Tvind-institutioner:

Hørsholm bestemmer ikke selv

De institutioner, som kommunen samarbejder med og anbringer børn på, er godkendt af Socialtilsynet

Af
Fred Jacobsen

Hørsholm Kommune har i flere år haft - og har fortsat - børn og unge anbragt på institutioner, der har tilknytning til den kontroversielle Tvind-organisation. Selv om Hørsholm gerne ville undgå et samarbejde med Tvind, er det ikke noget, kommunen selv er herre over.
“Når vi vælger institutioner, sker det gennem Tilbudsportalen. Institutionerne der er godkendt af Socialtilsynet. Vi må have tillid til, at de så er i orden,” fortæller kommunens centerchef for børn og voksne, Klaus Poulsen.

Mand anbragt til 700.000

Hørsholm Kommune har i indeværende år anbragt en enkelt ung mand på opholdsstedet Open Future i Boserup nordvest for Roskilde og har efter en dokumentarudsendelse i DR i slutningen af oktober gennemgået sit engagement med institutioner med tilknytning til Tvind og vil nu fortage “et skærpet personligt tilsyn med den unges trivsel på institutionen” og derefter vurdere, hvad der skal gøres fremadrettet.
Hvis det er, at der ikke må anbringes Hørsholm-borgere på institutioner med Tvind-relationer, er det ikke noget, forvaltningen kan afgøre.
“Det er et politisk spørgsmål,” siger Klaus Poulsen, som til Ugebladet fortæller, at han har spurgt i Socialtilstynet, om en kommune kan fravælge institutioner med Tvind-relationer.
“Svaret var, at det er op til den enkelte kommune,” siger Klaus Poulsen og oplyser, at han vil bringe sagen op på det næste møde i Børne- og skoleudvalget. Det falder fint i tråd med, hvad landsformand for Kristendemokraterne og kandidat til kommunalbestyrelsen, Stig Grenov, Hørsholm, kræver.
“Hørsholm Kommune må undersøge, hvem man samarbejder med. Tvind har haft nogle skattesager, det er en kendt problematik. De er kendt for at have snablen nede i de offentlige kasser. Her må der trækkes en streg i sandet,” lød det fra Grenov, da sagen kom frem efter DR's udsendelse.

Kristendemokraternes Stig Grenov ønsker, at Hørsholm Kommune stopper ethvert samarbejde med institutioner med tilknytning til Tvind.

Kristendemokraternes Stig Grenov ønsker, at Hørsholm Kommune stopper ethvert samarbejde med institutioner med tilknytning til Tvind.

Arbejdsdeling

Selv om Hørsholm gerne ville, kan kommunen faktisk ikke kontrollere, om den institution, man er på vej til at anbringe en af sine borgere på, har en forbindelse til Tvind. Det skyldes den arbejdsdeling, der er mellem Socialtilsynet og kommunerne.

Skal benytte portalen

Socialtilsynet godkender behandlingssteder og fører 'driftsorienteret tilsyn med både døgninstitutioner, opholdssteder og plejefamilie' og har dermed ansvar for, at tilbuddene 'ud fra en samlet vurdering' har den nødvendige kvalitet.
“Det er således kun institutioner, der er godkendt af Socialtilsynet, der lægges ud på Tilbudsportalen. Og den skal vi benytte. Det er vores garanti for, at institutionen eller opholdsstedet lever op til kravene,” fortæller myndighedsleder Jeanne Bertelsen.
Det er til gengæld kommunens opgave at finde den institution, der passer bedst til den person, der skal anbringes. Og det er i opgavefordelingen mellem stat og kommune også aftalt, at det er kommunens opgave at føre det 'personrettede tilsyn', som det hedder.
“Det indebærer, at kommunen skal følge op på, om den hjælp, som er iværksat, fortsat opfylder behovet hos det enkelte barn eller den enkelte unge,” oplyser Jeanne Bertelsen og tilføjer, at den del af tilsynet også handler om barnets eller den unges trivsel.
Måske er der dog hjælp på vej til Hørsholm Kommune. Børne- og socialminister Mai Mercado (K), mener nemlig ifølge dr.dk, at det er uholdbart, at kommunerne ikke har mulighed for at kende tilstrækkeligt til sociale tilbuds selskabsforhold.
Det siger hun i et svar til Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler (K), der er formand for KL's løn- og personaludvalg, der ønsker undersøgt, om det er muligt helt at udelukke institutioner med tilknytning til Tvind.


fakta
Hørsholm Kommune har og har haft disse anbringelser i institutioner med tilknytning til Tvind:
I 2012 og 2013 har der været anbragt to børn på opholdsstedet Cassiopaia i Kokkedal. Pris: 909.898 kr.
I 2015 og 2016 har et barn været anbragt på Lindersvold i Faxe. Pris: 714.252 kr.
I 2017 er der anbragt en person på opholdssted Open Future i Boserup ved Roskilde. Pris: 600.000- 700.000 kr. Denne person er identisk med den person, der i 2015 og 2016 var på Lindersvold i Faxe.

Publiceret 20 November 2017 09:00

Ugebladet Hørsholm nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugebladet Hørsholm
SENESTE TV