Morten Slotved (K), Annette Wiencken (V), Niels Lundshøj (S) og Glen Madsen (DF) under tv-debatten. Fotos: Fred Jacobsen

Morten Slotved (K), Annette Wiencken (V), Niels Lundshøj (S) og Glen Madsen (DF) under tv-debatten. Fotos: Fred Jacobsen

Valgdebat:

Budgetforliget lukker ikke SFO-sagen

Socialdemokrater og Venstre vil fortsat rulle SFO helt tilbage til den tidligere ordning

Af
Fred Jacobsen

Hvis nogen gik og troede, at SFO-sagen i Hørsholm var lukket med budgetforliget, så må de tro om. Sagen er stadig varm, viste torsdagens tv-transmitterede valgdebat fra kulturhus Trommen.
“Vi vil tilbage til en SFO II for under 500 kroner om måneden,” bebudede Venstres borgmesterkandidat Annette Wiencken og blev bakket op af socialdemokraten Niels Lundshøj:
“Vi har jokket i spinaten. Ja, vi har dummet os,” lød det fra Lundshøj, som også indrømmede, at han ikke kunne overskue konsekvenserne i forbindelse med beslutningen.
“Vi var ved at afvikle SFO'en. Det var jeg ikke klar over,” erkendte Lundshøj. Dansk Folkepartis Glen Madsen kritiserede Lundshøj for, at han ikke kunne overskue konsekvenserne ved sådan en beslutning, og borgmester Morten Slotved erkendte, at det nok er en sag, der vil blive diskuteret i den ny kommunalbestyrelse.
“Var det smart? Nej!,” svarede han på sit eget spørgsmål.

Massivt flugt fra SFO

I forbindelse med budget 2017 blev SFO I og SFO II slået sammen. Det betød, at forældre til børn i 4.-5. klasse måtte betale 1772 kr. om måneden til SFO i stedet for 476 kroner.
Resultatet var en massiv flugt fra SFO: Mere end halvdelen blev meldt ud.
I løbet af året blev der forhandlet en ny aftale, der igen betød en SFO I for 0.-3. klasse (1772 kroner om måneden i forældrebetaling) og en SFO II for 4.-6. klasse (980 kr. i månedlig forældrebatlinjg).

Stig Grenov (KD), Louise Zabel (SF), Stine Darmer (LA) og Camilla Dolberg Schmidt (Alt.) blev af TV2 Lorrys vært afkrævet svar på, hvem de vil pege på som borgmester.

Stig Grenov (KD), Louise Zabel (SF), Stine Darmer (LA) og Camilla Dolberg Schmidt (Alt.) blev af TV2 Lorrys vært afkrævet svar på, hvem de vil pege på som borgmester.

Pilen peger på Slotved

Tv-debatten afslørede blandt andet, at der blandt kandidaterne kun er Venstre selv, der peger på Annette Wiencken som Hørsholms nye borgmester.
“77 procent af borgerne i Hørsholm stemmer borgerligt. Vi vil samarbejde bredt, fordi der skal føres borgerlig-liberal politik,” mente Wiencken.

Trommens foyer var godt fyldt op under tv-debatten.

Trommens foyer var godt fyldt op under tv-debatten.

Mere borgerlig politik

Både socialdemokraten Niels Lundshøj, den radikale Henrik Klitgaard, SF'eren Louise Zabel og Kristendemokraternes Stig Grenov støtter Slotved, hvis de kan komme til det, mens Liberal Alliances Stine Darmer, Dansk Folkepartis Glen Madsen og Alternativets Camilla Dolberg Schmidt ikke ville pege på nogen bestemt.
“Jeg er enig i, vi skal have mere borgerlig politik. Men hvem jeg peger på, venter jeg med til 21. november,” lød det fra Glen Madsen.

Skoler og ældre

Ud over SFO og borgmesterrunden var skoler og ældre på dagsordenen i den én time lange debat.
På skoleområdet var det primært de lange skoledage, der blev diskuteret - og i ældredebatten kom debatten hurtigt ind på den del af Hørsholms andel i den såkaldte velfærdmilliard, der bliver brugt til blandt andet Musikalsk Popourri.
Der er af de 6,5 millioner kroner, der er Hørsholms andel i velfærdsmilliarden, afsat 570.000 kroner til forskellige aktiviteter, blandt andet Musikals Potpourri, som senest kostede 450.000 kroner, men nu er barberet ned til 375.000. Ikke mindst repræsentanter for Ældresagen har kritiseret, at det er penge, der bliver brugt på bekostning af 'varme hænder'. Det synspunkt var den radikale Henrik Klitgaard ikke helt enig i.
“Vi skal også tænke på de ældre, der mister deres netværk. Jeg synes ikke, at ti procent af pengene fra velfærdsmilliarden til aktiviteter som Musikelsk Potpourri er for meget,” mente den radikale Henrik Klitgaard.
Venstres Annette Wiencken var uenig.
“Vi har sparet på området i alle årene, bare ikke i år. Vi vil gerne betale til Musikalsk Potpourri. Bare ikke så meget. Vi vil ikke støtte Trommen den vej,” lød det fra borgmesterkandidaten, som blev nakket op af socialdemokraten Niels Lundshøj:
“Klippekortsordning og Musikalsk Potpourri er fint, men de basale ting skal være i orden først. De svageste står før klippekort og musik,” sagde Niels Lundhøj som en reaktion på borgmester Slotved, der indledte runden om de ældre med at slå et slag for mere frihed til at vælge.
Seniorrådets formand Finn Rolf Jacobsen deltog også i debatten og fremhævede blandt andet de frivillige foreningers indsats.

Publiceret 04 November 2017 12:00