Borgmester Morten Slotved kan glæde sig over, at Hørsholm Kommune alligevel ikke skal af med 17 millioner mere i udligning. Alligevel lander regningen i år på 620 millioner. Foto: Morten Timm

Borgmester Morten Slotved kan glæde sig over, at Hørsholm Kommune alligevel ikke skal af med 17 millioner mere i udligning. Alligevel lander regningen i år på 620 millioner. Foto: Morten Timm

Hørsholm slipper for ekstra udligning på 17 millioner

Regeringen har kompenseret Hørsholm Kommune efter sammenbrud af udligningsreform

Af
Morten Timm

Der er foreløbig sat en prop i stigningen af Hørsholms bidrag til den kommunale udligningsordning.

Ifølge Hørsholms borgmester Morten Slotved (K) betyder det, at kommunen slipper for den ekstraregning på 17 millioner kroner årligt, som ellers skulle være lagt oveni de 620 millioner kroner, Hørsholm ellers skal punge ud med i 2018.

Baggrunden er, at regeringen har meldt ud, at de - efter forhandlingerne om en ny udligningsreform brød sammen i april,- nu vil kompensere de kommuner, der via den gamle ordning ellers havde udsigt til øgede udligningsudgifter.

Overgangsordning

Der er tale om en overgangsordning for 2019 og 2020, som skal hjælpe kommunerne med at forberede sig på et nyt udligningssystem, lyder det fra finansminister Kristian Jensen.

For Hørsholm Kommune betyder det konkret, at man ikke skal ud at finde de ekstra 17 millioner i budgettet eller spare 1,5 procent på alle områder.

Man kan også sige, at det svarer til seks lærere pr. skole i Hørsholm

"Man kan også sige, at det svarer til seks lærere pr. skole i Hørsholm eller at skulle hæve skatten med 0,3 procentpoint," siger Morten Slotved, der sammen med en lang række borgmester-kollegaer forud for reform-forhandlingerne var ude at protestere under mottoet: "Stop forskelsbehandlingen".

Stolt af partifæller

Han er tilfreds med, at udligningen ikke stiger i de næste to år, selv om det med krav om, at Hørsholm ikke hæver skatten eller overskrider det samlede budget til byggeri.

"Jeg er da stolt af, at de seks konservative mandater i Folketinget har lagt i sig i førertrøjen og sikret, at denne her aftale og en del af regeringens KL-aftale," tilføjer han.

Politisk har der længe - både fra kommunerne og Christiansborg - været snakket om behovet for et nyt udligningssystem, men da Folketingets partier her i foråret ikke kunne blive enige, valgte regeringen at fortsætte den nuværende model. Forinden havde Danmarks Statistik valgt at ændre reglerne for beregning af forskellige udligningsparametre, og det betød, at en stribe kommuner skulle betale mere.

Publiceret 24 June 2018 10:00