Morten Slotved (K), borgmester i Hørsholm.

Morten Slotved (K), borgmester i Hørsholm.

Slotved:

Vi skal fortsat kæmpe for Karen Blixen-museet

Kampen er først vundet, når museet er med på finansloven, siger Hørsholms borgmester

Af
Morten Timm

Karen Blixen Museet er ikke kun en afgørende del af Hørsholms kulturarv - det er hele Danmarks kulturarv, der står på spil, når museet i Rungsted er truet af lukning. Det mener Hørsholms borgmester Morten Slotved.

Det er også baggrunden for, at han allerede for tre-fire måneder siden - i tæt parløb med partifællen og den konservative gruppeformand på Christiansborg, Mette Abildgaard - indledte det politiske arbejde med at redde Karen Blixen Museet.

Men selv om kulturminister Mette Bock (LA) var hurtigt ude med meldingen om, at der skal findes en politisk løsning, der kan sikre Karen Blixen Museets overlevelse, så står Morten Slotved ikke med hænderne over hovedet endnu.

"Vi er selvfølgelig tilfredse med, at vores indsats allerede har givet pote, og at regeringen med Mette Bock nu anerkender, den udfordring, museet står overfor. Men vi skal fortsat kæmpe, og jeg har ikke armene over hovedet, før Karen Blixen Museet er med på finansloven," understreger Slotved overfor Ugebladet.

Et overset museum

"Karen Blixen Museet er en af Danmarks klenodier, og Karen Blixen er et internationalt ikon for hele Danmark. Derfor vil det være et kæmpe tab, hvis Karen Blixen Museet må lukke," fastslår Hørsholms borgmester videre.

Morten Slotved mener, at museet har været en smule overset, fordi det hidtil har klaret sig uden støtte.

"Vi har gjort opmærksom på, de udfordringer, museet står med nu og har foreslået, at museet kommer på finansloven, som et selvstændigt punkt og med et varigt, årligt driftstilskud på to-tre millioner kroner," siger Morten Slotved og fortsætter:

"Jeg er ikke i tvivl om den store værdi Blixen er med til at give Danmark internationalt, men måske vigtigst, at Blixen er en stærk dansk kulturperson på niveau med HC Andersen og Søren Kierkegaard, som bærer vores danske kulturarv," tilføjer borgmesteren.

Den verdensberømte forfatter Karen Blixen blev både født og døde på Rungstedlund. Arkivfoto

Den verdensberømte forfatter Karen Blixen blev både født og døde på Rungstedlund. Arkivfoto

Ingen hemmelighed at pengene ville slippe op

Formuen efter den verdensberømte forfatter har siden 1991 været brugt som et væsentligt tilskud til driften af museet, men nu er pengene ved at være brugt op.

"Museets eksistens er truet, og vi har brug for at få tilført penge, hvis vi ikke skal lukke," lød det fra formand for bestyrelsen på Karen Blixen Museet, Michael Bjørn Nellemann.

Situationen er på ingen måde opstået ud af det blå.

"Vi har hele tiden vidst, at pengene ville slippe op. At det sker om 2½ år er ingen hemmelighed. Hvilket vi - og mine forgængere - mange gange har gjort opmærksom på i forhold til det politiske," lyder det fra Michael Bjørn Nellemann, som nu krydser fingre for, at Karen Blixen Museet kan komme på finansloven og dermed overleve.

"Vi er nødt til at agere nu og i tide, inden kassen er tom. Vi har skåret ned og sparet på alt, hvad der var muligt, men Karen Blixen Museet er efter vores mening et vigtig stykke dansk kulturarv, som vi skal passe på og bevare. Vi har jo et museum, hvor alt står som i hendes tid," fortæller bestyrelsesformanden videre.

Det koster knap seks millioner om året at drive Karen Blixen Museet, og omkring halvdelen hentes fra entréindtægterne (35.000 besøgende årligt) samt indtægter fra de litterære rettigheder, mens de sidste godt 2,5 millioner kroner tages fra Karen Blixens formue.

FAKTA

Ejendommen Rungstedlund i Hørsholm Kommune var stedet, hvor Karen Blixen både blev født, levede i en stor del af sit liv samt døde i.

Karen Blixen er ikke kun en af verdens mest berømte forfattere gennem tiden. Hun er også en af de mest oversatte danske forfattere med "Den afrikanske Farm", der topper med oversættelse til 66 sprog.

Museet har årligt mere end 35.000 besøgende og har siden 1991 været privat drevet.

Hørsholm har i 2017-19 givet 7 millioner kroner til renovering af parken omkring Rungstedlund, og yder årligt et driftstilskud på 300.000 kr. til de grønne arealer.

Desuden har kommunen gennem mange år finansieret de 50.000 kroner, som årligt gives til modtageren af Rungstedlundprisen.

Publiceret 17 August 2018 08:00