Niels Tønning Rasmussen er klar til at rykke ud døgnet rundt. Foto: Pia Haabegaard

Niels Tønning Rasmussen er klar til at rykke ud døgnet rundt. Foto: Pia Haabegaard

Lokal hjertepilot klar til at redde liv

Niels Tønning Rasmussen er den første i Nordsjælland med en hjertestarter i bilen

Af
Pia Haabegaard

Det er et spørgsmål om minutter, når et menneske falder om med hjertestop. Sker det her i lokalområdet, er der nu større chance for at få kompetent førstehjælp, indtil ambulancen når frem.

Niels Tønning Rasmussen fra Kokkedal har nemlig investeret i en hjertestarter og er tilknyttet Hjertepiloterne, og hvor han end befinder sig i sit nærområde på Sjælland, kan han nå frem med sin hjertestarter.

Hjælp til hjertestoppatienter er en sag, der ligger Niels Tønning Rasmussen meget på sinde. I et tidligere job som pressechef hos Falck var han tit med ude og køre ambulance, og her oplevede han de fatale konsekvenser det kan få, hvis ikke der bliver givet behandling i tiden.

"Når en person rammes med hjertestop, begynder hjernen at tage varigt skade efter kun 3-4 minutter. Herefter formindskes overlevelseschancerne som en tommelfingerregel med 10% for hvert minut der går. Derfor er det en rigtig god idé, at så mange som muligt er stand til at betjene en hjertestarter", siger han.

For langt til hjertestarterne

I hans eget område i Kokkedal ved han, at to boligforeninger har installeret hjertestartere.

"Men problemet er, at mange folk ikke tør bruge dem. De bliver forvirrede eller bange for at tage livet af folk. Der er også en hjertestarter på Kokkedal skole, men der, hvor jeg bor, er der f.eks. 1400 meter til skolen. Hvis man skulle løbe frem og tilbage efter hjertestarteren, ville der gå alt for mange dyrebare minutter tabt", konstaterer han.

Tasken med hjertestarter og førstehjælpsudstyr fylder cirka 20 x 30 cm.

Tasken med hjertestarter og førstehjælpsudstyr fylder cirka 20 x 30 cm.

Avanceret tilkaldesystem

Niels Tønning Rasmussen er med sin hjertestarter en del af et avanceret tilkaldesystem, så alarmcentralen kan finde din mobiltelefonen eller gps i bilen.

Efter aktivering og ambulancen kan vagtcentralen se, hvor han befinder sig og tilkalde ham, hvis han er i nærheden af en hjertestop-patient. Når han ankommer, medbringer han hjertestarteren fra bilen.

Via et alarmtryk kan Niels Tønning Rasmussen ligeledes tale direkte med vagtcentralen. Det er alt sammen med til at sikre, at der udøves førstehjælp i de første vigtige minutter af et opstået hjertestop.

Klar døgnet rundt

Niels Tønning Rasmussen har aktiveret sin app døgnet rundt - kun når han er på jagt, slår han den fra. Og ligegyldigt hvor i landet han er, kan han følges af forskellige alarmcentraler og tilkaldes. Det er dog stadig ikke hele Danmark, der er dækket ind. Han har selvfølgelig gennemgået Hjertepiloternes uddannelse.

Han er endnu ikke blevet tilkaldt, men er klar til at redde liv.

Og så håber han, at endnu flere vil engagere sig i hjertesagen. Men behøver jo ikke at investere i en hjertestarter - et ganske almindeligt førstehjælpskursus kan også være med til at redde liv.

Publiceret 08 August 2018 08:00