Fred Jacobsen, lokalredaktør, Ugebladet Hørsholm.

Fred Jacobsen, lokalredaktør, Ugebladet Hørsholm. Foto: Peter Mailand

REDAKTØREN MENER: Tavshed er en effektiv strategi

Demokratiet har talt - så lad der nu falde ro på Rungsted private Realskole

Af
Fred Jacobsen

"The winner takes it all", er ofte de mest rammende ord efter en ulig hård kamp. Hvad enten det er sport, politik eller anden form for magtkamp.

Det var også tilfældet på Rungsted private Realskole (RpR) ved den ekstraordinære generalforsamling i sidste uge, hvor privatskolen efter mange måneders intern strid og splittelse - udløst af en kontroversiel afskedigelse af tidligere skoleleder René Leiholm - valgte ny bestyrelse.

Som det løbende er blevet skildret her i Ugebladet har fronterne længe været kørt op i en spids og dialogen har foregået i en uforsonlig tone mellem forældrene, men tirsdag aften var det demokratiet, der talte. Og det gjorde det med en klokkeklar afgørelse, som sendte samtlige ni kandidater, den nu forhenværende bestyrelse havde opstillet, ind på alle bestyrelses- og suppleantposter.

Mens gruppen af oppositionsforældre fik så store stryg, at de formentlig stadig er groggy. I månedsvis havde de kæmpet for at skabe dialog om skolens værdier og stillet spørgsmålstegn ved den tidligere bestyrelses beslutninger og ageren omkring Leiholms fratrædelse samt helt grundlæggende kritiseret den manglende åbenhed om deres fælles skole.

Det skabte en dyb kløft af splittelse blandt forældrene - og krisen har været genstand for en hel stribe af artikler i Ugebladet.

Flere har overfor os givet udtryk for, at vi skulle holde snotten væk. At vi kun ødelagde det for eleverne. At det var en ensidig dækning, og vi var partiske og journalist Morten Timm er lakaj for de forældre, der kritiserede skolen - og dermed splittede den.

I forældreintra-beskeder fra både skoleledelse og bestyrelse blev det konsekvent meldt ud, at der ikke var hold i noget af det, Ugebladet skrev.

At skyde budbringeren er ikke kun det ældste, men også det mest anvendte trick, når man i sin kommunikation skal flytte fokus fra sig selv. Det virker, og det er effektivt.

Men at Ugebladet skulle undlade at skrive om, at der er ballade på en af landets prominente bedste privatskoler. At vi skulle lade være med at kigge på, at en af de største institutioner i kommunen - med over 600 elever - er kommet i store vanskeligheder efter at have skilt sig af med lederen og udløst en lærerflugt. Det er - undskyld os - helt på månen.

Vi skal være de første til at erkende, at vi havde ønsket at kunne give læserne en langt mere nuanceret dækning af RpR-sagen med synspunkter fra begge fløje - for det er en af grundpillerne i journalistik - men da bestyrelsens første og eneste kommentar har været "at det er en internt anliggende" og de aldrig siden har reageret på vores mange henvendelser, så tipper balancen selvfølgelig. Men det kan da aldrig betyde, at vi ikke skal skrive om en sag.

At forholde sig helt tavs i medierne - og ikke svare på spørgsmål - for i egne ekkokamre konsekvent at fastholde, at alt hvad Ugebladet skriver og modstanderne siger, er forkert, har vist sig at være en aldeles effektiv strategi. Det må vi indrømme.

Men vi undrer os såre over, at ikke en eneste af dem, der har kritiseret Ugebladets dækning - har løftet et øjenbryn over, at RpR-ledelse katagorisk har undladt at svare på vores spørgsmål.

Nu er den berømte streg i sandet trukket op, og forhåbentlig kan der falde ro om RpR. Det vil uden tvivl være det bedste for skolen, men det betyder ikke, at Ugebladet som lokalt medie holder op med at forholde sig kritisk. Også selvom nogen mener, at "det er et internt anliggende".

Publiceret 05 March 2019 14:16