"Omdømmet er i fare," erkender den ny rektor Ruth Kirkegaard efter en stormfuld uge. Foto: Morten Timm

Rektor:

Rungsted Gymnasiums omdømme er i fare

"Vi har sanktioner i forhold til puttemiddage - og vi vil bruge dem," siger Ruth Kirkegaard

Af
Fred Jacobsen

Sagen om seksuelt krænkende adfærd, mobning og ydmygelser i forbindelse med de såkaldte 'puttemiddage' på blandt andet Rungsted Gymnasium eksploderede i begyndelsen af måneden nærmest i hænderne på gymnasiets nye rektor, Ruth Kirkegaard.

Især, da en tidligere elev, Anja Leighton, stod frem i BT og i detaljer fortalte om grænseoverskridende handlinger ved udvælgelsen af piger til middagen - auditions - og ved den efterfølgende fest, hun havde oplevet i 2016.

Ugen efter mediestormen er Ruth Kirkegaard bekymret for gymnasiets omdømme.

Eleverne må på banen

"Omdømmet er i fare, ja. Vi er kendt i lokalsamfundet for høj faglighed, globale aktiviteter, businessfag, idrætsfokus og fællesskab, og sådan er jeg overbevist om, at det stadig vil være. Men vi er blevet ramt på vores stolthed. Jeg oplever det ikke som fair, at en sag som denne fra 2016 (om Anja) og som alle ved, at jeg tager så skarpt afstand fra, bliver kædet så unuanceret sammen med alle vores 825 elever og deres forældre. Elever og forældre giver udtryk for at de glade og stolte over deres skole. Sådan skal det fortsat være – og jeg kan love dig for, at det vil vi arbejde benhårdt for," siger Kirkegaard.

"Det bliver lidt af en opgave, og her må eleverne på banen," siger hun og oplyser, at eleverne skal tale med forældrene om sagen - og omvendt - og at det er en proces, der er i gang.

Optaget af fællesskab

"Jeg oplever jo, at eleverne er optaget af det gode fællesskab på skolen. Det viste de blandt andet ved introfesten for fire uger siden. Jeg kan derfor heller ikke helt genkende, at dette skulle være udtryk for en kultur på gymnasiet," siger hun.

Ruth Kirkegaard slår fast, at hun tager skarpt afstand fra det, der nu er kommet frem.

Vi har sanktioner, og at vi vil bruge både advarsler og bortvisning

"Det er godt, Anja stod frem. Jeg tager lige så skarpt afstand fra det, som hun gør. Og lad mig understrege, at vi har sanktioner, og at vi vil bruge både advarsler og bortvisning," bebuder hun med henvisning til en bekendtgørelse fra sidste år, som gør det muligt at sanktionere handlinger, der har direkte indflydelse på undervisningsmiljøet, herunder ordenen og samværet på institutionen.

Vidste ikke hvad der foregår

Ud over at samle skolens 825 elever umiddelbart efter afsløringerne for at markere skolens afstandtagen, har der også været sendt to forældrebreve ud om sagen. Blandt andet med en opfordring til at tale sammen om normer og værdier.

"Og jeg mærker, at forældrene bakker 100 procent op," siger Ruth Kirkegaard.

"Vi har jo godt vidst, at puttemiddagene finder sted i privat regi. Det er ikke et nyt begreb. Hvad der så foregår til auditions og middage, har vi ikke vidst noget om," forsikrer Ruth Kirkegaard, der ser hændelserne som et spejl, der blev sat op for de unge.

Paradise Hotel

"Der er tale om et kulturelt fænomen med unge, der er vokset op med Paradise Hotel og Ex on The Beach, hvor det handler om udvælgelse og eksklusion. Selve handlingerne i denne sag har samme karakter. Det kræver skærpet handling," lyder det fra Rungsted Gymnasiums rektor.

Publiceret 11 September 2018 08:00