Naturen ligger lige uden for, klar til at være god ved dit helbred. Foto: Mostphotos

Naturen ligger lige uden for, klar til at være god ved dit helbred. Foto: Mostphotos

Månedens vane: Husk hvor sjovt det var at hoppe i vandpytter

Kiropraktor Ole Wessung fra Hørsholm giver hver måned et bud på en vane, der kan forbedre dit helbred

Af
Ole Wessung

kiropraktor

NATUR "Ud under åben himmel," sang Tøsedrengene i 80'erne.

Og det er lige præcis det vi skal i den 6. vane. Vi skal ud i naturen, ud i det grønne og ud under åben himmel.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har beskrevet, hvordan den stigende urbanisering, ikke kun vil påvirke vores helbred gennem livsstil og forurening, men også gennem den begrænsede adgang til naturen. Kommende generationer vil, ifølge WHO, overvejende blive ramt af sygdomme, der skyldes denne urbanisering.

To år uden at se en sky

Eller solen, for den sags skyld. For et par år siden faldt jeg over en artikel, der handlede om en mand, der, uden at tænke over det, ikke havde været ude under åben himmel i mere en to år. Han boede i et klassisk New Yorker boligkompleks, med alt, lige fra spa og fitness til adskillige cafeer og dagligvare forretninger. Og p-kælder, naturligvis.

Hans dag startede med træning og bad i komplekset, ned i p-kælderen og over til arbejdspladsens p-kælder, efter arbejde en tur i det lokale mall med dertilhørende overdækket p-pladser, måske besøge venner på hjemvejen, der naturligvis også har p-kælder og så hjem. Han havde sågar været på flere forretningsrejser til udelandet - også uden at komme ud under åben himmel.

Naturen helbreder

Videnskaben er ikke i tvivl: Vores stresshormoner, hjertefrekvens, hjernebølger og mange andre gode ting påvirkes alle i meget positiv retning, når vi er ude i Moder Natur. Naturen bruges mere og mere i alle former for behandling og med fantastisk effekt. Terapihaver, Ronald McDonald husets sansehave, Dianalund, DNU i Aarhus, Natur på recept, naturterapi er gode eksempler på, hvordan naturen tages ind, som en aktiv del af behandlingen.

Jord, ild, vand og vind, for børn og voksne er de fire grundlæggende elementer i naturen, hvis man lytter til de gamle indianere, der jo levede i pagt med naturen.

Vand og ild og jord

En af mine kollegaer på klinikken i Rungsted Gitte Winter Graugaard, der er coach og mentor, arbejder næsten kun ude i naturen, når hun har klienter. I øvrigt kan jeg anbefale bøgerne 'Hjerternes Dal' og 'Jordens Børn', begge af Gitte W. Graugaard, der er fantastiske meditationer til børn og deres forældre, hvor naturen igen spiller en meget aktiv rolle.

Og så er den lige uden for døren. Tænk engang, at noget der er så tæt på, så tilgængeligt, så billigt at bruge og så dejligt at være i, er noget af det der har bedst indflydelse på vores helbred. Når vi færdes i naturen falder produktionen af stresshormoner markant og vores lykkehormoner nærmest eksploderer. Og så er der den friske luft, duftene, farverne...jeg kunne blive ved.

Dårligt vejr findes ikke

Vejret har faktisk ingen indflydelse på naturens indvirkning på dit helbred. Naturen vil altid ”come rain, come shine” have samme vanvittige positive indflydelse på dit helbred og stressniveau. Vinterdepressioner skyldes i højere grad, at vi ikke kommer ud i naturen end at vi ikke får lys.

Så på med Sydvesten og sørg for at komme ud i alt slags vejr. Husk hvor sjovt det var at hoppe i vandpytter, da vi var børn!

Vi ses derude!

Publiceret 23 June 2018 09:00