Som protektor for Rungstedlund overrakte Hendes Majestæt Dronningen tirsdag årets Rungstedlundpris til filminstruktør og historiefortæller Lars von Trier.

Som protektor for Rungstedlund overrakte Hendes Majestæt Dronningen tirsdag årets Rungstedlundpris til filminstruktør og historiefortæller Lars von Trier. Foto: Morten Timm

Modtager af Rungstedlundprisen Lars von Trier til Dronningen:

Vi får en rigtig god og rar konge

En glad filmmager Lars von Trier fik tirsdag overrakt årets Rungstedlundpris af Dronning Margrethe i Karen Blixen Hjem i Rungsted, hvor DAD-guitarist Jacob Binzer kiggede forbi og gav forsamlingen en lektion i rockmusik

Af
Morten Timm

"Jeg vil godt sige til Majestæten - noget som slet ikke har med sagen at gøre - men om forhåbentlig lang tid, så får vi en rigtig god og rar konge. Og det kommer fra en republikaner..."

På vanlig vis fik den 62-årige danske filminstruktør Lars von Trier tilhørernes fulde opmærksom, da han tirsdag takkede mange gange for modtagelsen af "Rungstedlundprisen 2019".

Prisen blev overrakt af netop Hendes Majestæt Dronning Margrethe i Boganis-salen på Rungstedlund, og dronningen nikkede også tilbage til Lars von Trier som et 'tak for ordene'.

Op mod gåture i fuglereservatet

Lars von Trier fortalte også, at han mellem 50 og 100 gange har gået ture heroppe ved Karen Blixens hjem, i parken og i reservatet samt ved Ewaldshøj.

"Jeg føler da også, at jeg har et samhør med Karen Blixen," sagde den verdensberømte filminstruktør, der blev grebet af forfatteren efter at have læst "Min Afrikanske Farm".

Og han uddybede, at de på deres mange ture havde grinet lidt af det med fuglereservatet. For hvordan kunne man holde fuglene inde og undgå udefra kommende fare.

Lars von Trier takkede mange gange for Rungstedlundprisen, selvom han med vanlig humor nævnte, at det var spørgsmål alder, for da får man kylet priserne i nakken.

Lars von Trier takkede mange gange for Rungstedlundprisen, selvom han med vanlig humor nævnte, at det var spørgsmål alder, for da får man kylet priserne i nakken. Foto: Morten Timm

Von Trier sagde flere gange 'mange tak', og konkluderede med et smil, at "det bare er et spørgsmål om alder, før man får kylet priser i nakken.

Følte sig som Fedtmule

Prismodtager indledte da også med, at han følte sig som Fedtmule lige nu med reference til, når han med Anders And og Mickey Mouse tog ud i junglen og blev taget til fange af de indfødte og skulle ned i en stor gryde. Men her var det, at Fedtmules hoved sad øverst på totempælen.

"Det gjorde, at Fedtmule blev som en gud. Det sådan jeg har det i dag," kom det fra von Trier.

Binzers rockshow

Lige inden von Triers takketale fik forsamlingen, der talte flere prominente personer, herunder kulturminister Mette Bock og naturligvis mange af Hørsholms kommunalbestyrelsesmedlemmer med borgmester Morten Slotved og hustru i spidsen, også lige en god og hurtig gennemgang af rockhistoriens rå og rivende guitarlyd - med flere eksemplar på lillefinger rock.

Leveret af DAD-guitarist Jacob Binzer med høj hat og elektrisk spade få meter fra Dronningens plads på første række. Med helt i tråd med von Triers musiksmag.

Von Triers samlede værk

Det er i anerkendelse af Lars von Triers samlede værk, at han blev tildelt årets Rungstedlundpris. Fordi han igennem hele sin karriere har beskæftiget sig så indgående med menneskets mange lag, og hans film fremstår stærkt og visiuelt og billedskabende. Fordi han tager fat om de store spørgsmål i livet.

Dronning Margrethe blev budt velkommen i Karen Blixens hjem på Rungstedlund af museumsdirektør Catherine Lefebvre og bestyrelsesformand for Rungstedlund, Michael Bjørn Nelleman (med ryggen til). Bag Dronningen er det kulturminister Mette Bock.

Dronning Margrethe blev budt velkommen i Karen Blixens hjem på Rungstedlund af museumsdirektør Catherine Lefebvre og bestyrelsesformand for Rungstedlund, Michael Bjørn Nelleman (med ryggen til). Bag Dronningen er det kulturminister Mette Bock. Foto: Morten Timm

"Ligesom Blixen mestrer han, at inkorporere og transformere andre kunstneres værker i sin film. Og i lighed med Blixen maler han billeder frem, når han zoomer ind på det smukke og grumme i verden og den menneskelige natur," fremgik det af motivationen for årets prismodtager.

En motiveringstale som Vinca Wiedemann, rektor ved Den Danske Filmskole, holdt.

Udover æren følger der 50.000 kroner med Rungstedlundprisen. Penge som er givet af Hørsholm Kommune. Prisen overrækkes altid i nærhed af Karen Blixens fødselsdag den 17. april.

I flot solskin, men med en kølig østenvind, modtog bestyrelsesformand for Rungstedlund, Michael Bjørn Nellemann, Hendes Majestæt Dronning Margrethe forud for overrækkelsen af årets Rungstedlundpris.

I flot solskin, men med en kølig østenvind, modtog bestyrelsesformand for Rungstedlund, Michael Bjørn Nellemann, Hendes Majestæt Dronning Margrethe forud for overrækkelsen af årets Rungstedlundpris. Foto: Morten Timm

Nogle få borgere fik sig tilfældigvis et syn af Dronning Margrethe, da hun ankom til Rungstedlund og blev vist ind i Karen Blixens stue af museumsdirektør Catherine Lefebvre.

Nogle få borgere fik sig tilfældigvis et syn af Dronning Margrethe, da hun ankom til Rungstedlund og blev vist ind i Karen Blixens stue af museumsdirektør Catherine Lefebvre. Foto: Morten Timm

FAKTA om Lars von Trier

  62 år

  Gik på instruktørlinjen på Den Danske Filmskole fra 1979-83.

  "Befrielsesbilleder" (1982) var hans afgangsfilm fra Den Danske Filmskole.

  Fik sit gennembrud med "Forbrydelsens element" (1984) og vandt den tekniske pris på filmfestivalen i Cannes. Den var 1. film i Europa-trilogien. Herefter fulgte "Epidemic" (1987) og trilogiens sidste "Europa" (1991).

Andre store Lars von Trier-film:

  "Breaking the Waves" (1996), dogmefilmen "Idioterne" (1998), "Dancer in the Dark" (2000), "Dogville", "Antichrist" (2009), "Melancholia" (2011), "Nymphomaniac" (2013) og senest "The House That Jack Built" (2018).

  På TV-siden har "Riget" (1994) og "Riget II" (1997) opnået kultstatus.

  For "Dancer in the Dark" vandt han Den Gyldne Palme i Cannes. Har modtaget flere danske Robert- og Bodilpriser. Vandt European Film Award i bedste film for Breaking the Waves", "Dancer in the Dark" og "Melancholia".

  Modtog sidste år Sonningprisen, og er Ridder af Dannebrog.

Publiceret 09 April 2019 18:56