Dispensationer på byggesager tager meget af tiden og koster også på indtægtssiden. Arkivfoto

Dispensationer på byggesager tager meget af tiden og koster også på indtægtssiden. Arkivfoto

Farten på byggesager kan ikke sættes op

Sagsbehandlingstiden stagnerer på grund af mange opgaver

Af
Fred Jacobsen

Politikernes ønske om at få styr på planforholdene i lige nu tre områder i Hørsholm Kommune har en pris. Den ene er, at ambitionen om at sænke sagsbehandlingstiden må sættes på stand by. Den anden, at kommunen mister indtægter i millionklassen, fordi der skal bruges tid på arbejde, der ikke direkte kan omsættes til kroner og ører. “Det er et spørgsmål om at prioritere. Men vi kan ikke forbedre sagsbehandlingstiden,” siger Kristin Arendt (K) formand for Miljø- og planlægningsudvalget (MPU). Hørsholm har i en årrække haft ry for at være en kommune, hvor en almindelig byggesag er længere undervejs end i så mange andre kommuner. Samtidig med at være en af de dyreste. Og der er med de øjeblikkelige politiske prioriteringer ikke udsigt til, at det kommer til at gå stærkere end de 29 dage, det nu tager i gennemsnit at få en byggesag til et énfamiliehus, tilbygning eller større carporte igennem. Og det er et stykke fra servicemålet på 14 dage.

Mangler 1,8 mio. i kassen

Politikernes stræben efter at sørge for et ordentligt plangrundlag i de tre byområder - Folehavekvarteret, byplan 3 (Rungsted Syd) og byplan 6 (Rungsted Nord) - er dog ikke eneste årsag til, at der må skrues ned for ambitionerne om at sænke sagsbehandlingstiden. En del dispensationssager og serviceniveauet generelt er andre forklaringer. Det kan ses direkte på bundlinjen: I årene 2018, 2019 og 2020 kan kommunen se frem til sammenlagt 1,8 millioner kr. mindre i indtægt fra byggesagerne.

Dispensationer koster

Kommunens egne opgørelser over, hvad der bruges tid på, fortæller, at mere end tredjedel (35,5 procent) af tiden går med dispensationssager. Og mens kommunen kan opkræve fuld brugerbetaling på byggesager, må man ikke bonne borgerne for at behandle dispensationssager, som ofte er komplicerede og tidskrævende. I det hele taget koster det både på tid og penge at yde, hvad udvalgsformanden mener er et godt serviceniveau. “Vi er servicemindede, og det skal vi holde fast i. Det er en kæmpe mundfuld, vi har taget her, og jeg mener ikke, at forvaltningen kan gøre det meget bedre,” lyder det fra Kristin Arendt. Sidste år var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for énfamiliehuse 29 dage, og der var 84 sager til behandling. Året før var der til sammenligning 66 byggesager af den slags.

Publiceret 08 May 2018 06:00