Fra venstre Cindy Nguyen (moster), Lars Børgesen, Chloe og Natalie Le under besøget i Kokkedal. Privatfoto

Fra venstre Cindy Nguyen (moster), Lars Børgesen, Chloe og Natalie Le under besøget i Kokkedal. Privatfoto

Lars fra Kokkedal er Chloes danske helt

I 30 år havde Lars Børgesen glemt alt om redningsaktionen i Det Sydkinesiske Hav - i sidste uge stod tre af de reddede foran hans dør

Af
Fred Jacobsen

"Det er en fantastisk historie. Og ja, der vil være kontakt fremover."

Lars Børgesen fra Kokkedal har svært ved med ord at udtrykke, hvad der er foregået inde i hans hoved de seneste måneder - og især de seneste dage.

"Jeg kan tænke det hele igennem i hovedet, men jeg kan ikke tale om det. Kender du det?", spørger han og har til tider under snakken hjemme i køkkenet i Kokkedal svært ved at holde følelserne tilbage.

Det, der rører den nu 75-årige tidligere rederichef hos Riis Shipping i Svendborg, er en oplevelse en dag i september 1987 - og som i sidste uge vendte tilbage til ham for fuld skrue i kraft af Chloe Sheena Le på 33 år, hendes mor Natalie Dung Le på 60 og moster Cindy Duyen Nguyen på 53.

Tre mennesker, der på Lars Børgesens vagt blev fisket op af en af 'hans' skibe, Alice Riis, et 67 meter lang og 11,4 meter bredt hypermoderne fragtskib.

En ualmindelig dag på kontoret

Lars var rederichefen, den færøske skipper Pall Jensen på Alice Riis ringede hjem til for at fortælle, at han var i færd med at samle 211 vietnamesere op i Det Sydkinesiske Hav. De drev uden motorkraft i en 40 fods fiskerbåd og havde gjort det i et par uger, skulle det vise sig.

"De fiskede dem op og sejlede dem til Bangkok. Det tog fire dage. Der kom de lokale myndigheder og UNCHR (FN's Flygtningehøjkommisariat) til og fordelte senere de 211 bådflygtninge primært på Canada og USA. Så hørte jeg ikke mere til den sag," fortæller Lars Børgesen.

Efter en aften i den lokale golfklub begyndte Lars Børgesen at lede efter sit gamle skib Alice Riis. Der var bid. Omend et uventet et. Foto: Fred Jacobsen

Efter en aften i den lokale golfklub begyndte Lars Børgesen at lede efter sit gamle skib Alice Riis. Der var bid. Omend et uventet et. Foto: Fred Jacobsen

Han husker dog, at det ikke var en almindelig dag på kontoret. For der skulle i forbindelse med redningsaktionen sørges for kontakt til udenrigsministeriet, UNCHR, ambassadør og alskens andre myndigheder.

"Og jeg fik også at vide, at flygtningene havde oplevet, at to passagerskibe var sejlet forbi dem. De kastede proviant og vand ned til dem. Helt imod søens regler samlede de dem ikke op."

Business as usual

Derefter var det 'business as usual', som Lars Børgesen siger det. Han tænkte ikke mere på sagen de næste 30 år. Lige indtil han en aften i efteråret sidste år i den lokale golfklub i Kokkedal faldt i snak med en fyr, der arbejdede for IBM og var i gang med at udarbejde et sporingssystem, blandt andet for Mærsk. Et system, hvorman let i en kæde af informationer kunne finde frem til den ønskede.

Det fattede den nu pensionerede rederichef interesse for - og han gik den aften hjem og søgte på Google, om der skulle være oplysninger om det gode skib Alice Riis.

Der var bid. Omend et andet end forventet.

Mine danske helte

Han ramte ind i Facebook-siden 'The quest to find my Danish Heroes'. Siden viste sig at være den side, hvor den dengang to-årige Chloe havde sat sig for at finde frem til dem, der i september 1987 fiskede hende, hendes mor, hendes moster og 208 andre flygtende vietnamesere op på Alice Riis.

Chloe Sheena Le's Facebook side 'The quest to find my Danish Heroes'.

Chloe Sheena Le's Facebook side 'The quest to find my Danish Heroes'.

Lars Børgesen gav sig til kende på Chloes Facebook-side: Ja, han var rederichef i Svendborg og fulgte aktionen på dostancen. Siden hjalp han til med at finde frem til oplysninger om den seks mand store besætning. Kontaktede de to overlevende, som dog ifølge Lars Børgesen ikke ønsker kontakt med de taknemmelige vietnamesere.

Det efterlod Lars som den eneste, de kunne takke. For det var det, de ville, da de så i sidste uge kom til Danmark og inviterede Lars og hans hustru til en middag i Odense, som Chloe havde arrangeret sammen med derboende slægtninge.

"Der blev udveksel gaver, klappet...det var rørende," fortæller Lars Børgesen. Dagen efter tog han imod de tre plus yderligere to nære slægtninge og brugte en dag på at vise dem rundt i Nordsjælland. Bagefter rejste de til Færøerne for at besøge skipper Pall Jensens familie, hvis datter er blevet så nær veninde med Chloe, at de taler sammen i telefon en gang om ugen.

"Det er da en fantastisk historie," gentager Lars Børgesen.

Chloe og hendes mor og moster kom efter Alice Riis' opsamling til USA og bor i dag i Huntington Beach syd for Los Angeles i California.

FAKTA

Har du lyst til at læse mere om Chloe's søgen efter sine danske helte, kan du slå op på Facebook-siden 'The quest to find my Danish Heroes'

Publiceret 16 July 2018 12:14