Det er blevet til over 100 medaljer i løbet af de 11 år, Eva har dyrket kokurrencesvømning. Foto: Pia Haabegaard

Det er blevet til over 100 medaljer i løbet af de 11 år, Eva har dyrket kokurrencesvømning. Foto: Pia Haabegaard

100 medaljer er ingen sag for Eva

20-årige Eva Rosted fra Rungsted har Downs syndrom og er et helt specielt svømmetalent og livstykke

Af
Pia Haabegaard

Hun blev født i et stort kar med vand, og siden har vandet været hendes element. Otte uger gammel begyndte hun til babysvømning, og siden har hun svømmet intenst.

Træningen er så ambitiøs, at hun i dag i en alder af 20 år er indehaver af mere end 100 medaljer.

Eva Rosted er en helt speciel ung kvinde fra Rungsted. Født med Downs syndrom og udstyret med en unik viljestyrke, der har bragt hende utrolig langt. Senest helt til Abu Dhabi, hvor hun deltog i parasports-arrangementet ’Special Olympics World Summer Games’, der kun er for udviklingshæmmede.

Legene er verdens største idrætsbegivenhed i 2019, mere end 7000 atleter fra 170 lande deltog.

Tre medaljer

”Det var rigtig spændende. I modsætning til den danske regn, var regnen dernede varm. Men der var nu mest solskin, og det var rigtig spændende at se en kæmpe indkøbsmall med et enormt akvarium i flere etager”, fortæller Eva, der også fik shoppet lidt tøj.

Men det vigtigste var dog svømningen. Svømmekonkurrencerne blev afholdt i Dubai, og det gik bestemt ikke ringe.

”Jeg vandt guld i 200 meter ryg og sølv i 100 meter bryst. Og så fik jeg en fjerdeplads i 100 meter medley”, fortæller Eva ikke uden en vis stolthed.

Det enestående øjeblik i Dubai, hvor det går op for Eva, at hun har vundet guld i 200 meter ryg. Foto: Parasport Danmark

Det enestående øjeblik i Dubai, hvor det går op for Eva, at hun har vundet guld i 200 meter ryg. Foto: Parasport Danmark

Disciplin og afsavn

Og det har hun også al mulig grund til at være. Samtidig med at hun har trænet op til fem gange om ugen, har hun også fulgt sin skolegang på specialefterskolen Waldemarsbo i Faxe Ladeplads, hvor hun slutter 10. klasse til sommer.

Det har krævet enorm disciplin og mange afsavn, men Eva har været stålsat både i svømmebassinet, i sin skolegang og i sin tilgang til hele tiden at tilegne sig nye færdigheder.

”Jeg har lært at tage toget alene fra Rungsted til Faxe Ladeplads. Først til Københavns Hovedbanegård, hvor jeg skifter til toget til Køge. Og i Køge tager jeg et tredje tog til Faxe Ladeplads.

Jeg skal lære at se tv-nyheder, ellers er man ikke en rigtig voksen

"Jeg elsker at køre i tog, og undervejs mod Faxe Ladeplads kommer mange af mine venner fra efterskolen på toget, så det er en rigtig hyggelig tur”, siger Eva, der har store planer for alle de mange færdigheder, hun har planer om at erhverve sig.

Uddannelsen på plads

”Jeg skal lære at se tv-nyheder, ellers er man ikke en rigtig voksen. Og når jeg engang skal flytte hjemmefra til et bofællesskab, skal jeg også have lært at betale regninger. Jeg vil også lære at gøre rent, lave endnu bedre mad, købe ind og blive mere selvstændig. Jeg har allerede lært at vaske mit tøj”, fortæller Eva, der til punkt og prikke opremser reglerne for vaskegrader, tøjsortering og tumble-regler.

Og fremtiden er der skam også styr på.

”Efter 10. klasse skal jeg i et STU-forløb (et særligt tilrettelagt uddannelsesforløb for unge med udfordringer, red.). Jeg skal arbejde på en café, der hedder Kadetten og ligger ved Kronborg Slot. Og så får jeg også undervisning ved siden af. Det bliver jeg dygtig til, for jeg er god til at hjælpe andre mennesker, og jeg elsker at lave mad og servere. Det glæder jeg mig rigtig meget til”, siger en selvsikker og glad Eva.

Der blev også tid til lidt sightseeing under Special Olympics World Summer Games, og Eva var ikke bleg for at prøve de lokale specialiteter. Foto: Parasport Danmark

Der blev også tid til lidt sightseeing under Special Olympics World Summer Games, og Eva var ikke bleg for at prøve de lokale specialiteter. Foto: Parasport Danmark

Familietur til Roskilde

Og endnu en festlig begivenheder ligger tæt på, nemlig Roskilde Festival. Billetterne er købt, og hele familien skal afsted.

Det er tredje gang, jeg skal til Roskilde Festival, og jeg er helt vild med det

Eva og hendes mor Cathrine skal bo i Handi-Camp, hvor deltagere med specielle behov kan udfolde sig. Hendes ældre bror holder til ude i en anden camp, og så kommer hendes far til festivalen hver dag efter arbejde og overnatter.

”Det er tredje gang, jeg skal til Roskilde Festival, og jeg er helt vild med det. Der bliver lavet aktiviteter for os i HandiCamp, sidste år holdt de boblefest med en DJ og cava”, fortæller Eva, der dog er yderst tilbageholdende med alkohol, da hun er en lille spirrevip på 150 centimeter.

Også af den grund er hendes svømme-præstationer helt ekstraordinære.

Tæt på musikken

Men det giver også fordele at være en spirrevip:

”Fordi jeg er så lille og har særlige udfordringer, får jeg på Roskilde podieadgang sammen med alle kørestolsbrugere.

Jeg sidder på en skammel, så jeg ikke tager udsigten fra publikum. Sidste år var der en fra publikum, der rørte mig i ansigtet og sagde, at jeg var så blød”, ler Eva begejstret.

Eva Rosted har om halsen sine tre fornemme medaljer, som hun vandt ved Special Olympics World Summer Games. På bordet ligger de fire medaljer, hun snuppede for nylig til regionsmesterskaberne i Helsingør. Foto: Pia Haabegaard

Eva Rosted har om halsen sine tre fornemme medaljer, som hun vandt ved Special Olympics World Summer Games. På bordet ligger de fire medaljer, hun snuppede for nylig til regionsmesterskaberne i Helsingør. Foto: Pia Haabegaard

Svømme-ambitioner

Men lige meget hvor travlt Eva har, så svigter hun aldrig svømningen. Ambitionen er igen at komme med til ’Special Olympics World Summer Games’ om fire år sammen med Parasport landsholdet i svømning.

Vandet er så blødt og jeg kan mærke på huden, hvor behageligt det er. Det må være fordi, jeg er født i vand

To gange om ugen træner hun på Haslev Svømmeklubs konkurrencehold, hvor de har gjort en stor indsats for at inkludere hende i gruppen. Desuden træner hun i svømmeklubben Sigma én gang om ugen, så der er noget at se til.

Fire medaljer i Helsingør

Nå, ja, og så var der lige regionsmesterskabet i para-svømning her for nylig. Det blev afholdt i Helsingør, og her lykkedes det da også Eva at rydde bordet.

”Jeg vand guld i både 50 meter bryst og 100 meter bryst. Og i begge discipliner satte jeg også personlig rekord. Og så vandt jeg sølv i 50 meter fri og bronze i 100 meter individuel medley”, oplyser ustoppelige Eva, der med egne ord føler sig som en havfrue, når hun pløjer gennem vandet.

”Vandet er så blødt og jeg kan mærke på huden, hvor behageligt det er. Det må være fordi, jeg er født i vand”, ler Eva, der nok skal drive det vidt med sin indstilling til tilværelsen.

Publiceret 19 April 2019 17:00