RG-elever ramte plet:

“En vild følelse!”

Elevernes undersøgelse var meget tæt på det rigtige valgresultat

Af
Fred Jacobsen

Samtlige elever på Rungsted Gymnasium med samfundsfag på A- eller B-niveau var på arbejde på valgdagen 21. november.
De forsøgte at få borgerne til at udfylde skemaer og fortælle, hvem de stemte på, hvem de stemte på ved seneste valg og svare på en række andre spørgsmål til en opgave.
Svarene indgår i den opgave, eleverne skulle aflevere - og den viser, at eleverne fra Rungsted Gymnasium med deres undersøgelse kom meget tæt på det 'rigtige' valgresultat.
“Det er en vild følelse,” siger Michelle Rammeskow, der går i 3. d og lavede den opfølgende opgave sammen med Julie Bøndergaard og deres klassekammerat Thea. Hun er overrasket over, hvor tæt de både kom på det lokale resultat og resultatet for hele landet.
Julie og Michelle fortæller, at de er blevet meget klogere på, hvordan et kommunalvalg adskiller sig fra et folketingsvalg.
“Personer betyder mere. Det kan man se på Morten Bast Hall her fra skolen. Han har helt sikkert fået mange stemmer herfra, fordi han er nærværende,” fortæller de og dokumenterer det på sin vis også i deres opgave.
Her konstaterer de en markant vælgervandring blandt unge fra Venstre til Konservative i forhold til seneste kommunalvalg, hvilket de delvist forklarer med, at Alexander Jonsbak i 2013 stillede op for Venstre som gymnasieelev - og nu er det så den konservative Morten Bast Hall, der trak stemmerne.
“Og så var det også ret sjovt at kunne arbejde med resultaterne, før det blev officielle,” fortæller Julie og Michelle.
I deres opgave konstaterede de blandt andet, at Hørsholms borgere var flittigere end landsgennemsnittet til at deltage i kommunalvalget. Til gengæld kunne vælgerne godt have været noget flinkere til at hjælpe de studerende fra RG.
I alt 14734 deltog i valget, “og da vi fik besvaret 1485 spørgeskemaer, er dette et tydeligt bevis på, at der var et meget småt engagement, når det kom til at hjælpe os”, konstaterer de i opgaven.RG-analysen

  • Eleverne samlede spørgeskemaer ind på fire af fem valgsteder (Grønnegade undtaget)
  • 1485, ca. 10 procent af alle vælgere, svarede
  • Konservative fik i RG-undersøgelsen 41,75 procent af stemmerne (41,7 i det 'rigtige' resultat)
  • Venstre 21,68 procent (21,8), Socialdemokratiet 9,36 procent (10,4).


Unge stemmer borgerligt
Ifølge RG-analysen er

  • Konservative størst blandt 18-25-årige med Liberal Alliance på anden- og Venstre på tredjepladsen
  • Konservative størst blandt 36-59-årige med Venstre som nummer to og Liberal Alliance som nr. tre
  • Konservative størst blandt 66-100-årige med Venstre på andenpladsen og Socialdemokratiet som nr. 3.

Publiceret 19 December 2017 10:00

SENESTE TV