Ejgil var et forbillede for diabetikere med sine sunde levevis præget af de mange cykelture der holdt han i god form. Foto: Jerry Ritz

Ejgil var et forbillede for diabetikere med sine sunde levevis præget af de mange cykelture der holdt han i god form. Foto: Jerry Ritz

Mindeord om Ejgil Andersen:

En ukuelig livsappetit og hård skæbne

Et langt og indholdsrigt liv sluttede fredag 26. oktober for 78-årige Ejgil Andersen

Af
Jerry Ritz

formand for Diabetesforeningen Hørsholm-Fredensborg

Ejgil Andersen, Hørsholm, er pludselig død 26. oktober efter et lang og indholdsrigt liv.

Ejgil blev født i 1939 og ville være fyldt 79 år 22. december. Han voksede op i Lundtofte i en søskendeflok på fire bestående af to søstre og den to år ældre bror Finn, med hvem Ejgil i sine unge år delte interessen for boksning. I en alder af 19 år blev Finn dansk boksemester og døde 5. oktober i år blot tre uger før Ejgil.

Ejgil mødte Jytte fra Hjortekær, da de var unge teenagers i 50’erne og begge gik på Lundtofte Skole og det blev hans livs kærlighed.

De blev gift i 1959 og fik de efterfølgende år tre døtre, Lisbeth, Lærke og Lykke. Som ung knægt var han interesseret i fotografering og ikke mindst den tekniske side af apparaturet og fik job i Lyngby Fotomagasin. Her fik han bekræftet, at det var den vej han skulle gå.

Han tog en uddannelse som fotomekaniker hos Film-O-Matic i København. Senere blev det et lederjob hos Hørsholm virksomheden Rask Pedersen & Dalsgaard, hvor han nåede at fejre 25 års jubilæum, inden han gik på pension. Ejgil var i 20 år formand for interesseorganisationen Ledernes Hoveorganisations nordsjællandske lokalafdeling og var respekteret for sin indsats for medlemmerne i organisationen.

Forbillede for diabetikere

Eigil og Jytte har boet i Hørsholm siden 1985, først på Mosevej og siden 2006 på Rungsted Bytorv.

Første gang jeg mødte Ejgil, var det netop som arrangør af et fagligt arrangement i Lederne, hvor jeg selv var medlem og indtrådte i bestyrelse efter at Ejgil havde trukket sig tilbage.

Ejgil fik konstateret insulinkrævende type-1 diabetes som ung mand, netop som han havde aftjent sin værnepligt og oplevede således at have halvtreds års jubilæum med sygdommen. Han forstod, hvor vigtig det var at have styr på sit blodsukkertal - og havde solid støtte fra sin Jytte, som sørgede for at han passede sine spisetider og altid havde en rugbrødsmad og druesukker i tasken i tilfælde af, at han fik lavt blodsukker.

Ejgil var et forbillede for diabetikere med sine sunde levevis præget af de mange cykelture der holdt han i god form.

Vores samarbejde startede for alvor i oktober 2009, da jeg indkaldte til stiftende generalforsamling af Diabetes Lokalforening i Hørsholm. Ejgil påtog sig at træde ind i bestyrelsen i den nye forening på den vigtige post som kasserer. Sammen med den nylige afdøde næstformand Birgitte Ertberg udgjorde vi tre, der var med til at stifte foreningen for ni år siden, den faste kerne i bestyrelsen.

Mistede to døtre

Ejgil satte en ære i, at der var styr på regnskaberne og var således guld værd for foreningen, hans plads bliver svær at udfylde.

Han deltog i kurser i foreningsregnskaber i landsforeningen for at være ajourført med udviklingen. Ved foreningens forskellige arrangementer havde Ejgil altid sit kamera med og forevigede populære foredragsholdere som Chris MacDonald, Morten Grunwald, Bente Klarlund og Christian Bitz – hans passion for fotografering var intakt.

I 2013 mistede Ejgil og Jytte datteren Lykke og allerede året efter datteren Lisbeth. Skæbnen har således været hård for dem. Trods modgang havde Ejgil en ukuelig livsappetit, han var aktiv i både Håndværkerforeningens studiekreds og Hemingway-klubben, udover sit store engagement i Diabetesforeningen.

Ejgil måtte sige farvel til sin storebror Finn, der døde 5. oktober. Tre uger sagde Ejgil selv farvel til denne verden. Foto: Peter Klar

Ejgil måtte sige farvel til sin storebror Finn, der døde 5. oktober. Tre uger sagde Ejgil selv farvel til denne verden. Foto: Peter Klar

I Håndværkerforeningens studiekreds holdt Ejgil foredrag om forskellige selvvalgte og vidt forskellige emner, det kunne eksempelvis være om sanger- og sangskriveren Michael Falch eller om historiske kvinder der har været forfulgt, noget han gik op i og syntes var en udfordring og berigende.

Mine tanker går til Jytte og datteren Lærke i denne svære stund. I Diabetesforeningens bestyrelse kommer vi til at savne Ejgil, som en seriøs kollega og ven, der forstod at leve op til begrebet rettidig omhu på den måde han varetog kassererposten.

Ære være hans minde.

Bisættelsen finder sted i Rungsted Kirke på lørdag den 3. november kl. 13.00.

Publiceret 31 October 2018 19:50