“Jeg er lokal på godt og ondt. Det bliver jeg ved med,” siger Thorkild Gruelund. Foto: Fred Jacobsen

“Jeg er lokal på godt og ondt. Det bliver jeg ved med,” siger Thorkild Gruelund. Foto: Fred Jacobsen

Gruelund i Lions-sag:

“Jeg er ikke renset, for jeg har aldrig følt mig snavset”

“Jeg fortryder, at vi ikke fyrede Hørsholm Kommune,” siger tidligere formand for Lions Børnehuse og retter skarp kritik mod kommunen

Af
Fred Jacobsen

“Jeg føler mig ikke renset, for jeg har aldrig følt mig beskidt. Men jeg har fået en af de lektioner i livet, som jeg vil huske.”
Sådan reagerer den tidligere bestyrelsesformand for Lions Børnehuse, kommunalbestyrelsesmedlem Thorkild Gruelund (K), på resultatet af den kulegravning, jurister fra Kommunernes Landsforening (KL) har foretaget af Lions Børnehuses bestyrelses ansvar i den omfattende svindelsag i det selvejende daginstitutionsområde.
Rapporten slår på 83 sider fast, at bestyrelsen har det fulde økonomiske ansvar, at arbejdet i bestyrelsen var stærkt kritisabelt, men den konkluderer samtidigt, at der ikke kan rejses erstatningsansvar over for bestyrelsesformand og bestyrelsensmedlemmer, fordi de er blevet ført bag lyset af den områdeleder, der nu er sigtet for at have bedraget for i omegnen af to millioner kroner. Og KL-juristerne mener blandt andet ikke, at en domstol vil kunne dømme bestyrelsen til at erstatte tabet, fordi der er tale om frivillige og ulønnede bestyresesmedlemmer.
Var I amatører eller bare naive?
“Jeg vil nærmere sige, at vi havde fokus et forkert sted. Vi snakkede for meget om byggeri og alt muligt andet og havde en områdeleder, der virkede som en fornuftig administrator og økonom. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at hun ville stjæle. Hvis det altså er det, hun har gjort, Det, der er foregået, er foregået i et rum af tillid,” siger Thorkild Gruelund.
Han henviser til, at både PwC's undersøgelse af kommunens tilsynsrolle og den seneste KL-rapport om bestyrelsensrolle beskriver, at der siden driftsoverenskomstens vedtagelse i 2011 ikke er afleveret reviderede renskaber i Lions Børnehuse. Og Hørsholm Kommune har i forbindelse med sit tilsyn heller ikke bedt om at få dem. Dermed heller i Thorkild Gruelunds formandsperiode fra 2014 til udgangen af 2016.
Ifølge KL-rapporten foregik orienteringerne om institutionernes økonomi ved at områdelederen orienterede bestyrelsen bredt om, hvordan det stod til og om der var penge nok. Det foregik ofte ved overordnede oversigter, ofte på Excel-ark, som områdelederen selv havde lavet. Senest uden bilag. Ingen detaljer eller enkelte posteringer.
LÆS OGSÅ: Lions Børnehuse: Bestyrelsen slipper - de var amatører
Bestyrelsen kunne ifølge KL-undersøgelsen derfor ikke i detaljer følge med i, hvor det voksende underskud op til december 2016 kom fra. Først da udgifterne fra en bestemt konto - som flere af bestyrelsesmedlemmerne ifølge KL-rapporten slet ikke havde kendskab til - eksploderede, råbte økonomifolk i Hørsholm Kommunes administration vagt i gevær.

Byggerod og børneflugt

Underskuddet voksede i 2014 til 2016 til svimlende 4,6 millioner kroner, som også var en periode med institutionssammenlægninger, deraf følgende 'børneflugt' med for mange ansatte i forhold til antal børn, byggerod i den ny institution Børnehuset plus en masse bygningsmæssige problemer i prestigeprojektet Solhuset. Det er i den periode, uregelmæssighederne fandt sted og områdelederen kunne gøre det, hun nu er sigtet for.

Kommunen skulle fyres

I den forbindelse ærgrer Gruelund sig over én disposition og retter samtid en skarp kritik mod Hørsholm Kommune.
“Det var en stor fejl, at vi ikke fyrede Hørsholm Kommune og overdrog administrationen til Danske Daginstitutioner. De ville have opdaget det her langt tidligere. Men det er en betragtning, jeg ser i bagklogskabens ulidelige klare lys,” lyder det fra Thorkild Gruelund, der fortsat mener, at tillid er en forudsætning for at arbejde frivilligt i et lokalsamfund.
“Hør her, jeg går jo ikke hver dag hen til kommunaldirektøren og spørger: 'Nå, hvad har du så stjålet i dag?' Vel? Det vil fortsat ligge mig fjernt at sige nej, når nogen spørger mig, om jeg vil give en frivillig hånd. Og jeg vil fortsat arbejde med tillid,” slår Gruelund fast.
Og den 69-årige formand for Social- og seniorudvalget ser heller ikke for sig, at sagen får konsekvenser for hans fortsatte virke som kommunalpolitiker.
“Jeg er lokal, lokal, lokal. På godt og ondt. Jeg sidder ikke på et kontor inde i København om dagen, jeg er i Hørsholm døgnet rundt. Det har jeg tænkt mig at blive ved med.”

null

Publiceret 18 August 2017 11:45