Som måske Danmakrs ældste kandidat er det ikke så overraskende, at snart 87-årige Fritz Reuther vil kæmpe for flere varme hænder til de ældre borgere i Hørsholm. Derfor er han også klar med sit valgslogan: “Ældre skærer tænder uden varme hænder”. Foto: Morten Timm

Som måske Danmakrs ældste kandidat er det ikke så overraskende, at snart 87-årige Fritz Reuther vil kæmpe for flere varme hænder til de ældre borgere i Hørsholm. Derfor er han også klar med sit valgslogan: “Ældre skærer tænder uden varme hænder”. Foto: Morten Timm

86-årige Fritz fik konens godkendelse:

Fuld af krudt til kommunalpolitik

Det er hverken for sjov, en dårlig vittighed eller for at få tiden til at gå, at den pensionerede forsvarsadvokat Fritz Reuther fra Rungsted nu vil være lokalpolitiker i Hørsholm

Af
Morten Timm

Morten Timm

Når du om lidt læser Fritz Reuthers aktiviteter og gøremål i dagligdagen, vil du tro, at hans dåbsattest lyver.
Den hvidhårede mand fra Rungsted fylder snart 87 år, og for stort set alle andre i den alder ville tanken om at gå ind i lokalpolitik aldrig nogensinde blive født.
Men ikke for Fritz Reuther, som højst sandsynligt kan kalde sig Danmarks ældste kandidat til kommunalvalget efter han for få uger siden blev præsenteret som en af Venstres 13 kandidater i Hørsholm. Nu vil han gå til kamp for bedre forhold til de ældre i kommunen, som han ikke mener, bliver behandlet ordentligt.
“Jeg kan da godt forstå, hvis dem, der ikke kender mig, tror, at jeg er halvdød, men jeg føler mig faktisk ikke særlig gammel,” svarer Fritz Reuther prompte på aldersspørgsmålet.

Godkendt af konen

“Selvfølgelig spurgte jeg min kone, om jeg var for gammel til at stille op. Hun kiggede på mig og sagde, at jeg jo alligevel brugte så meget tid på det. Så længe jeg kan gå i Øresund med hende hver morgen kl. 6.30, tage med hende til bridge onsdag aften, ordne haven og slå græs - i øvrigt støvsuger jeg også og gør rent - så synes hun, at der var krudt nok i mig,” fortæller Fritz Reuther med et smil.
Oven i det kommer, at den 86-årige Venstre-kandidat også spiller tennis to til tre gange om ugen (og kan prale med 11 DM-titler siden 2006), ligesom han hver eneste dag går halvanden time med hunden.
Som advokat er han vant til at læse mange dokumenter og sætte sig ind i nye sager, og han vurderer, at han læser over 10.000 bogsider om året.
“Jeg betragter det hele som motion og til at holde mig i gang, og jeg har en god hukommelse,” fortæller Fritz Reuther, der hele livet har haft et højt energiniveau, altid har dyrket sport (håndbold på topplan) og arbejdet hårdt.

Ikke mange andre på 86 år har så travl en hverdag som Fritz Reuther fra Rungsted. Og han hævder, at han stadig er fuld af energi til også blive lokalpolitiker i Hørsholm. Foto: Morten Timm

Ikke mange andre på 86 år har så travl en hverdag som Fritz Reuther fra Rungsted. Og han hævder, at han stadig er fuld af energi til også blive lokalpolitiker i Hørsholm. Foto: Morten Timm

Venstre bød sig til

Det første politiske tilløb tog han for et par år siden, da han kæmpede mod grundejernes betaling for separat kloakering i Hørsholm.
Senest er han blevet forarget over den måde, de ældre bliver behandlet på i Hørsholm Kommune. At kommunen, som en af landets rigeste, er en af dem, der betaler mindst pr. borger over 80 år.
“Hovedet på sømmet har været, da der blev meldt ud om yderligere besparelser på ældreområdet, og da det igen blev nævnt, at sengelinnedskift ikke skal skiftes hver tredje men hver fjerde uge. Her fik jeg ideen om at starte Velfærdspartiet,” fortæller Fritz Reuther, der gennem foråret har forfattet flere debatindlæg om emnet i Ugebladet.
Før sommerferien var han ved at søsætte projektet og prøvede at få den konservative kandidat og tidligere formand for Ældres Sagen, Lars Bjørck Olsen, med over på sit hold, men han takkede pænt nej. Næsten samtidig blev han så kontaktet af Venstre.
“Først fik jeg et brev fra Jakob Ellemann, der var ked af, at jeg havde meldt mig ud af partiet. Dernæst blev jeg kontaktet af Jørgen Eirfeldt (formand for Venstre i Hørsholm - red.), der synes, at jeg skrev nogle gode og frække indlæg, og spurgte om jeg ikke havde lyst til at stille op for Venstre i Hørsholm. Jeg synes jo, at det er ret sjovt med kommunalpolitik, og jeg var jo godt klar over, at det ville være svært at starte et nyt parti og tog imod tilbuddet fra Venstre,” forklarer Fritz Reuther om sin vej til kandidaturet.
I mange år var han medlem af Det Konservative Folkeparti, men meldte sig ud i 1994. Frem til 2013 var ikke han ikke medlem af noget parti, men meldte sig ind i Venstre, da sagen om separatkloakering var på sit højeste.

Bedre ældreservice

Det er stadig forholdene for Hørsholms ældre, hans politiske hjerte banker for.
“Der bor 6.500 borgere over 65 år i Hørsholm. Så jeg mener ikke, at vi skal stoppe plejehjemsbyggeriet. Det skal udbygges. Vi skal også have flere hjemmehjælpere og minimum beholde tre ugers linnedskift,” meddeler Fritz Reuther, der allerede er klar med sit valgslogan:
“Ældre skærer tænder uden varme hænder”.
Med hjælp fra sine børnebørn har han fået lavet en plakat og monteret det under tænderne på en rive.
“Jeg synes, at pengene prioriteres forkert. Vi bruger fx for meget på kulturen. Alt det, der er lavet i Trommen. Jeg kan heller ikke forstå, hvorfor man ikke giver de ældre mulighed for at komme i biografen for halv pris, når nu det står tomt. Det er fjollet,” mener Fritz Reuther.
Udover at ville skære på kulturen for at få råd til en bedre ældreservice, mener Reuther, at der er penge nok i de andre udvalg, som kan være til at dække finansieringen.
“Jeg har fulgt med i det hele i Hørsholm Kommune i de sidste fire år, og jeg har tidligere været advokat for Brøndby Kommune i ti år. Så jeg ved godt, hvad der foregår i en kommune,” fastslår Reuther med et stålsat blik.

Kald ham, hvad I vil

I marts fejrede han diamantbryllup med hustruen Lene, og de har sammen to sønner.
De blev gift i 1957 efter Fritz havde overstået sin 16 måneders soldatertid, hvor han var maskingeværskytte i 1. regiment.
Erhvervskarrieren tog også fart i 1957, først to år i skattedirektoratet og dernæst to år i Finansministeriet. Derefter blev han advokatfuldmægtig hos en højesteretssagfører og var blandt andet over fem år forretningsfører hos Dansk Speditør Forening.
“Så jeg er faktisk ekspert i transport-ret, spedition, told og skat. Det var det, jeg havde som specialer.”
Han har også i 25 år haft egen advokatvirksomhed og været beskikket forsvarer i 30 år med omkring 150 dage i retten om året.
Han var blandt andet forsvarer for den norske kaptajn på Scandinavian Star. En opgave, ingen andre ville påtage sig på det tidspunkt, husker Fritz Reuther.
Det flugter på sin vis meget godt med historien om, hvorfor han egentlig kom til at hedde Fritz.
Den 86-årige Venstre-kandidat blev nemlig ikke spået mange chancer i livet, da han kom til verden i 1930 på Rigshospitalet.
“Efter en meget vanskelig fødsel fortalte overlægen min mor, at jeg nok ikke ville overleve natten, og hun derfor skulle give mig et navn. Min mor sagde, at det jo kunne være ligegyldigt, og de kunne bare kalde mig, hvad de ville. Der sad en sygeplejerske og vågede ved min mors seng. Hun sad og læste i en bog af en tysk forfatter, Fritz Reuter. Da min far jo hed Reuther til efternavn, sagde sygeplejeske til min mor. Hvorfor ikke kalde ham Fritz. Ja, så gør I bare det, svarede min mor, og så blev jeg døbt om natten og opkaldt efter en tysk forfatter,” beretter han og slutter.
“De regnede med, at jeg skulle dø, men det gjorde jeg ikke...”

Publiceret 05 September 2017 12:00