DEBAT:

Sæt virksomhederne på valgplakaten

Af Poul Skadhede, Group CEO i Valcon A/S, bestyrelsesmedlem i DI Hovedstaden:
Kommunalvalget nærmer sig, og debatten er i gang. Traditionen tro vil det være med slagord for bedre børnehaver, skoler og ældrepleje. Men lad mig komme med en opfordring: Kære politikere i Hørsholm Kommune, sæt de private virksomheder og de forhold, de har at arbejde under, på dagsordenen! For uden dem vil der ikke være råd til den velfærd, alle nyder godt af.
Vi har næsten alle sammen børn eller børnebørn i daginstitutionen eller skolen – og forældre eller bedsteforældre, der har brug for hjælp eller pleje fra kommunen. De skal have et godt liv, og det skal vi helt sikkert debattere ved kommunalvalget.
Men debatten bør også handle om, hvor pengene til det nye legetøj til børnene i børnehaven, computerne til skoleeleverne og den gode mad til de ældre kommer fra. Og her spiller de private virksomheder en helt central rolle. De skatter og afgifter, som virksomhederne og de ansatte betaler, er nemlig hele forudsætningen for vores velfærd. Og så må vi ikke glemme, at de private virksomheder hjælper med til at integrere flygtningene og sikrer praktikpladser og uddannelse af lærlinge og elever.
Derfor bør et af de vigtige temaer til kommunalvalget være, hvordan vi skaber de bedste rammer for de lokale virksomheder. Det er vigtigt, at vores kommune tilbyder dem gode vilkår, og at service er nøgleordet, når de er i kontakt med kommunen.
God service handler i bund og grund om at forstå og lytte til virksomhedernes behov. Gennem kontakt og dialog lærer politikerne, embedsmændene og de lokale virksomheder hinanden at kende. Det er guld værd.
Hørsholm Kommune er nummer 71 ud af 96 kommuner, når DI måler det lokale erhvervsklima. Men ser vi alene på virksomhedernes oplevelse af information fra kommunen og dialogen med politikere og embedsmænd så ligger Hørsholm nummer 82. Det bør vi være enige om at gøre bedre, og her kan vi lære af de bedste.
Høje-Taastrup Kommune har eksempelvis Danmarks femtebedste erhvervsklima i DI's undersøgelse. Hemmeligheden er blandt andet en målrettet indsats og tæt samarbejde med de lokale virksomheder, der har været med til at udvikle kommunens erhvervsstrategi, så den tager hånd om virksomhedernes behov og skaber gode muligheder for, at de kan udvikle sig.
Gode vilkår betyder også, at det ikke er unødigt dyrt at være virksomhed i kommunen. Her er dækningsafgiften helt essentiel. Dækningsafgiften er en særskat på erhvervsejendomme, som en kommune kan vælge at opkræve, og som virksomheder betaler oven i selskabsskat, grundskyld og en række andre afgifter. Hørsholm Kommune har i mange år opkrævet den maksimale dækningsafgift. Hvis man valgte at sænke dækningsafgiften, ville det sende et positivt signal til virksomhederne om at man faktisk gerne vil have arbejdspladser i kommunen. Eller endnu bedre kunne Hørsholm Kommune gøre som Gribskov og Frederikssund kommuner, der har afskaffet dækningsafgiften helt.
God valgkamp til alle – og husk nu: Sæt arbejdspladserne på dagsordenen.

Publiceret 18 November 2017 17:00

Ugebladet Hørsholm nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugebladet Hørsholm
SENESTE TV