Dronning Margrethe ankom til Rungstedlund i Krone 121 og blev modtaget af museets bestyrelesformand Michael Bjørn Nellemann.

Dronning Margrethe ankom til Rungstedlund i Krone 121 og blev modtaget af museets bestyrelesformand Michael Bjørn Nellemann. Foto: Morten Timm

Se stort billedgalleri fra Lars von Trier-hyldest

Dronning Margrethe overrakte årets Rungstedlundpris til den karismatiske filminstruktør Lars von Trier, der havde selskab af Peter 'Ålen' Aalbæk Jensen

Af
Morten Timm

Filminstruktør Lars von Trier, 62 år, blev tirsdag hyldet i Karen Blixens hjem som årets modtager af Rungstedlundprisen 2019.

Som protektor for Rungstedlund var det Hendes Majestæt Dronning Margrethe, der overrakte prisen i en tætpakket Boganis-sal med en lang række gæster.

De hørte også DAD-guitarist Jacob Binzer i en musikalsk gennemgang af rockhistorien, set fra en elektrisk guitar.

Det er Triers mange vigtige bidrag til filmhistorien, hvor han gang på gang tager fat om de store spørgsmål i livet, der har ført ham til Blixen-hæderen.

"Han er en formiddabel historiefortæller, og i lighed med Karen Blixen maler han billeder frem, når han zoomer ind på det smukke og grumme i verden og den menneskelige natur," sagde Vinca Wiedemann, rektor ved Den Danske Filmskole, i sin motiveringstale ved prisuddelingen.

Hovedpersonen selv takkede mange gange for prisen, og han var selv blevet begejstret for Karen Blixen efter at have læst 'Min Afrikanske Farm'. Gennem årene har han også gået op mod 100 ture i parken og reservatet ved Rungstedlund og føler et samhør med den berømte forfatterinde.

Von Trier kunne i sin tale heller ikke dyd sig for med humor at sige, at det må være noget med alderen, når man begynder at få kylet priser i nakken. Men skyndte sig derefter igen at sige "mange gange tak".

FAKTA om Lars von Trier

  62 år

  Gik på instruktørlinjen på Den Danske Filmskole fra 1979-83.

  "Befrielsesbilleder" (1982) var hans afgangsfilm fra Den Danske Filmskole.

  Fik sit gennembrud med "Forbrydelsens element" (1984) og vandt den tekniske pris på filmfestivalen i Cannes. Den var 1. film i Europa-trilogien. Herefter fulgte "Epidemic" (1987) og trilogiens sidste "Europa" (1991).

Andre store Lars von Trier-film:

  "Breaking the Waves" (1996), dogmefilmen "Idioterne" (1998), "Dancer in the Dark" (2000), "Dogville", "Antichrist" (2009), "Melancholia" (2011), "Nymphomaniac" (2013) og senest "The House That Jack Built" (2018).

  På TV-siden har "Riget" (1994) og "Riget II" (1997) opnået kultstatus.

  For "Dancer in the Dark" vandt han Den Gyldne Palme i Cannes. Har modtaget flere danske Robert- og Bodilpriser. Vandt European Film Award i bedste film for Breaking the Waves", "Dancer in the Dark" og "Melancholia".

  Modtog sidste år Sonningprisen, og er Ridder af Dannebrog.

Publiceret 10 April 2019 12:25