Hørsholm har landets sureste idrætsklubber:

Mangler et klap på skulderen

Utilfredsheden er stor i en kommune med landets højeste idrætsaktivitetet pr. indbygger

Af
Fred Jacobsen

Hørsholm Kommune er på den ene side den kommune i landet, hvor flest indbyggere er medlem af en idrætsforening og samtidig også den kommune, som er tæt på at være kommunen med landets mest utilfredse idrætsforeninger.
Det fremgår af undersøgelsen 'Idrætsforeningernes rammer og vilkår 2017', som Dansk Idrætsforbund (DIF) står bag. Undersøgelsen har indersøgt 93 af landets 98 kommuner og placerer Hørsholm på en samlet 81. plads. Det er 53 pladser dårligere end ved en tilsvarende undersøgelse for fire år siden.
Undersøgelsen bygger ifølge analytiker Michael Fester fra DIF på en blanding af statistik og oplysninger, som de deltagende idrætsforeninger selv har leveret i spørgeskemaer. Og det er især idrætsforeningernes egne svar, der udstiller Hørsholm som kommunen med de mest sure idrætsforeninger.

Føler ingen påskønnelse

Et eksempel: På spørgsmålet, hvor tilfreds foreningerne er med kommunens anerkendelse og påskønnelse af de frivilliges indsats, lander Hørsholm på en 93. plads. Det vil sige, at foreningerne er dem i landet, der føler deres frivillige indsats mindst påskønnet af kommunen.

Idrætspolitik duer ikke

Hørsholm lander også på en sidsteplads, når foreningerne bliver bedt om deres “subjektive vurdering af kommunens idrætspolitik”. Det er et fald på 72 pladser i forhold til undersøgelsen fra 2013. Men ikke det største.
Det finder du i undersøgelsen, når foreninger skal beskrive deres “trivsel og tilstand”. De placerer Hørsholm en plads som nr. 91. I forhold til undersøgelsen for fire år siden, er der her sket et dyk på hele 88 pladser.
“Foreningerne i Hørsholm er nogle af de mest utilfreds i landet,” konstaterer analytiker Michael Fester om undersøgelsen og henviser til, at der kan findes en forklaring i foreningernes økonomi.

Nedskæringer rammer

Her siger statistikken, at Hørsholm i perioden 2013-2016 i gennemsnit brugte 604,15 kroner pr. indbygger på idrætsanlæg. Det placerer Hørsholm på en 5. plads. Ser man på udgifter pr. indbygger på drift, ligger Hørsholm tæt på top ti, nemlig på en 14. plads.
Til gengæld er udgifterne til drift faldet samtidig med, at foreningerne oplever kommunale tilskudsmuligheder som forringede. Så meget, at foreningernes svar på dette placerer Hørsholm på en 92. plads.
“Foreningerne oplever, at der er blevet skåret ned. De oplever, at deres vilkår er blevet ringere,” lyder Michael Vesters forklaring.

Utilfredse med faciliteter

Utilfredsheden kommer også til udtryk i spørgsmål om kommunens idrætsfaciliteter: På spørgsmålet, om de mener deres behov dækket, svarer foreningerne på en måde, der placerer Hørsholm på en næstsidste plads i landet, og også spørgsmål om adgang til faciliteterne, deres kvalitet og en vurdering af kommunens facilitetspolitik, placerer Hørsholm i den tunge ende.
Michael Vester oplyser til Ugebladet, at 43 foreninger i Hørsholm har fået et spørgeskema. 12 har svaret. Det er en svarprocent på 28. Det er ifølge DIF-analytikeren tilfredsstillende.
“Det er mere end hver fjerde. Det anser vi for at være validt nok,” siger han til Ugebladet.


Fakta

  • Undersøgelsen hedder 'Idrætsforeningernes rammer og vilkår 2017'. Den er lavet af Danmarks Idrætsforening.
  • 43 idrætsforeninger i Hørsholm har fået et spørgeskema, 12 har svaret.
  • Der er blevet spurgt til 21 forskellige parametre i kategorierne økonomi, faciliteter, frivillighed og idrætspolitik.
  • Idrætsforeninger skulle svare på en række spørgsmål ved at give point 1-5 , hvor 1 er 'meget tilfredsstillende' og 5 points er meget utilfredsstillende.
  • Det er på baggrund af disse svar, der er lavet ranglister.
  • Foreninger i 93 af 98 kommuner er med i undersøgelsen. Fem 'ø-kommuner' er ikke med.

I alt er 2800 danske foreninger med i undersøgelsen.

Du finder undersøgelsen HER

Publiceret 27 October 2017 12:00

Ugebladet Hørsholm nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugebladet Hørsholm
SENESTE TV