2015.
““Jeg havde på ingen måde en fornemmelse af, at det kunne handle om mig og mit job,” fortæller hun.
Da hun træder ind i mødelokalet får hun at vide, at hun er indkaldt til møde, fordi hun har haft en funktion i forhold til økonomien i institutionen og at man har suspenderet områdelederen, fordi hun er mistænkt for bedrageri for 1,6 millioner kroner.

For 45.000 kr. julegaver

Hun får forelagt en række papirer, blandt andet en liste over kontanthævninger på sammenlagt næsten en halv million kroner, som er foretaget på Lions Børnehuses dankort i 2016, og et håndskrevet blåt bilag på ca. 45.000 kroner for indkøb af henholdsvis personale- og julegaver i en lokal tøj- og kosmetikforretning. Og bliver spurgt, hvad hun kender til det.
“Jeg kender ikke til hævninger af den størrelse. Jeg havde selv et dankort til Lions Børnehuses konto, men brugte det kun sjældent. Og bilaget havde jeg aldrig set,” fortæller hun.
Efter et stykke tid forlader personalechefen og centerchefen lokalet.
“Så sortner det for mine øjne. Jeg er i chock. Jeg har det virkelig dårligt. Jeg bliver jo direkte kørt ind som en kriminel,” erindrer Hellemille Rasmussen.

Ud af bagdøren

Da de to kommunale chefer efter kort tid kommer tilbage igen, siger de, at Hellemille Rasmussen er suspenderet. Og hun bliver bedt om at aflevere sine hævekort og nøgler- og om at forlade bygningen via bagindgangen.

Ubehageligt krydsforhør

For hendes kollegaer, Betina Varsted og Maiken Birkelund, var på vej ind til møde ad fordøren. Også de bliver suspenderet og senere fyret efter at have været igennem, hvad de oplever som et meget ubehageligt krydsforhør, hvor de bliver anklaget for at have begået noget kriminelt. Ingen af de tre fik mulighed for at tage en bisidder med, hvilket ifølge deres advokat, Anne Louise Wulff, ellers er normal fremgangsmåde i den type situationer.
Fredag den 9. december er begyndelsen på en svær periode for de tre Lions-medarbejdere. For da sagen kommer frem samme dag, er Hørsholm Kommune, på vegne af bestyrelsen, i en pressemeddelelse og i et brev til forældrene meget klar i sin kommunikation: Det er områdelederen, leder og souschef i Solhuset, samt en fjerde medarbejder, der er suspenderet - og sagen om de 'økonomiske uregelmæssigheder' er meldt til politiet.
Det er således en forholdsvis nem sag i et lille samfund som Hørsholm at regne ud, hvem det præcist handler om.
“Det var forfærdeligt. Jeg er i chok. Jeg har jo slet ikke regnet med det her. Få sådan en besked, og så læse tre timer efter i Ugebladet, at man er kriminel. Det var lidt det jeg følte,” husker Hellemille Rasmussen tilbage.

Hængt ud i hele Hørsholm

Især husker hun en udtalelse fra den daværende formand for bestyrelsen i Lions Børnehuse, Thorkild Gruelund, som få dage efter at sagen kom frem, den 13. december i Ugebladet udtalte følgende:
“Er man taget i handlinger, som vi tror, det drejer sig om her, risikerer man at blive hængt ud.”
Thorkild Gruelund udtalte sig, efter at han på Ugebladets Facebook-side var blevet kritiseret for i et forældrebrev at have været meget præcis om den personekreds, der i begyndelsen af måneden blev suspenderet fra tjeneste, mens politi og kommune undersøger, hvad der er sket.
Gruelund beklagede nogle dage senere sine udtalelser og understregede, at “ingen endnu er anklaget for noget”.

Gik med hue og vendte om

“Da var vi jo ligesom hængt ud i hele Hørsholm. Jeg starter med at gå med hue og simpelt hen kryber langs væggene og føler, at folk kigger på min ryg og siger: 'Det er hende, der har taget alle mine børns penge fra mine børns børnehave'. Altså sådan havde jeg det virkelig. Jeg mødte nogen, hvor jeg vender rundt. Jeg har mødt nogle enkelte forældre, som ikke hilser på mig i dag. Jeg undgår simpelt hen at komme her op i byen, jeg bor i den anden ende af Rungsted Station. Det er stadig som en film, der kører. Så uvirkeligt. Jeg fatter stadig ikke rigtig, hvad der er sket,” fortæller Hellemille Rasmussen.

Burede sig inde

Det var ikke kun Hellemille Rasmussen, der føler sig stemplet som kriminel. Betina Varsted, souschef i Solhuset, burede sig inde derhjemme.
“Jeg var kun hjemme. Jeg turde ikke gå ud. Indtil der var én der sagde, at nu må du altså se at gå ud og vise dig,” fortæller Betina Varsted, der siden den forfærdelige fredag blandt andet har været til samtaler med en krisepsykolog, som kommunen har stillet til rådighed.
“Jeg var simpelt hen bange for alt. Og jeg har oplevet, at nogle forældre har fjernet sig, når jeg kom. Og nogle hilser ikke på mig,” lyder det fra den nu fyrede souschef.

Frygtede attaks

Maiken Birkelunds oplevelser har ikk helt samme karakter.
“Jeg er jo ikke fysisk til stede, som de to andre er. Jeg har jo haft mit arbejde derhjemme,” fortæller hun, der var institutionernes administrative medarbejder.
Maiken Birkelund er ansat i et flexjob, fordi hun har sclerose.
“Jeg gik derhjemme og rodede rundt med de samme spørgsmål igen og igen og var også bange for at få attaks. Og stiller nu selvfølgelig spørgsmålet, hvem der nu vil ansætte sådan én som mig.”

null

Publiceret 14 March 2017 09:30