Hanne Falkensteen, Hørsholms borgmester fra 1988-2001, er død. 81 år gammel. Hun blev sidste gang fotograferet offentligt 30. marts i år ved indvielsen af de fleksible sale i Kulturhus Trommen. Samme hus hun selv indviede som borgmester i 1988. Foto: Morten Timm

Hanne Falkensteen, Hørsholms borgmester fra 1988-2001, er død. 81 år gammel. Hun blev sidste gang fotograferet offentligt 30. marts i år ved indvielsen af de fleksible sale i Kulturhus Trommen. Samme hus hun selv indviede som borgmester i 1988. Foto: Morten Timm

Tidligere borgmester Hanne Falkensteen er død

Gennem 13 år var hun Hørsholms populære førstedame og stod op gennem 90’erne i spidsen for et stærkt Konservativt Folkeparti. Hanne Falkensteen blev 81 år

Af
Morten Timm

Morten Timm

Hørsholms markante borgmester Hanne Falkensteen er død. Hun sov ind natten til søndag efter nogen tids sygdom i en alder af 81 år.
Hanne Falkensteen var en populære borgmester med høje personlige stemmetal, der var med til at sikre De Konservative det absolutte flertal i flere valgperioden. Hun var byens politiske førstedame gennem 13 år fra 1988 og frem til 2001, hvor hun overlod borgmesterposten til Uffe Thorndahl.
Hanne Falkensteen blev født 4. januar 1936 i Ålborg og blev senere student fra Ålborg Studenterkursus, inden hun i 1957 uddannede sig til fysioterapeut i København.
Året efter flyttede Hanne Falkensteen og hendes mand, prokurist Jørgen Falkensteen, til Hørsholm, hvor hun fra 1967 og i mange år frem arbejdede på Hørsholmhjemmet som ergonomisk konsulent og med skoleergonomi for Hørsholm Kommune.
Gennem en aktiv indsats i skolekommissionen i Hørsholm, hvor Hanne Falkensteen var formand fra 1974-1981, blev den politiske interesse skærpet, og hun blev i 1978 første gang valgt ind i Hørsholm Kommunalbestyrelse for Det Konservative Folkeparti.
I 1986 blev Hanne Falkensteen udnævnt til viceborgmester og kunne to år senere iføre sig borgmesterkæden.

Hver 3. stemte på Hanne

Ved valget i 1993 fik Hanne Falkensteen et markant bevis for sin store popularitet, da hun med 33,4 procent af samtlige afgivne stemmer blev den helt store stemmesluger i kommunen med den lave skat på blot 13,5 pct.
Hun var også kendt for at kunne slå i bordet og få sine gruppefæller til at rette ind. Som daværende viceborgmester Thorkild Grue-lund sagde på hendes sidste kommunalbestyrelsesmøde:
“Den konservative gruppe har du styret på glimrende vis. Der har været lidt mor i dig, der har nok også været lidt kvindelist, men der var også lidt hundedressur - kort snor og pighalsbånd...”
Den 1. januar 2001 overlod Hanne Falkensteen borgmesterposten til sin partifælle Uffe Thorndahl, men blev siddende som medlem af kommunalbestyrelsen valgperioden ud.
Fra 1990 til 1997 havde den stærke kvindelige politiker desuden sæde i Frederiksborg Amtsråd, hvor hun blandt andet var medlem af økonomiudvalget og socialudvalget.

Golf og vinterbader

I hjemmet har det politiske engagement også været i højsædet, da hendes mand Jørgen Falkensteen i en årrække var formand for Det Konservative Folkeparti i Hørsholm og senere formand for Fredensborg-kredsen.
Ægteparret var desuden i mange år aktive vinterbadere, og i 2013 blev Hanne Falkensteen udnævnt som æresmedlem i Hørsholm-Rungsted Vikingelaug.
Sammen holdt de også formen ved lige ved golfspil i både ind- og udland. Særlig ivrigt blev golfkøllerne luftet i Kokkedal Golfklub, hvor hun også var medlem af bestyrelsen.
Også den lokale afdeling af Røde kors har i en årrække nydt godt af Hanne Falkensteens engagement, som henholdsvis bestyrelsesmedlem og i arbejdet med integration af flygtninge.

Publiceret 22 May 2017 11:45