Peter Antonsen siger stop:

"Måske jeg ikke er så god til at gøre reklame for mig selv"

Peter Antonsen stopper i lokalpolitik efter Borgerlisten ikke længere kan samle aktive medlemmer i baglandet

Af
Morten Timm

Morten Timm

I de sidste 12 år er det gået tilbage for Borgerlisten, og i sidste uge var det så endegyldigt slut for den lokale liste, der selv trak stikket.
Peter Antonsen har været med siden Borgerlistens start i 1973 og har siddet samlet 20 i Hørsholm Kommunalbestyrelsen. For den 72-årige lokalpolitiker og formand for Miljø- og planlægningsudvalget kom det ikke som nogen overraskelse. Gruppen af aktive omkring Borgerlisten var begyndt at skrumpe, og da han før sommer tog beslutningen om ikke genopstille stod bestyrelsen reelt uden én eneste kandidat.
“Der er knoklet hårdt for at stable et hold på benene. Det handler jo ikke bare om kandidater, men også om at have en arbejdsgruppe bag sig. ,” siger Peter Antonsen, der naturligvis er vemodig og trist over, at det er slut.
Men han er også helt afklaret med, at det ikke skulle være mere.
“For så vidt har jeg det fint med, at det stopper. For hvis Borgerlisten eller jeg skal være med i kommunalpolitik, så skal det være det for fuld tryk, hvor vi kan følge tingene til dørs. Det hold kunne vi ikke stable på benene,” lyder det ærligt fra Antonsen, der havde overvejet at genopstille, hvis baglandet havde været på plads. Nu slutter hans politiske epoke om tre måneder.

Bedre end blive smidt ud

“Jeg synes også, at det er bedre at holde op end at blive smidt ud,” tilføjer han med et smil.
Da Borgerlisten var på toppen havde de tre medlemmer i kommunalbestyrelsen, men tremandshæren svandt til Antonsens enmandshær. Den triste udvikling er ikke noget, der får den 72-årige pensionerede lektor til ligge søvnløs .
“Det vi har gjort, har vi gjort så godt, vi kunne. Hvordan vælgerne reagerer, det vil jeg ikke gå ind og analysere, for den del interesserer mig ikke så meget. Det ville have været noget andet, hvis vi havde leveret et dårligt arbejde. Det mener jeg ikke, vi har. Jeg ser tilbage på en tid, hvor vi har haft god betydning og indflydelse for den politiske udvikling i Hørsholm,” fastslår Peter Antonsen.
“Men det er klart, at det er sværere at bevare samme synlighed, når man kun er én. To mandater vil jo som udgangspunkt nå dobbelt så meget,” tilføjer han.

Holdninger har smittet af

Hvis Peter Antonsen lettere presset alligevel skal svare på, hvorfor Borgerlisten har haft en støt faldende vælgertilslutning siden midt i 00'erne, kan det hænge sammen, at flere af Borgerlistens holdninger har smittet af på de andre partier.
“Dengang vi startede var der ikke meget miljøpolitik hos de andre, men i dag er der næsten ikke nogen, der vil det grønne som meget som Konservative og Venstre. Vi ønskede også i sin tid en SFO-ordning i Hørsholm. Nu er alle med på den”.
Som den lokale protestbevægelse Borgerlisten var, og de mange år i opposition, kan det godt være, “at vi har sejret ad helvede til, vurderer Peter Antonsen. Men han har været glad for, at de altid har kunnet været frie i deres synspunkter og ikke afhængig af en politisk linje fra Christiansborg.
Antonsen erkender dog, at han af natur ikke stiller sig fremme i forreste linje, når der skal promoveres.
“Jeg er måske ikke så god til at reklamere for mig selv, og det er nok nødvendigt i et eller andet omfang. Men jeg godt sige, at jeg er stolt af, at det er lykkedes os at få hævet kvaltieten på byggerier og været med til at lave arkitektkonkurrencer. Det var jo ikke en selvfølge for 15 år siden. Der fik dem, der ville betale mest, lov til at bygge. Nu bliver der kigget på kvaliteten”.

Økonomisk kritik

Modsat ryster han stadig på hovedet over den økonomiske politik, som blev kørt af i 90'erne under nyligt afdøde Hanne Falkensteen og fulgt op af Uffe Thorndahl, hvor man solgte ud af arvesølvet og brugte af kassen til at finansiere driften for at holde skatten nede på de historiske 13,5 procent i 25 år.
Det var også i Hørsholm, at den omstridte 'sale-and-leaseback'-spekulation blev født og efterfølgende gjort berømt af Peter Brixtofte.
Når Peter Antonsen indstiller sit politiske virke skal han bare være pensionist og bruge tid på sin store interesse, astronomi og astrofysik. Han har netop været i USA for at opleve den totale solformørkelse. Og så skal han læse mange aviser - forhåbentlig uden at blive så ophidset, som han ofte gør.
“Men jeg kommer til at savne min gang på rådhuset, de mange medarbejdere og kollegaerne i kommunalbestyrelsen, hvor der vitterlig er et rigtigt godt samarbejdsklima. Det bliver helt sikkert også svært ikke at være tæt på alle informationer og beslutningerne,” runder Antonsen af.

Publiceret 12 September 2017 11:00

Ugebladet Hørsholm nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugebladet Hørsholm
SENESTE TV