En førerløs shuttlebus som denne kan blive en del af gadebilledet i Hørsholm allerede fra efteråret. Foto: Navya

En førerløs shuttlebus som denne kan blive en del af gadebilledet i Hørsholm allerede fra efteråret. Foto: Navya

Førerløs bus i Hørsholm til efteråret

Kommunen lægger billet ind på forsøg med førerløs shuttlebus

Af
Fred Jacobsen

“Der er også udfordringer. Borgere kan blive sure over, at der kører en bus på Usserød Kongevej med en fart på ti kilometer i timen. Men Hørsholm kan bliver den første kommune i Danmark, som laver forsøg med førerløse busser.”
Der var begejstring bordet rundt på det seneste møde i kommunalbestyrelsen. For det blev besluttet, at et forsøg med sådan en bus skal sættes i gang allerede i dette efterrår.
Og som Liberal Alliances Troels Moe, som ovenstående citat stammer fra, sagde på kommunalbestyrelsesmødet, kan Hørsholm blive den første kommune, der kaster sig ud i sådan et forsøg. Hørsholm skal dog skynde sig, for både Vesthimmerland og Aalborg står også på spring til at ville prøve en førerløs bus af.
Der var bordet rundt ros til netop Troels Moe, fordi han unde budgetforhandlingerne havde insisteret på, at forsøget kom med på budgettet. Og det kom det med et beløb på 100.000 kroner.
Ud over udfordringen med at have en bus på gaden, der triller af sted med ti kilometer i timen - lidt over rask trav - ligger der også en proces forude med at bestemme, hvor bussen skal køre i forsøgsperioden. Flere ruter er nævnt: Kokkedal Station-Rungsted Gymnasium, Louiselund-Kokkedal Station eller Breelteparken-Kongevejcentret. Her var den konservative Thorkild Gruelund hurtig til at komme med forslag.
“Jeg foreslår Kokkedal Station-Rungsted om morgenen og Breelteparken-Kongevejscentret om formiddagen,” lød det fra Gruelund, der som de øvrige politikere bakkede op om forsøget.

Testperiode på et år

Der er dog et stykke vej endnu: Forsøget skal nemlig godkendes af Transport-, Bygnings- og Boligministeriet inden det kan sættes i gang - og Hørsholm skal vælges som et af i alt fire forsøgsprojekter, hvoraf de to andre vil blive påbegyndt i henholdsvis Gøteborg i Sverige og på et parkeringsområde på DTU i Lyngby. Og borgmester Morten Slotved foreslog at finde penge til at tage på studietur til henholdsvis Berlin og/eller Lyon for at se på forsøg, der foregår der.
Ifølge forslaget skal testperioden begynde i efteråret og køre over 10-12 måneder med en selvkørende shuttlebus med plads til 10-12 passagerer - og den vil i forsøgsperioden være bemandet.
Forsøget skal ifølge kommunalbestyrelsens beslutning ske i samarbejde med virksomheden Autonomous Mobility A/S og vil koste Hørsholm Kommune en halv million kroner i etablering og derudover 1,8 millioner kroner pr. bus for et år.
Hvad siger du til, at der kommer førerløse busser til Hørsholm? Deltag idebatten mpå Ugebladets Facebook-side.

Publiceret 30 March 2017 08:00