Tre kandidater der går til valg til RpR-bestyrelsen for mere åbenhed og dialog. Fra venstre Anders Køj, Astrid Carlsen og Christian Blaabjerg.

Tre kandidater der går til valg til RpR-bestyrelsen for mere åbenhed og dialog. Fra venstre Anders Køj, Astrid Carlsen og Christian Blaabjerg.

Før krisemøde:

"Vi har brug for en samlet skole"

En gruppe forældre på Rungsted private Realskole er klar til at slå en streg i sandet og satser på åbenhed og dialog. Om en uge skal der vælges ny bestyrelse på den kriseramte privatskole

Af
Morten Timm

Ni forældre på Rungsted private Realskole bliver beskyldt for at føre en bizar valgkamp i Ugebladet og stå bag en hetz mod den siddende skolebestyrelse og skoleleder Lotte Ostenfeld.

Sådan lyder nogle af beskyldningerne, som blev fremsat og omdelt på en flyer en tidlig morgen kort før vinterferien på Rungsted private Realskole (RpR). Teksten er underskrevet med 'Forældre der vil bevare RpR'.

De omtalte ni forældre stiller op som kandidater til skolebestyrelsen på RpR, når der på tirsdag 26. februar er ekstraordinær generalforsamling og skal gennemføres et kampvalg om bestyrelsespladserne på skolen.

Ugebladet har talt med tre af dem - Astrid Carlsen, Christian T. Blaabjerg og Anders Køj - og de har ikke kun svært ved at forholde sig til beskyldningerne, men i det hele taget at forstå, at forældre til børn på den samme privatskole - og med så meget tilfælles - kan være så defragmenterede og blive så fjendtlige over for hinanden.

Ulykkeligt

Det har i over et halvt år ført til noget nær en undtagelsestilstand for privatskolen på Vallerød Banevej. Med splittelse, mismod og onde rygter som hverdagskost.

"Det er ulykkeligt, at det er endt sådan her. Vi har brug for at få samlet skolen nu, og vi mener, at kilen har været, at vi ikke haft dialog og åbenhed," siger de tre forældre til Ugebladet.

"Vi ved godt, at der bliver spekuleret i det modsatte, hvilket vi kun kan afkræfte. Det må være slut med beskyldninger, uigennemskuelige kampe og udokumenterede påstande. Det gavner ingen. Vi ønsker altså samarbejde - et bredt samarbejde. Faktisk mener vi, at det er hensynsløst over for den nye skoleledelse. Lotte (Ostenfeld - red.) må da have det forfærdeligt i det her forløb, men vi er ikke - som rygterne har antydet - ude på at udskifte hende og få René tilbage (tidligere skoleleder René Leiholm - red.). Selvfølgelig vil vi samarbejde med Lotte," fastslår forældre-kandidaterne.

Dialog og respekt

Astrid Carlsen, 46 år og mor til to på RpR er overbevist om, at det kan lykkedes at genforene skolen.

"Hvis vi investerer i dialogen, kan vi nå en masse gode resultater sammen. Vi har en masse tilfælles og ønsker jo alle at skabe en så god skole for vores børn som overhovedet muligt. Det kan vi samles om," mener Astrid Carlsen.

Med Christian T. Blaabjerg og Anders Køj plus de øvrige kandidater på deres hold vil hun også kæmpe for mere åbenhed, mere samarbejde og en transparent dialog samt give forældrene mere direkte indflydelse.

"Vi foreslår, at der etableres et forældrerepræsentantskab - i stil med det, de har på NGG - hvor et par forældre i hver klasse får uhindret adgang til bestyrelsen. Det betyder, at bestyrelsen kan få input fra en meget bredere kreds. Desuden vil vi offentliggøre alle bestyrelsesreferater. At det ikke har været tilfældet betyder, at vi slet ikke har kunne følge med i, hvor skolen er på vej hen," fastslår de tre forældre.

"Det sidste halve år har vi i stedet set de negative konsekvenser af lukkethed, og hvor det er væltet ud med rygter. Det fører ingen steder hen," understreger Astrid Carlsen.

"Vi skal ikke kun styrke det faglige område, men også åndsfriheden til at kunne stille spørgsmål ved tingene. Essensen er at skabe en respektfuld og konstruktiv dialog mellem hinanden - og derfra tage stilling. Demokrati bygger på flere ting, men respekten for de andres ret til at mene noget - og noget andet - skal være intakt. Der skal vi som forældre også være rollemodeller for vores børn," fastslår hun.

Slår streg i sandet

De tre forældre er enige om, at der nu skal ses fremad - og det skal bygges på åbenhed.

"Vi mener, at der skal slås en streg i sandet. Vi er klar til at tilgive og komme videre," slutter Anders Køj, Christian T. Blaabjerg og Astrid Carlsen.

I januar offentliggjorde RpR-bestyrelsen deres kandidathold på ni forældre til den nye skolebestyrelse. Vælges de, er planen, at Christian Hassel skal være ny formand for bestyrelsen.

Ugebladet har kontaktet Christian Hassel, men han ønsker ikke at udtale sig om RpR før efter tirsdagens ekstraordinære generalforsamling og valg til bestyrelsen.

Publiceret 19 February 2019 08:45