Nye skilte efter massiv fiskedød:

Lad være med at fodre ænderne

Hørsholm Kommune klar med nye initiativer for at forhindre fiskedød i Dronningedammen

Af
Morten Timm

Nu skal der skrues ned for næringen og algevæksten i Dronningedammen. De mener de i Miljø- og planlægningsudvalget i Hørsholm, der før jul besluttede, at der nu skal sættes gang i initiativer, som kan gøre noget ved problemet.

Et problem som for alvor kom til udtryk i oktober, hvor hundredvis af fisk døde i Dronningedammen af akut ildsvind - hvor der efter den rekordvarme og lange sommer kom endnu en periode med varmt vejr. Det har samlet udløst en overproduktion af grønalger, der igen har medført iltsvind og betydet, at fiskene ikke kunne trække vejret. Sådan lyder forklaringen fra Hørsholm Kommunes biolog Tina Weile.

Begræns andefodring

En af de helt store syndere er fodring af fugle, og den lokale sø ved bymidten i Hørsholm er et meget populært sted at fodre ænderne, men det er samtidig ren gift for fiskene. Det skaber nemlig en biologisk ubalance.

Både de store mængder brød og den efterfølgende afføring fra fuglene øger mængden af næringsstoffer i vandet, og i nedbrydningsprocessen koster det ilten i vandet.

Derfor er anbefalingen fra Miljø- og planlægningsudvalget, at fodring af ænder og fugle i søen skal begrænses. Og for at huske borgerne på det, vil der her i løbet af vinteren opsættes informationstavler om begrænsning af andefodring ved Dronningedammen og kommunens andre søer.

Desuden vil udvalget iværksætte en regulering af søens fiskebestand med efterfølgende udsætning af rovfisk samt dammuslinger, da der ønskes en indsats her og nu overfor algevæksten, oplyser Hørsholm Kommune i en pressemeddelelse.

FAKTA

Dronningedammen har gennem mange år modtaget næringsstoffer fra flere sider. Søen modtager næringsrigt vand fra søerne i oplandet. Søerne i baglandet modtager samtidig spildevand, når det regner meget, og det ledes videre til Dronningedammen.

Der har også tidligere været overløb af spildevand fra kloakken direkte til Dronningedammen. Det blev stoppet for syv år siden.

Kilde: Hørsholm Kommune

Publiceret 08 January 2019 16:45

SENESTE TV