Ved indgangen til skolegården på Rungsted private Realskole hænger nu en hjertestarter tilgængelig 24 timer i døgnet. Pressefoto

Ved indgangen til skolegården på Rungsted private Realskole hænger nu en hjertestarter tilgængelig 24 timer i døgnet. Pressefoto

Nu kan Rungsted private Realskole redde liv hurtigt

Har fået hjerte-starter op at hænge ved indgangen til skolegården

Når et hjertestop indtræffer, betyder hurtig hjælp forskellen på liv og død. Derfor har Rungsted private Realskole taget initiativ til at få hængt en hjertestarter op ved skolen på Vallerød Banevej 23 i Rungsted Kyst.

Hjertestarteren, der er doneret af TrygFonden, hænger udendørs på husmuren ved indgangen til skolegården, så den er tilgængelig hele døgnet og kan ses på hjertestarter.dk.

Ca. 4.000 personer falder om med hjertestop i Danmark hvert år, og godt 13 pct. af dem overlever. Hvis der er vidner til hjertestoppet, øger deres indsats med livreddende førstehjælp og stød fra en hjertestarter, inden ambulancen når frem, chancen for, at personen overlever. Hvert minut tæller, og den mest effektive behandling mod hjertestop er et elektrisk stød til hjertet.

Kursus til skolens ansatte

Med hjertestarteren fulgte et kursus, hvor ansatte på Rungsted private Realskole blev uddannet i livreddende førstehjælp, og i hvordan man bruger hjertestarteren.

"Vi er meget glade for, at Rungsted private Realskole har taget initiativ til at få en hjertestarter hængt op, for jo flere der hænger rundt i landet, jo større er chancen for, at der er en i nærheden, hvis uheldet er ude," siger projektchef Grethe Thomas i en pressemeddelelse fra TrygFonden.

På kurset får deltagerne viden om, hvordan man bruger en hjertestarter.

Med hjertestarteren fulgte et kursus, hvor ansatte på skolen blev uddannet i livreddende førstehjælp og i hvordan hjertestarteren bruges. Pressefoto

"Tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at 66 pct. af dem, som falder om med hjertestop, får hjertemassage og kunstigt åndedræt af vidner, før ambulancen ankommer. Men det er endnu i få tilfælde, at vidner anvender en hjertestarter. Når man ringer 1-1-2, bliver man guidet igennem, hvordan man bruger hjertestarteren, så man skal ikke være nervøs for at tage den i brug," fortsætter hun.

Guides igennem

Hos TrygFonden oplever man en stigende interesse for hjertestarterne, fordi mange foreninger, klubber og offentlige institutioner har fået øjnene op for den tryghed, som hjertestarterne giver.

Når hjertestarteren tændes, guider en stemme brugeren gennem alle trin, og der afgives kun stød, hvis hjertet ikke slår korrekt. Man behøver dermed ikke forhåndskendskab til hjertestarteren.

Hjertestarteren kan ikke betjenes forkert, og man må derfor aldrig tøve med at tage den i brug. Det er altid bedre at gøre noget end at forholde sig passivt, selvom det er en uvant situation, man pludselig befinder sig i.

Flere liv kan reddes

Hvis adgangen til hjertestartere bliver bedre, og flere danskere lærer hjertelungeredning, vil flere liv kunne reddes. Derfor har TrygFonden siden 2006 hvert år doneret ca. 100 hjertestartere til offentlige steder, hvor der færdes mange mennesker.

I november 2011 kom Sundhedsstyrelsen med nationale anbefalinger til placering af hjertestartere på offentlige steder. Ifølge anbefalingerne bør hjertestarterne hænge steder, hvor de er tilgængelige hele døgnet. Derfor følger der et skab med hjertestarteren fra TrygFonden, så hjertestarteren kan hænge udendørs.

Man kan se, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret på www.hjertestarter.dk, eller via app'en 'TrygFonden Hjertestart', som kan downloades gratis til iPhone, Windows og Android.

Hjertestartere på mobilen

TrygFonden har udviklet applikationen 'TrygFonden Hjertestart', som gør det nemt at se, hvor der hænger hjertestartere. Med applikationen kan man også lære om hjertelungeredning samt brugen af hjertestarter, og endelig kan man læse, hvor man kan få relevant information om køb og ophængning af hjertestartere, samt hvordan man registrerer sin hjertestarter på hjertestarter.dk.

jesl

Publiceret 01 September 2018 07:00