Lars Clausen vil meget gerne i kontakt med folk, der ved, hvad der er blevet af det regimentskjold, der tidligere var skruet fast til regimentets sten. Foto: Fred Jacobsen

Lars Clausen vil meget gerne i kontakt med folk, der ved, hvad der er blevet af det regimentskjold, der tidligere var skruet fast til regimentets sten. Foto: Fred Jacobsen

Efterlysning:

Hvor er vores regimentskjold?

Hjælp Lars Clausen med at finde Kongens Artilleri Regiments skjold, der hører hjemme på regimentstenen

Af
Fred Jacobsen

Måske hænger det væggen et sted som et trofæ af en slags. Måske er det blevet til skrot og eksisterer ikke mere. Måske har en velmenende person skruet det af og lagt det til side for at beskytte det.

Det er nogle af de spørgsmål, Lars Clausen, Humlebæk, gerne vil have svar på. Frem for alt vil han dog gerne have skjoldet for Kongens Atilleri Regiment tilbage til, hvor det hører hjemme: På den store regimentsten, som var et stolt pejlemærke for de soldater, der i sin tid havde deres daglige gang på Sjælsmark Kaserne.

Et uværdigt sted

Og den, stenen, vil han gerne have placeret et mere værdigt sted end på en lille skråning ved en parkeringsplads mellem Materielgården og Nordsjællands Brandvæsen i Kokkedal Industripark.

“Den står jo nu på et ganske kedeligt sted på en skråning. Jeg synes jo, det er et uværdigt sted. Det besudler et minde,” lyder det fra Lars Clausen, som nu gerne vil i kontakt med folk, der ved noget om, hvor regimentskjoldet befinder sig. Det vil han, fordi han har en plan om, at regimentstenen skal fragtes til 1. Artilleriafdeling i Varde. Befalingsmænd dér har på Lars Clausens forespørgsel sagt, at de gerne vil have stenen.

“Gutterne der er klar til at tage imod den og har også sagt, de, om nødvendigt, kan komme forbi og tage den med,” fortæller Lars Clausen.

I fem år havde han sin daglige gang på Sjælsmark Kaserne, hvor han sluttede som konstabel af 1. grad.

“Når man trådte ind på kaserneområdet stod stenen der, og vi blev mindet om vigtigheden i at være del af dette regiment. Derfor vil jeg gerne have stenen bragt intakt og arbejde for at give den en bedre placering i det jyske,” fortæller Lars Clausen.

Da Sjælsmark endnu var en kaserne, var det Kongens Artilleri Regiments skjold, der prydede den store sten ved indgangen. Kasernen blev nedlagt i 2005.

Da Sjælsmark endnu var en kaserne, var det Kongens Artilleri Regiments skjold, der prydede den store sten ved indgangen. Kasernen blev nedlagt i 2005.

Opdaget tilfældigt

Han ved ikke præcist, hvornår stenen blev fjernet fra kaserneområdet. Lars Clausen opdagede dens noget sørgelige plads på skråningen ved en tilfældighed. Lars er ansat i beredskabet i København og var på kursus i Hørsholm, da han pludselig så 'sin' regimentsten. Uden skjoldet. Og blev straks grebet af tanken om at få den gjort i stand og finde et værdigt sted til den.

Museum sagde nej tak

“Hørsholm Kommune har oplyst, at de har fjernet stenen. Hvornår, ved jeg ikke,” fortæller Lars Clausen. Ifølge hans oplysninger fik Museum Nordsjælland af kommunen tilbud om at overtage stenen, men takkede nej.

“Og så har de hos kommunen fortalt, at de i mangel af bedre skulle finde et sted til den,” tilføjer han.

Ved du noget?

Lars Clausen har blandt andet på artilleristernes Facebook-side efterlyst regimentskjoldet og håber nu, at det hjælper at gå brede ud i offentligheden.

Så: Ved du noget om Kongens Atilleri Regiment våbenskjold fra Sjælsmark-stenen, så kontakt Lars Clausen på hela 8810@mail.dk

Publiceret 15 May 2018 07:00