Æresmedlem og medstifter af det lokale vikingelaug, Tora Landgren, sov stille ind natten til mandag. Hun blev 90 år. Her sidder hun ved indvielse af Toras Passage. Foto: Jesper Alstrøm

Æresmedlem og medstifter af det lokale vikingelaug, Tora Landgren, sov stille ind natten til mandag. Hun blev 90 år. Her sidder hun ved indvielse af Toras Passage. Foto: Jesper Alstrøm

Mindeord:

Farvel til vikingernes æresmedlem Tora Tordenkile

Tora Landgren, æresmedlem og medstifter af Hørsholm-Rungsted Vikingelaug, sov stille ind natten til mandag. Hun blev 90 år gammel

Af
Erling Madsen,

mindeord på vegne bestyrelsen

i Hørsholm-Rungsted Vikingelaug

Mandag morgen 6. august blev vort æresmedlem Tora 'Tordenkile' Landgren fundet død i sin lænestol.

Tora havde nøgle nummer 3 til Vinterpaladset og hun var med fra før Hørsholm-Rungsted Vikingelaug blev stiftet.

- Skal du ikke inden for? lød opfordringen fra en af de andre vinterbadere på Nordmolen. Tora hoppede ind i skurvognen, hvor der var omklædning, og blev den første kasserer, da Lauget efterfølgende blev stiftet i august 1974.

Og dén post blev hun på i årtier indtil et flertal i bestyrelsen mente, at det håndførte bogholderi skulle være elektronisk.

Tidligere havde hun også arbejdsmæssigt oplevet et markant skift: Hun var chef for de 18 telefonistinder på Rungsted Central: De sørgede med snore og propper i det gule hus lige før Rungsted Kro for, at telefonopkald kom frem til de rigtige. De blev afløst af den automatiske telefon.

Og som vort afdøde æresmedlem og medstifter Jørgen Kieler skrev i Krøniken om Laugets start: "Oppe på telefoncentralen sad Tora og holdt nøje øje med, hvad der skete i Rungsted. Som I efterhånden vil blive klar over, spiller Tora en afgørende rolle i vort vikingelaugs historie."

Det er ganske vist, at hun på sin stille måde styrede den voksende pengekasse og havde indflydelse på en masse beslutninger.

Hyldest og stor udvikling

Hun blev udnævnt til æresmedlem, og til Standerhejsningen i 2015, året efter vort 40 års jubilæum, indviede vi skiltet 'Toras Passage', som en hyldest til hende.

Skiltet er placeret ved passagen fra Vinterpaladsets park til stranden, hvor det første badehus på beskedne seks kvadratmeter lå. Senere blev det nuværende Vinterpaladset bygget i to omgange, 1996 og 2008, på den anden side af rækværket til stranden.

Så der er unægtelig sket en del med både omklædning og badebro i tidens løb. Også medlemstallet er steget: Fra 14 ved stiftelsen til omkring 530 i dag og 64 på ventelisten.

Ikke én med to røde tråde

Men én ting har været en rød tråd i alle 44 år med vinterbadning fra Rungsted Havn. Humoren var der fra starten. Der har altid været nogle med kvikke replikker.

Det er dejligt - og der er aldrig sure miner, fortalte Tora Tordenkile således til Laugets nyhedsbrev i februar 2016. Hun tilføjede, at hun altid tog fra Vinterpaladset med et smil på læben.

En anden rød tråd har været medlemmernes manglende vilje til at betale kontingent. Da hun fremlagde det første regnskab, konstaterede hun, at der var "indbetalt de mærkeligste beløb" og at en del slet ikke havde betalt...

Tora 'Tordenkile' Landgren, som fyldte 90 år i november, bisættes fra Rungsted Kirke på fredag 10. august klokken 11.

Publiceret 09 August 2018 09:00