Der bliver masser af flag, når de lokale veteraner skal hædres. Arkivfoto.

Der bliver masser af flag, når de lokale veteraner skal hædres. Arkivfoto.

Nyt forsøg på flagdag for veteraner

Hørsholm kommune vil hædre de mere end 100 lokale krigsveteraner 5. september

Af
Pia Haabegaard

De lokale krigsveteraner skal fejres og hædres 5. september, som er den officielle flagdag for Danmarks udsendte. Sidste år sprang kommunen over, fordi man ved tidligere forsøg måtte aflyse på grund af for få tilmeldinger.

Det udløste stor skuffelse hos i hvert fald én lokal veteran, den pensionerede militærlæge Sven Philip Jørgensen, der var udsendt til Cypern i 70'erne. Den gav han udtryk for i Ugebladet. Og borgmester Morten Slotved (K) håber, at der nu også kan blive flagdag i Hørsholm.

"Vi sætter alle sejl - og til forskel fra før har vi nu en liste med veteraner, som vi går efter og kontakter. Så nu tror jeg, det kan lykkes," siger Slotved og oplyser, at der er kommet mange henvendelser om også at festligholde flagdagen i Hørsholm.

Hørsholm forsøgte at markere dagen for tre-fire år siden, men fik under ti tilmeldinger og aflyste. Blandt andet, fordi mange af Hørsholms ca. 100 veteraner foretrak at deltage i flagdagsmarkeringer på Ryvangen og i København.

Sven Philip Jørgensen glæder sig til at deltage i flagdagen.

Sven Philip Jørgensen glæder sig til at deltage i flagdagen.

Glad veteran

Kommunens tiltag glæder Sven Philip Jørgensen, som selvfølgelig vil deltage i festlighederne. Men om han kan stille op med sin familie er ikke sikkert, for hans søn er nemlig også krigsveteran og har været udsendt flere gange i Afghanistan - og han bor i Helsingør kommune.

'Det er meget glædeligt, at kommunen nu gør et nyt forsøg. Det var lidt pinligt, at Hørsholm kommune som den eneste konservative kommune i Danmark ikke afholdt flagdag. Det er jeg meget glad for', siger Sven Philip Jørgensen.

Flagallé ved rådhuset

Kommunen har strikket et ambitiøst program sammen for både børn og voksne, ligesom tidspunktet er flyttet fra om formiddagen til om eftermiddagen. Festlighederne foregår i rådhusets kantine og gårdhave, og veteranerne vil blive mødt af en stor flagallé og en flot pyntet kantine, hvor kaffen står klar.

Borgmester Morten Slotved (K) står for velkomsttalen, og bagefter følger et foredrag af major Eskild Berger fra Den Kongelige Livgarde. Han er selv veteran og er hædret for sit enestående mod, da han under en ildkamp i 2010 i Afghanistan, uden at tænke på sin egen sikkerhed, bragte en såret soldat i sikkerhed.

Efterfølgende bliver der mulighed for at hygge og se på den udstilling af materiel, som Hjemmeværnet stiller op med. Kommunen har også planer om at involvere lokale erhvervsfolk, så veteranerne får mulighed for at skabe kontakter og snakke eventuelle jobmuligheder.

Grill, pølser og is til ungerne

Endelig sluttes der af med et stort grill-arrangement, hvor der serveres pølser, kylling og salater, ligesom der er slushice og popcorn til børnene.

Det kræver tilmelding at deltage, og kommunen håber på rigtig mange deltagere og deres familier.

Publiceret 13 July 2018 11:45