Folehavenskoven er et af Tobias Stenbæk Bros yndligssteder, hvor hans fantasi får frit løb.

Folehavenskoven er et af Tobias Stenbæk Bros yndligssteder, hvor hans fantasi får frit løb. Foto: Pia Haabegaard

Tobias har skabt ny fantasy-bog på Hørsholms natur

Lokale Tobias Stenbæk Bro udgiver fantasy-serie med inspiration fra skovene og Aboretet

Af
Pia Haabegaard

Folehaveskoven, Rungsted Hegn og Aboretet er inspirationskilderne til en spritny fantasy-bog, 'Væddermændenes nat', der er skrevet af journalist og forfatter Tobias Stenbæk Bro.

Han er født og opvokset i Hørsholm, og efter 20 år i København med studier og arbejde vendte han for to år siden hjem igen med sin lille familie. Han bor i dag i Mortenstrupkvarteret, hvor han har udsigt til de marker, som hans farfar i sin tid forpagtede og passede.

Går 20 km. om dagen

Tobias vandrer hver dag to en halv time i skovene og Aboretet - cirka 20 kilometer - og i den lokale natur får hans fantasi frit løb. Det er nu er mundet ud i første bog i fantasy-serien 'Et varsel om storm'. Andet bind er allerede skrevet, og Tobias er i fuld gang med tredie bind.

Jeg kan ikke se en sump i skoven uden at forestille mig, hvilke væsener der bor i den

"Jeg kan ikke se en sump i skoven uden at forestille mig, hvilke væsener der bor i den", fortæller han.

"Hvis jeg passerer en korridor i skoven, så eksploderer min hjerne, og jeg forestiller mig alle mulige væsener, der gemmer sig derinde. Når jeg står ved overforstmester C.H. Linstows grav Rungsted Hegn ved skumringstid, er der også en helt særlig steming, der vækker min fantasi. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad der gemmer sig i graven, og om der er mere mellem himmel og jord. Jeg bliver nærmest som en lille dreng", siger han.

Fantasy-nørd

Og det var faktisk som lille dreng, Tobias tabte sit hjerte til fantasy-genren. Da han var syv år, begyndte hans storebror at læse op af 'Hobitten' og 'Ringenes Herre', og det blev startskuddet til hans glødene kærlighed til fantasy.

Udgået skov, forfald, fluesvampe og skygger er noget af det, jeg bruger mest i mine bøger

"Jeg åd de bøger. Igen og igen. Fandt nye, der mindede om dem. Genlæste de gamle. Så begyndte jeg at spille rollespil på Hørsholm Bibliotek. Vi spillede 'Dungeons & Dragons' indtil mørket faldt på eller biblioteket lukkede".

Tobias Stenbæk Bro har det bedst i naturen, som inspirerer ham i hans forfatterskab.

Tobias Stenbæk Bro har det bedst i naturen, som inspirerer ham i hans forfatterskab. Pressefoto

Renser hjernen

Når Ulrik går sine to en halv time hver dag, går den første time med at få renset hjernen. Og så begynder sanseindtrykkene at få fantasien i fuld sving.

”Når jeg går i Aboretet, er der f.eks. et Skildpaddetræ med en kort stamme og stor krone. Jeg forestiller mig, at det giver beskyttelse mod rovfulge.

Gamle, tilmossede stendiger og knudrede træer er også fantastiske. Udgået skov, forfald, fluesvampe og skygger er noget af det, jeg bruger mest i mine bøger.

Når man går alene, oplever man skoven på en helt anden måde, meget mere intenst. I Folehaveskoven har jeg f.eks. både oplevet en flok på 30 rådyr, snoge og en masse traner”, fortæller Tobias.

Rådyr, snoge og traner

Det tog Tobias omkring et år at skrive det første udkast til ’Væddermændenes Nat’. Samtidig havde han fuldtidsarbejde og et blebarn, så det blev ikke til meget søvn.

Nu har den 40-årige forfatter valgt at arbejde hver anden uge, og det har skabt mere ro. Det betyder, at han hver anden uge går sine ture i tusmørke eller mørke, og det gør kun fantasierne endnu mere livlige!

Mød forfatteren

’Væddermændenes Nat’ udkom 9. oktober, og på lørdag 13. oktober fejrer Tobias udgivelsen med et lille arrangement i Bog & Idé i Hørsholm Hovedgade, hvor han læser lidt op og signerer bøger. Han håber at se så mange som muligt.

”Det har jo taget en stor bid af mit liv at skabe liv i den her fortælling, så det ville da være dejligt at kunne sende den godt afsted”.

Publiceret 10 October 2018 08:30