Lea Jørgensen er vejleder i Fit & Sund i Hørsholm og deler med jævne mellemrum ud af sin viden i Ugebladet.

Lea Jørgensen er vejleder i Fit & Sund i Hørsholm og deler med jævne mellemrum ud af sin viden i Ugebladet. Foto: Fred Jacobsen

Diætistens hjørne:

Det er ikke kun kulhydraterne, der gør dig tyk

Klinisk diætist Lea Jørgensen vil med jævne mellemrum dele ud af gode råd og opskrifter til dig, der vil tabe dig på den gode måde

Af
Lea Jørgensen

diætist

Kulhydrater har stadig et meget dårligt ry. Her taler jeg ikke kun om kulhydrat (sukker) fra slik, men kulhydratkilder som ris, pasta, kartofler og brød. Det er fødevarer, som efterhånden har været udskældt i mange år.

Fra flere af de klienter, jeg møder i min hverdag, lyder det desværre stadig, at ”kulhydrater gør mig tyk”. Det er bare ikke hele sandheden.

Al mad bidrager til energi. Får vi mere energi, end hvad kroppen behøver, tager vi på. Vi lagre alt ekstra energi som fedt på kroppen. Når vi er i energiunderskud, altså når vi bruger mere energi end det, vi spiser, kan kroppen bruge af sit fedtlager, og så vi taber os.

Det er ikke helt retfærdigt at udskamme pasta og ris, mener diætist Lea Jørgensen.

Det er ikke helt retfærdigt at udskamme pasta og ris, mener diætist Lea Jørgensen. Foto: AdobeStock

At vi gør bestemte fødevare forbudte, og forbinder dem med at være ’usunde’, kan bidrage til at vi overspiser

Kroppen får således konstant energi, så vi kan bevæge os og fungere i hverdagen. Det er ikke kulhydrat alene der får os til at tage på. Et overskud af protein og fedt vil også blive lagret som fedt på kroppen. Så det gælder altså al overskydende energi, hvad enten det er chokolade, broccoli, kage eller fisk. Hvis man gerne vil tabe sig, er det altså af betydning, hvor meget eller hvor lidt energi man får.

At vi gør bestemte fødevare forbudte, og forbinder dem med at være ’usunde’, kan bidrage til at vi overspiser fordi

1) hvis jeg siger til dig at du ikke må tænke på en lyserød elefant, så gør du det. Det samme gælder, når du siger til sig selv at nu må du ikke spise chokolade – det bliver ret svært at undgå at spise det, hvis det hele tiden dukker op i dit hoved* og

2) det er svært at få nok at spise til hovedmåltiderne, hvis du kun spiser salat og kød, og der er derfor en større risiko for, at du kommer til at overspise på et andet tidspunkt.

Ris og pasta mætter

Kulhydrater fra ris, pasta, kartofler og brød er altså gode kilder til kostfiber og mæthed. Når du er mæt, er det nemmere kun at spise 2 stk. chokolade frem for en hel plade.

Der er andre gode grunde til at spise ris, pasta, kartofler og brød. Anbefalingen for fuldkorn er 75 gram om dagen. Indtag af fuldkorn er godt for fordøjelsen og holder maven i gang og er derved med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og forskellige typer af kræft, blandt andet tarmkræft. Det er svært at nå op på den daglige anbefalede mængde fuldkorn, hvis vi ikke spiser kornprodukter. Det er lettere at få den daglige anbefalede mængde, ved at spise f.eks. rugbrød, havregryn, fuldkornspasta og fuldkornsris.

Du kan derfor spare en masse kalorier ved at skrue op for ris, pasta, kartofler og brød, og samtidig skrue ned for f.eks. is, chokolade, slik og sodavand.

Fuldkornsprodukterne vil give dig en bedre mæthed, så det kan blive nemmere at sige ’nej tak’ til de mere energitætte fødevarer som is, chokolade, slik og sodavand.

Månedens opskrift

Bagt torsk med porre, æble og kokosmælk til 4 personer

INGREDIENSER

  600 g torsk

  1 æble

  2 porrer

  1/2 bundt persille

  1/2 bundt dild

  1 dåse hakkede tomater

  2 spsk soja

  1 tsk stødt ingefær

  1 tsk tørrede chiliflager

  2 spsk citronsaft

  1/2 dåse kokosmælk (eller én lille)

  Salt og peber

FREMGANGSMÅDE

Smør et ovnfast fad med lidt raps- eller olivenolie og læg fisken i. Skær æblerne i tern og snit porrerne fint. Hak krydderurterne og rør dem med hakkede tomater, soja ingefær, chiliflager, citronsaft, kokosmælk, salt og peber.

Hæld blandingen over fisken og bag den i en 180 grader varmluftovn i 30 minutter.

Koldhævede rugboller - 15 boller

INGREDIENSER

  ½ liter vand

  12 g gær

  1 dl. yoghurt neutral

  1 tsk. sukker

  1 spsk. Salt

  400 g rugmel

  300 g hvedemel

FREMGANGSMÅDE

Opløs gæren i koldt vand, tilsæt yoghurt, sødemiddel, salt og mel og rør sammen. Stil dejen tildækket i køleskabet til næste dag.

Slå ikke dejen ned, men sæt boller af dejen af på en plade med bagepapir med en spiseske, som løbende dyppes i vand. Bag boller i ca. 20 minutter i varmluft ovn ved 180 grader midt i ovnen.

Tip: Sæt en bradepande med vand nederst i ovnen, så bollerne ”puffer” op.

Publiceret 30 March 2019 09:00