Bare rolig. Der er noget, du kan gøre for at få mere ud af jeres forhold og sexliv. Men der i hvert fald tre fejl, du skal undgå. Foto: MostPhotos

Bare rolig. Der er noget, du kan gøre for at få mere ud af jeres forhold og sexliv. Men der i hvert fald tre fejl, du skal undgå. Foto: MostPhotos

Sexologens hjørne:

Gør du disse tre fejl i dit parforhold?

Så er der stor risiko for, at I har det svært. Men bare rolig, der er noget, du kan gøre for at ændre på det og få mere ud af jeres forhold, skriver sexolog Kimi Sand

Af
Kimi Sand,

sexolog og parterapeut, Hørsholm

Med fare for at træde nogen over tæerne er denne udgave af 'Sexologens hjørne' mest rettet til kvinderne, for der er nogle ting, som vi har en tendens til at være bedre til end mændene.

Hvis vi prøver at se os selv i spejlet og tænke over følgende, så kan det rent faktisk være, at vi ved at ændre lidt på spillereglerne kan opnå en bedre prognose for parforholdet.

1. Når han ikke gider, så gider jeg heller ikke…

Hvis parret kommer til at køre i denne rutine, er der risiko for, at det bliver det for meget for en af parterne, som så vil skilles eller bliver fristet af utroskab. Så hvis I vil noget med jeres parforhold kan det være en god ide at bryde denne onde spiral og gøre noget rart for den anden.

Det kunne jo være, at der kom noget positivt tilbage.

Men gør det ikke for at få noget igen, gør det fordi du vil glæde din partner, så bliver det som regel modtaget med glæde, og vi har en god spiral i stedet for den onde.

Det kan måske være svært, hvis man har haft en periode, hvor man har været negative overfor hinanden, men en skal jo være den første til at bryde et uhensigtsmæssigt mønster, så hvorfor ikke dig?

2. Nu har vi kendt hinanden så længe, så ved han godt, at jeg kan lide, at han…

Men hvad nu hvis han ikke kan huske det eller ikke tænker på det? Eller er klar over hvor meget du kan lide at han gør…

Hvad er der i vejen med at sige til ham på en sød måde: ”at det er så dejligt, når du bider mig lidt i nakken” eller ”det tænder mig helt vildt, når du lader din hånd glide ned over min bagdel”, eller "jeg bliver så glad, når du tager skraldespanden med ud”, eller hvad det nu kan være?

Han vil næsten helt sikkert gerne opfylde dine ønsker, hvis de bliver fremført på en hjertelig måde, i stedet for en bebrejdende måde: ”Hvorfor gør du aldrig…?”, eller ”du gør altid…”

Så vil de fleste af os nemlig blive stædige eller gå i forsvar: ”Jeg tager da tit skraldespanden med ud…” og så kommer vi ingen vegne.

3. Jeg siger ikke noget om hvordan jeg har det, jeg surmuler bare – så opdager han nok, hvad han har gjort galt…

Lad mig lige slå en ting fast: Mænd er ikke tankelæsere! Og lad være med at spilde en masse tid på at gå og surmule, for han forstår det ikke. Kun at han har dummet sig, og det gør ham ikke mere motiveret for at komme til dig.

Prøv i stedet at sige til ham: ”Jeg vil gerne have en snak, er nu et godt tidspunkt, eller skal vi vente til senere?”

Ofte vil han gerne vente til senere for så får han lige tid til at forberede sig. Mange mænd har det svært med at skulle tale om følelser og føler sig tit underlegne overfor kvinden, som ofte er god til at sætte ord på sine følelser.

Derfor skal hun give ham tid til at lade hendes ord synke ind og overveje dem. Det er også vigtigt, at manden ikke skal fikse hendes problemer, her og nu, men vise hende, at han lytter og respekterer det hun siger.

Og så er det vigtigt, at hun fortæller ham om sit problem på en kærlig måde og uden afbrydelse, hvor hun tager udgangspunkt i sine egne tanker og følelser uden at bebrejde ham.

For som regel har han jo ikke gjort noget af ond vilje, måske har han ikke tænkt over, hvor meget et eller andet betyder for hende, fordi han ser anderledes på tingene. Eller måske har han haft en periode med stress på jobbet.

Derfor er det vigtigt at fortælle ham om det, han gætter det ikke selv. Og hun skal have taletid uden afbrydelser. Derefter kunne det være en god ide at give ham taletid, hvor hun ikke må afbryde ham. Så de på skift bliver hørt, og begge forstår bedre hvad der foregår ovre hos den anden.

Dette er så vigtigt for at bevare tilliden og kærligheden i parforholdet.

Denne gang handler det om små ting kvinden kan blive bedre til, næste gang handler det måske om noget manden kan blive bedre til.

Kim Sand er sexolog og parterapeut i Hørsholm.

Kim Sand er sexolog og parterapeut i Hørsholm.

Du er altid velkommen til at skrive til mig med spørgsmål og kommentarer: info@kimisand.dk

Publiceret 12 September 2018 07:00