Ro til Tro:

Et helle for det der kan være svært

I fem år har Hørsholm Kirke tilbudt denne særlige aftengudstjeneste, som har bredt sig til andre kirker i landet

Af
Fred Jacobsen

“En mulighed for i fællesskab at finde ro i hverdagen den sidste torsdag i måneden.”
Sådan skriver Hørsholm Kirke selv om sit månedlige tilbud til en anderledes tilgang til kirkens vanlige ritualer. Det er en form, som nu i fem år har været en mulighed for faste og mindre faste kirkegængere - og en gudstjenesteform, der har bredt sig til en række andre danske kirker.
Og det der med at bryde op i forhold til kirkens kendte ritualer betyder noget for sognepræst Le Klint, der står bag idéen til Ro til Tro.

Stilhed er kernen

“En højmesse med alle dens ritualer og traditioner kan virke fremmed, stor og uoverskuelig for den, der ikke er kirkevant. Stilhed tvinger os til at mærke, hvordan vi har det, om vi er trætte, triste, taknemmelige eller noget helt fjerde. Det er i det rum, vi finder ro og måske tro,” forklarer Le Klint.
Stilhed er kernen i Ro til Tro-gudstjenesten. To gange fire minutter, hvor deltagerne bare sidder helt stille i løbet af den halve time, en Ro til Tro varer. I den øvrige tid er der musik - en cello, en guitar, et orgel, tekster, sange og salmer, men ikke nødvendigvis de sædvanlige.
“Folk er velkomne til selv at skrive deres bøn, som så bliver læst op undervejs,” fortæller Le Klint.

Le Klint, sognepræsten i Hørsholm Kirke. har ved flere lejligheder vist, at kirken kan være til andet end de sædvanlige ritualer. Eksempelvis en gudstjeneste for bikere sidste år. Foto: Morten Timm

Le Klint, sognepræsten i Hørsholm Kirke. har ved flere lejligheder vist, at kirken kan være til andet end de sædvanlige ritualer. Eksempelvis en gudstjeneste for bikere sidste år. Foto: Morten Timm

Ikke de samme

“Jeg ser både nye og faste kirkegængere, men ét har vi til fælles. Vi finder stilheden berigende. Jeg tror, at Ro til Tro til tro for mange er et helle i en fyldt og til tider stresset hverdag,” lyder det fra præsten, der oplyser, at hun selvfølgelig gennem sin præstegerning kommer i kontakt med mennesker, der bærer på tab og stor sorg. Så kan hun godt finde på at opfordrer dem til at deltage i Ro til Tro.
“Her kan man være i sorg i et fællesskab,” siger hun.

Hørsholm Kirke. Foto: Claus Djervad

Hørsholm Kirke. Foto: Claus Djervad

Sne ingen hindring

“Jeg er selv meget glad for formen og får meget anerkendelse for den. Tænk, den eneste aften, hvor Hørsholm lå dækket i sne, kom der alligevel 16. Det havde jeg ikke regnet med,” fortæller hun og oplyser, at der på en almindelig Ro til Tro-aften kommer alt fra 12-30 deltagere. Det tal har været konstant gennem årene.

En særlig stemning

Det er en særlig stemning i kirken ved Ro til Tro-tjenesterne, fordi det er en aftengudtjeneste. Alterpartiet er oplyst gennem masser af levende lys, og stemningen bliver understreget af, at der tændes levende lys på alléen op mod kirken. Det skal være med til at understrege, at her er der tale om en speciel form for gudstjeneste.

Den svære kristendom

Le Klints ønske om at skabe en meget enkel gudstjeneste med velkendte salmer og sange, enkle tekster og stilhed kan muligvis forklares gennem hendes egen tilgang til kristendommen. Hun er nemlig 'sen starter': Hun blev først døbt som 37-årig og gik før den tid aldrig til gudstjenester.
“Jeg synes, kristendommen var et svært tilgængeligt område. Jeg forstod det ikke rigtigt. Men så var der én der sagde: 'Få dig en tro!'. Det gjorde jeg så og gik så at sige hele vejen,” fortæller Le Klint, der har været sognepræst ved Hørsholm Kirke siden 2011.

Ro til Tro
Hver sidste torsdag i måneden i Hørsholm Kirke.
Døren åbnes klokken 19.30, hvor deltagerne kan tænde et lys for nogen eller noget eller skrive en egen bøn, som vil blive læst højt undervejs.
Selve gudstjenesten begynder klokken 20, hvor der synges et par salmer eller sange og der holdes to gange 4 minutters stilhed. Der lyttes til musik, til poetiske ord om livet samt til hinandens bønner og slutter med en fællesbøn.
Efter en halv times gudstjeneste er der så kaffe, te og chokolade under orglet.
Ro til Tro har bredt sig til en række andre kirker, for eksempel Ishøj, Bellinge, Bistrup, Hornborg, Emdrup, Fraugde, Allerup, Davinde og Brændekilde Kirke.

En messe med alle dens ritualer kan virke fremmed, stor og uoverskuelig
Le Klint, sognepræst

Publiceret 12 April 2017 07:00

SENESTE TV