Tilfredse politikere skriver under på årets budgetaftale, som for første gang i 12 år er fuld af serviceforbedringer for borgerne. Foto: Morten Timm

Tilfredse politikere skriver under på årets budgetaftale, som for første gang i 12 år er fuld af serviceforbedringer for borgerne. Foto: Morten Timm

Øgede skatteindtægter baner vej for budgetgaver

Politisk jubel over det første budget i 12 år uden nedskæringer, og hvor hver en krone er finansieret. “Vi har så meget styr på økonomien, og det giver ro i maven,” siger borgmesteren

Af
Morten Timm

Morten Timm

Der var politisk glæde over hele linjen, da Konservative, Venstre, Radikale, Socialdemokratiet, Borgerlisten og løsgænger Gitte Burchard, mandag satte deres underskrifter på en fireårig budgetaftale for 2018-2021, hvor der venter borgerne omfattende serviceforbedringer og investeringer på ikke mindst børne- og skoleområdet, som Ugebladet omtalte tirsdag. Dertil kommer en voksende kassebeholdning, som når over 90 millioner, og det er uden indtægter fra salg af den nynavngivne PH Park (sygehusgrund -red.).
Ikke i de sidste 12 år har Hørsholms politikere siddet med en budgetaftale med så store investeringer på servicen, fordi væksten i Hørsholm Kommune har været negativ, indrømmer forligspartierne.
De afviser, at der er tale om et valgbudget, for den afgørende forskel har været øgede skatteindtæger, da Hørsholms borgere ganske enkelt har tjent mere.

Penge tættere på borgerne

140 millioner kroner var der i øgede skatteindtægter til Hørsholm Kommune, fordi borgerne har tjent mere.
At det netto så kun udløser et økonomisk råderum på 16-20 millioner, da resten afleveres til den kommunale udligningsordning, hvor Hørsholm Kommune nu bidrager med over 600 millioner, kunne på ikke tage glæden fra de partier (K, V, S, R, BL og UP), der mandag indgik budgetaftale for 2018-2021. Kun LA står udenfor.
“Jeg er glad for, at 17 ud af 19 i kommunalbestyrelsen bakker om denne investeringsstrategi og de mange forbedringer, der vil sikre fremtidens Hørsholm,” siger borgmester Morten Slotved.
Han mener, at det mest bemærkelsesværdige ved aftalen - udover at tildelingen af 20 mio. kr. til 0-6 års området og 67 mio. kr. til skolerne de næste fire år, er, at pengene flyttes tættere på borgerne og den enkelte enhed.
“Vi har så meget styr på økonomien, at vi både finansierer vores anlæg og vores drift. Det giver ro i maven,” fastslår Morten Slotved.

Ikke et valgbudget

Henrik Klitgaard (R) er også meget tilfreds, men mener, at det er vigtigt at understrege, at det her er ikke et valgbudget, selv man godt kan få det indtryk.
“Vi har fået det råderum, fordi det går bedre for skatteyderne i Hørsholm. Det er ikke noget med, at vi har lavet et 'nu-deler-vi-ud-af-kassen-budget', fordi det er valgår. Der er strukturel balance, hvor hver krone, vi bruger ekstra, er finansieret gennem skat. Men det er da heldigt, at det kommer på nuværende tidspunkt, og det gør det selvfølgelig lidt nemmere,” siger Klitgaard.
Annette Wiencken (V) er først og fremmest glad for, at der tilføres så mange penge til de varme områder med børn og skoler, og man slap for at spare på ældreområdet.

Glade for skattelettelser blev droppet

Peter Antonsen (BL) og Niels Lundshøj (S) deler samme opfattelse, men var også kisteglade over, at skattelettelserne blev droppet til fordel massiv investering på skole- og daginstitutionsområdet.
“En investering i fremtiden,” mener Niels Lundshøj.
For Peter Antonsen var det sidste budgetaftale, da hans politiske virke slutter om få måneder, da Borgerlisten som bekendt ikke genopstiller.
“Jeg er også rigtig rigtig glad for denne budgetaftale. Nu har vi sparet i mange år i træk - og det er gået ud over grupper, som jeg ikke var interesseret i, det skulle gå ud over; børn, de svage og ældre. Derfor er jeg glad for, at vi nu har mulighed for at rette op på det,” forklarer Peter Antonsen.

Publiceret 28 September 2017 10:45