DEBAT:

Kommunalt selvstyre - stop forskelsbehandlingen nu

Af Ole Graabæk, Skovgrænsen 4, Rungsted Kyst:
Den kommunale økonomi styres med hård hånd af det uoverskuelige og komplekse system af statstilskud, landsudligning og hovedstadsudligning. Hvert år udgiver Indenrigsministeriet en tyk rapport om sagen. Den har fokus på mange detaljer, men giver intet overblik.
Jeg synes, at det er en national interesse, at Bornholm fortsat er befolket og dansk og derfor skal støttes, samt at kommuner med småøer skal have tilskud til færgedriften.
Men hvorfor skal København have 8.200 mio.kr., Århus 3.900 mio,kr., Odense 3.900 mio.kr., Ålborg 3.200 mio.kr., og Vejle 1.500 mio.kr. årligt for at nævne et par eksempler.
Samtidig med at f.eks. Hørsholm skal aflevere 500 mio. kr. årligt med udsigt til stigning på 50 mio.kr hvert af de følgende år.
Tilskud/udligning pr. næse for region Hovedstaden er 0.009 mens det for øvrige regioner er i området 0.015 til 0.019. Begrundelsen er den såkaldt udkantsmyte - og det er det rene vrøvl. Nogen af de kommuner, som jamrer højest om ikke at kunne klare sig selv, får jf. deres egen hjemmeside 40 % af udgifterne dækket udefra.
Forskellen er nok baggrunden for at 35 kommuner i hovedstadsområdet i 2016 har lavet en hjemmeside: “Stop forskelsbehandlingen nu” og de resterende 64 kommuner har lavet “Bedre balance nu”.
Sidstnævnte har et såkaldt faktaark, hvor man sammenligner Gladsaxe og Silkeborg og skriver: “Villaer i hovedstaden stiger hurtigere end villaer i provinsen, når man hurtigt frem til at familier i hovedstaden har samme eller måske et lidt højere rådighedsbeløb end familierne i provinsen”.
Da man ikke kan spise mursten er det noget vrøvl.
Udkantsmyten bruges som begrundelse for at udflytte statslige arbejdspladser. Det skaber en masse problemer for de berørte familier og nedsætter organisationernes effektivitet i flere år.
Hvis man ville effektivisere statens administration, skulle man hurtigst muligt forlade “new public management”, hvor ingen har ansvar for noget som helst og genindføre gammeldags ledelse, hvor enhver enhed og medarbejder får defineret sine opgaver og ansvar på forhånd.
Folketingets medlemmer skal informeres med “tilgængelig viden”.
“Mørkelygten” skal endegyldigt skrottes.

Publiceret 19 November 2017 11:00

Ugebladet Hørsholm nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugebladet Hørsholm
SENESTE TV