I Karen Blixens hjem, Rungstedlund, har der siden 1991 været drevet privat museum, men nu halter økonomien. Arkivfoto

I Karen Blixens hjem, Rungstedlund, har der siden 1991 været drevet privat museum, men nu halter økonomien. Arkivfoto

Lukningstruet:

Karen Blixen Museet løber tør for penge

Formuen bag det berømte forfatterhjem i Rungsted er snart brugt

Af
Morten Timm

To år mere og pengekassen er tom. Så kort tid har Karen Blixen Museet til at skaffe flere penge eller tilskud for at kunne fortsætte driften. Ellers må det verdensberømte danske forfatterhjem i Rungsted lukke som museum.

Det har siden 1991 været privat drevet, og Karen Blixens formue er ganske enkelt ved at være brugt.

Det er økonomisk mørke skyer, der er trukket ind over museet på Rungstedlund, erkender formand for bestyrelsen på Karen Blixen Museet, Michael Bjørn Nellemann.

"Museets eksistens er truet. Vi har brug for hjælp, hvis vi ikke skal lukke," siger bestyrelsesformanden til Frederiksborg Amts Avis.

Dyrt at drive

Han oplyser, at årsagen blandt andet skyldes, at det er dyrt at drive de bevaringsværdige bygninger og den tilhørende park.

"Derfor er der blevet tæret på Karen Blixens arv gennem årene, selvom museet har skåret ned og sparet på alt, hvad der var muligt. Modsat mange andre museer er stedet her været privat drevet, men nu går den ikke længere. Og det er ærgerligt, for her er et kæmpe potentiale," fastslår Michael Bjørn Nellemann.

Den verdensberømte forfatter Karen Blixen blev både født og døde på Rungstedlund. Arkivfoto

Den verdensberømte forfatter Karen Blixen blev både født og døde på Rungstedlund. Arkivfoto

Bekymret borgmester

Hørsholmborgmester, Morten Slotved (K), ser også med bekymring på museets økonomiske situation.

"Det vil være et kæmpe tab, hvis Karen Blixen Museet må lukke. Derfor har jeg nu foreslået, at museet kommer på finansloven, som et selvstændigt punkt og med et varigt, årligt driftstilskud på to-tre millioner kroner. Det vil sikre en stabilitet, så museet også får 'rum' til at udvikle sig," udtaler Morten Slotved til Frederiksborg Amts Avis og har nu taget direkte kontakt til den konservative gruppeformand på Christiansborg, Mette Abildgaard, for at få skred i den politiske behandling.

På Facebook opfordrer Slotved hele Danmark til at stå sammen:

"Karen Blixen er et internationalt ikon for hele Danmark, og jeg er ikke i tvivl om den store værdi Blixen er med til at give Danmark internationalt, men måske vigtigst, at Blixen er en stærk dansk kulturperson på niveau med HC Andersen og Søren Kierkegaard, som bærer vores danske kulturarv," skriver han.

FAKTA

Ejendommen Rungstedlund i Hørsholm Kommune var stedet, hvor Karen Blixen både blev født, levede i en stor del af sit liv samt døde i.

Karen Blixen er ikke kun en af verdens mest berømte forfattere gennem tiden. Hun er også en af de mest oversatte danske forfattere med "Den afrikanske Farm", der topper med oversættelse til 66 sprog.

Museet har årligt mere end 35.000 besøgende og har siden 1991 været privat drevet.

Hørsholm har i 2017-19 givet 7 millioner kroner til renovering af haven, og yder årligt et driftstilskud på 300.000 kr. Desuden har kommunen gennem mange år finansieret de 50.000 kroner, som årligt gives til modtageren af Rungstedlundprisen.

Publiceret 09 August 2018 12:25