Klitgaard parat til at tage tæt afstemning om Hannebjerg

Viceborgmester advarer om, at Hørsholm vil mangle tocifret millionbeløb, hvis bygherre trækker sig

Af
Fred Jacobsen

Hørsholms radikale viceborgmester Henrik Klitgaard er en del af det snævre flertal i kommunalbestyrelsen, der er for lokalplan 166 og parat til tage en tæt afstemning om Hannebjerg-byggeriet.
“Det er ærgerligt. Men jeg kan ikke se, at jeg har en anden mulighed,” siger Klitgaard til Ugebladet.
Han undrer sig over, at der pludselig kun var lille flertal tilbage, da Økonomiudvalget torsdag stemte om lokalplanen, der regulerer det boligbyggeri, som skal erstatte det nedlagte Hannebjerg plejehjem.

Fire grunde til at stemme ja

“Vi har i mange år, siden 2010, tror jeg, været enige om, at der skal være boliger på Hannebjerg. Først var det rækkehuse, så parcelhuse og nu dette projekt. Jeg forstår ikke den politiske logik,” siger Henrik Klitgaard, der peger på flere årsager til, at han står ved lokalplanen.
En er, at alle 19 kommunalbestyrelsesmedlemmer, der mandag 18. december træder sammen den sidste gang (undtaget Troels Moe (LA), der er sygemeldt og har Stine Darmer inde som vikar, red.) har været enige i at sælge plejehjemsgrunden til det selskab, der nu skal til at bygge på det. Og at alle har været enige om, at der skal bygges boliger.

LÆS OGSÅ: Hannebjerg: Mindst muligt flertal stemmer lokalplan hjem

En anden er, at hvis lokalplanen skulle falde, og bygherren trækker sig fra projektet, står kommunen med et hul i kassen. Penge, der i så fald skal findes andre steder. Det drejer sig om de 28 millioner kroner, kommunen ifølge Ugebladets oplysninger har fået for den ca. 10.000 kvadratmeter store Hannebjerggrund.
“Grunden er solgt på betingelse af, at lokalplanen godkendes. Og det er altså med de 2.800 kvadratmeter, som Hørsholm Lilleskole kæmper for. Vi kan jo ikke forære så meget væk. Det svarer til, med de grundpriser, der er i Hørsholm Kommune, at vi forærer 9-12 millioner kroner til eksempelvis NGG eller en privat virksomhed. Hvordan ville borgerne så mene, at vi forvalter deres penge?” spørger Klitgaard som sin tredje grund til at kæmpe for at få lokalplanen stemt hjem.

Frygter prestigetab

Den fjerde grund er det prestigetab, han frygter, Hørsholm Kommune vil kunne lide ved ikke at stå ved de vilkår, Hannebjerg-grunden er solgt på.
“Vi står og skal i gang med at udvikle PH Park og udvikle politistationen og Gyngehest-grunden. Det er ikke godt at få et ry for at være nogen, man ikke kan lave aftaler med,” mener Henrik Klitgaard.
LÆS OGSÅ: Kommunen er sikker: 'Skoven' er vores

Han er bevidst om, at uanset, om lokalplanen stemmes hjem med et lille flertal - eller den falder og bygherren risikerer at sige farvel og tak - så har sagen potentiale til fortsat ballade.
“Det er en ærgerlig sag. Jeg mener dog, vi har lyttet til borgerne. De vil jo gerne have boliger. Vi har lyttet til deres indsigelser og har fået byggeriet ned i højde. Og naboerne har jo tilkendegivet, at de er glade for tilretningerne og at de ikke ønsker et fortættet byggeri til fordel for færre boliger i 'Skoven',” forklarer Klitgaard.
Han vægter i stedet forvaltningen af kommunens økonomi højere end protester fra en privat skole, der efter hans mening selvstændigt har udvidet sin matrikel.
“Det svarer i mine øjne til, at vi skulle sætte udviklingen af PH Park i stå, fordi der er nogle børn fra Højmosen, der har valgt at lege der. Det kan vi ikke,” fastslår den radikale viceborgmester.

Men hvorfor tage en snæver afstemning om sådan en 'betændt' sag kort før lukketid?
“Vi har ikke noget valg. Vi har en aftale med en entreprenør, som er godkendt af alle. Gør vi det ikke, er vi ikke ordentlige.”

Hvorfor lader I ikke den nye kommunalbestyrelse beslutte sagen? Som I eksempelvis gør med den videre sag om Fritidshuset og Ulvemosehuset?
“Fordi det er to forskellige sager. Hannebjerg er det sidste skridt før spadestikket. Vestre Stationsvej 12 er et udviklingsprojekt, hvor intet indtil videre er besluttet.”
Sagen kort

  • 2013: Kommunalbestyrelsen beslutter, at der skal laves lokalplaner for Hannebjerg og Møllehusgrunden.
  • 2014: Planen er, at Hannebjerggrunden skal udstykkes i ti parcelhusgrunde.
  • 2015: Det gamle plejehjem bruges midlertidigt som bolig til flygtninge frem til 2017.
  • 2016: Kommunalbestyrelsen beslutter at Hannebjerggrunden skal sælges og der skal bygges boliger. 13 selskaber byder ind på at udvikle området.
  • April 2017: DPI Invest II ApS og Krista og Viggo Petersens Fond vinder udbuddet og skal opfører 25-30 boliger på 110-140 kvadratmeter. Dorte Mandrup er arkitekten bag projektet. Boligerne skal stå færdige i 2020.
  • Oktober 2017: På et borgermøde kritiseres kommunen voldsomt af naboer og Hørsholm Lilleskole for lokalplan 166.
  • November 2017: Økonomiudvalget udsætter beslutning af lokalplanen.
  • December 2017: Et snævert flertal (5-4) i Økonomiudvalget stemmer for lokalplanen.
  • Desember 2017: Kommunalbestyrelsen skal 18. december stemme om lokalplanen.

Publiceret 12 December 2017 07:00

Ugebladet Hørsholm nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugebladet Hørsholm
SENESTE TV