Nordsjællands Brandvæsen mangler brandmænd

Bemandingen af deltidsbrandfolk skal styrkes betydeligt på Nordsjælland Brandvæsens fem stationer

Af
Morten Timm

Morten Timm

Staben af deltidsbrandfolk hos Nordsjællands Brandvæsen skal styrkes markant. Lige nu står de og skal bruge 12-20 nye brandmænd på deltid og tager derfor det utraditionelle skridt at gå i lokalpressen og efterlyse nye medarbejdere.
“Vi har brug for at styrke vores stab af brandfolk og give vores bemanding en større robusthed,” lyder det fra beredskabsinspektør Per Larsen og operativ chef Claus Larsen fra Nordsjællands Brandvæsen.
Alene på brandstationen i Hørsholm skal der bruges op til fire ekstra brandfolk.

Ikke en nødsituation

Der er ikke tale om en akut personalemangel, men efter udarbejdelsen af en risikobaseret dimensionering for det nye brandvæsen, der blev dannet 1. januar 2015, har både beredskabskommissionen og de fire kommuner bag - Hørsholm, Fredensborg, Allerød og Rudersdal - godkendt, at styrken af skal øges med små 20 procent.
“Det vil også give en bedre fordeling af vagter og dermed mindre belastning for den enkelte brandmand. I dag er vi ind i mellem nødsaget til at trække på mange af de samme brandfolk. Det er lidt Tordenskjolds soldater, og de har jo også et hovederhverv ved siden af,” forklarer Per Larsen, men han beroliger med, at der ikke er fare på færde i forhold til at have brandmænd nok til at rykke ud.
Nordsjællands Brandvæsen har samlet set 1200-1300 udkald årligt, fordelt på brand, færdselsuheld, miljø og andre opgaver.
“Det er en situation, som de fleste brandvæsen står med i dag. På landsplan er der brug 400 nye deltidsbrandfolk, og her i Nordsjælland er vi slet ikke så hårdt ramt,” tilføjer operativ chef Claus Larsen.

Få krav og løn

For at blive deltidsbrandmand hos Nordsjællands Brandvæsen kræver det en lægeattest og en ren straffeattest. Endelig skal du bo eller arbejde så tæt som muligt på brandstationen.
“Man skal ikke have mere end 4-5 minutters kørsel i bil til brandstationen. Vi skal jo overholde vores udrykningstid, og der skal de første biler være kørt inden fem minutter fra alarmen,” oplyser beredskabsdirektøren hos Nordsjællands Brandvæsen.
Uddannelsen som brandmand strækker sig sammenlagt over 234 timers undervisning, fordelt med 12 timers udvidet førstehjælpskursus, 74 timers grundkursus og endelig 148 timers funktionsuddannelse, á to forløb på to uger.
“Hele uddannelsen er med løn,” oplyser Per Larsen.

Dialog med erhvervslivet

Udover at tiltrække nye brandmænd har Nordsjællands Brandvæsen også planer om at indgå i en tættere dialog med det lokale erhvervslivet og fortælle dem om arbejdet som brandmand.
Det skyldes, at flere virksomheder efter krisen ikke længere er helt så fleksible med at lade deres medarbejdere rende til brandudrykning i den normale arbejdstid.
En deltidsbrandmand tjener mellem 30.000-40.000 kroner om året, afhængigt af antallet af vagter .
Er du interesseret i at høre mere om jobbet eller søge ind, skal du kontakte beredskabsdirektør Per Larsen på mail: pl@nsbv.dk
Det er også muligt at søge om at blive frivillig brandmand.

Det har stationer brug for:

* Hørsholm: 4-6 nye - (har 20 deltidsbrandmænd)
* Fredensborg: 2 nye (har 20 deltidsbrandmænd)
* Allerød: 2-4 nye (har 20 deltidsbrandmænd)
* Nærum: 2-4 (har 20 deltidsbrandmænd)
* Birkerød: 2-4 (har 20 deltidsbrandmænd)

Publiceret 16 May 2017 15:00

Ugebladet Hørsholm nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugebladet Hørsholm
SENESTE TV