Professor i geologi Minik Rosing modtager Rungstedlundprisen 2018 på Karen Blixens fødselsdag 17. april. Pressefoto

Professor i geologi Minik Rosing modtager Rungstedlundprisen 2018 på Karen Blixens fødselsdag 17. april. Pressefoto

Berømt forsker får årets Rungstedlundpris

Professor i geologi Minik Rosing får overrakt Rungstedlundprisen 2018 på Karen Blixens fødselsdag

Af
Morten Timm

Morten Timm

Den grønlandske geolog Minik Rosing kan snart til til hæder og ære, når han 17. april modtager Rungstedlund 2018. Traditionen tro overrækkes den på Karen Blixens fødselsdag, og det er med deltagelse af Hendes Majestæt Dronningen, som er protektor for Karen Blixen Museet.

Minik Rosing har gennem sin karriere beskæftiget sig indgående med emner, som ligger meget tæt på Karen Blixens sfære, nemlig natur og klima. Hans forskning er desuden internationalt anerkendt, og har gjort ham berømt over hele verden.

3,8 milliard år gamle spor

Med sin forskning har han fremlagt en udredning af dannelsesmiljøet for de ældste sedimenter på Jorden, som findes i Isua Nordøst for Nuuk.

Under det arbejde påviste han kemiske spor efter det indtil dato ældste kendte liv på Jorden. Sporene er 3,8 milliarder år gamle. I prøver fra Isua har han desuden påvist, at CO²-niveauet på Jorden for 3,8 mia. år siden var lige så stort som i dag og derved tilbagevist en teori om, at Jorden dengang holdt på varmen ved hjælp af en ekstrem drivhuseffekt.

Minik Rosing er leder af Geologisk Museum og har Siden 2000 har han været professor i geologi ved Københavns Universitet.

Historikeren Bo Lidegaard vil ved overrækkelsen motiverer prisen. Der følger en check på 50.000 kroner, som er finansieret af Hørsholm Kommune.

Publiceret 05 April 2018 16:15