DEBAT:

Kære Thyra Frank, gi’ os syv procent mindre ’diller daller’

Af Thorkild Gruelund, Social- & Seniorudvalgsformand i Hørsholm Kommune:

Kære ældreminister Thyra Frank
Det er efter min opfattelse meget tilfredsstillende, at vi i denne regering har en ældreminister. Flere danskere lever længere, dermed får vi en stadig stigende andel af ældre borgere i vort samfund. Et selvstændigt ministerium er med til at sætte nødvendigt fokus på emnet.
I Hørsholm Kommune, hvor jeg er Social- & Seniorudvalgsformand, er vi i et dilemma i forbindelse med den kommende budgetlægning for 2018 og frem. På baggrund af i høj grad Regeringens og Kommunernes Landsforenings økonomiaftale, kan vi i Hørsholm blive nødsaget til på vore plejehjem at spare op til 1,4 million kroner.
Her er det, at jeg gerne vil appellere til din opmærksomhed og ønsker meget gerne din hjælp.
Vores forvaltning foreslår besparelsen håndteret ved omlægning af vore medarbejderes vagtplaner. Det er reelt det eneste, forvaltningen kan foreslå. Men det betyder færre ”varme” hænder til vore mest svage og plejekrævende borgere. Derfor er det ikke min ”kop te”!
Udvalget har bedt vor forvaltning frembringe en oversigt over dokumentationskrav fra centralt hold til vore plejehjem. Du finder den oversigt vedlagt som kopi af vores dagsordenpunkt.
Tillad mig at komme med et simpelt regnestykke:
Hørsholm Kommune har fire plejehjem med ca. 235 beboere. Omkostninger til medarbejderne er 104.000.000 kr. årligt. Ved tidligere forespørgsler fra os politikere er vi blevet fortalt, at timer, som forbruges til dokumentation, er omkring 20 % af tiden.
Altså ca. 20.000.000 kroner årligt til social- & sundhedsmedarbejdere, som sidder ved en computer.
Det, synes jeg, er for megen tid og dermed for mange penge. Jeg ser gerne, at vi sparer ca. 7 % på disse ”kolde” hænder.
Helt sikkert, en vis portion dokumentation er nødvendigt. Men jeg foreslår altså bare lidt mindre af det.
Ved en besparelse på forbrug af dokumentionstid, vil ingen af vore plejehjemsbeboere opleve nogen serviceforringelse. Netop det er mit ønske!
Her kommer du som minister ind i billedet. Dokumentionskrav er bestemt af ministerium, styrelser, direktorater, embedslægen etc. etc. Kommunalbestyrelsen i Hørsholm kan ikke nedsætte kravene med 7 %. Men det kan du som minister, som medlem af regeringen og dermed lovgiver.
Jeg er meget enig med vores statsminister. Lars Løkke Rasmussen har udtalt for et par måneder siden til Berlingske Tidende: At vore embedsmænd ikke skal sidde med for meget ”diller daller”.
Helt sikkert tror jeg, at statsministeren heller ikke ønsker, at vort plejehjemspersonale skal bruge for meget tid på diller daller. Derfor håber jeg meget, at du vil hjælpe os med at forenkle dokumentationskravene. Som før omtalt med 7 %. Ser meget frem til at høre fra dig!
Deltag i debatten på Ugebladets Facebook-side.

Publiceret 05 July 2017 07:00

SENESTE TV