Byggesager:

Hørsholms høje pris kan være en god pris

Hurtig sagsbehandling kan betyde, at selv en høj timepris er gunstig, siger Dansk Byggeri

Af
Fred Jacobsen

Hørsholm har Danmarks højeste timepris.
Sådan lyder overskriften i en pressemeddelelse, hvor interesseorganisationen Dansk Byggeri offentliggør en ny undersøgelse af, hvad borgerne skal betale pr. time i forbindelse med byggesager.
I år har Hørsholm fortrængt Vejle fra toppplaceringen over landets dyreste kommuner. Året før var Hørsholm nummer to på denne - set med Dansk Byggeris øjne - kedelige rangliste.

En ærgerlig titel

“Det er godt nok en ærgerlig titel, og jeg kan da også undre mig over, at Mariagerfjord Kommune (307 kr., red.) kan sagsbehandle til en tredjedel af timeprisen i Hørsholm. Hvordan det hænger sammen er svært at forklare, når det er de samme regler og skemaer, som kommunerne skal forholde sig til,” siger formand for Dansk Byggeri Nordsjælland, Jørgen Simonsen, i en pressemeddelelse.

Intet gebyr i Fredensborg

Analysen viser ganske markante forskelle i landets kommuner, og mest markant er forskellen mellem Hørsholm og nabokommunen Fredensborg: På den anden side af kommunegrænsen er timeprisen nemlig sat til 0 kroner.
“I Hørsholm er det besluttet, at byggesager skal være 100 procent bugerbetalt. Timeprisen er derfor, som den er. Og analysen siger ikke noget om, hvor hurtig en sag behandles,” siger Rune Munch Christensen, teamleder i byggesager i Hørsholm Kommune.

Tiden tæller ikke

Det bekræfter Dansk Byggeris erhvervspolitiske direktør, Torben Liborius.
“Vi kan ikke se, om Hørsholm bruger tre timer på en sag, hvor en anden kommune med en lavere timepris bruger fem eller seks timer. Er man hurtig, kan 914 kroner i timen jo godt være en god pris,” medgiver Torben Liborius over for Ugebladet. Når tidsdimensionen ikke er en del af analysen, skyldes det ifølge Dansk Byggeri, at det ikke er data, der er tilgængelige.
“Det ville kræve, at kommunerne registrerer den tid, det tager,” siger Liborius.
Kan man så sammenligne kommunerne direkte på timeprisen?
“Ja, for det vigtige her er, at vi bruger samme metode over for alle,” siger Torben Liborius, der kalder den årlige analyse for 'et dialogredskab mellem erhvervsliv og kommunen'.
“Og vil man vide, hvor hurtig ens kommune er, kan man jo spørge,” tilføjer han.

Skatten må gerne betale

I undersøgelsen forklarer Dansk Byggeri også, at en kommune selv sætter prisen, men at den ikke må have en indtægt på byggesager. Kommunen må til gengæld gerne lade gebyret være helt eller delvist skattefinansieret.
Så hvor Hørsholm har valgt at lade brugerne betale hele 'gildet', er det i nabokommunen Fredensborg - og i 21 andre kommuner - alle borgere, der betaler over skatten.

null

Publiceret 10 May 2017 09:00