Hørsholm Børneteater holder meget af de klassiske eventyr. Her en scene fra H.C. Andersens 'Svinedrengen'. Privatfoto

Hørsholm Børneteater holder meget af de klassiske eventyr. Her en scene fra H.C. Andersens 'Svinedrengen'. Privatfoto

50 år med børneteater:

En eventyrverden for små og store

Hørsholm Børneteater fejrer 50 års jubilæum og har en helt speciel familiehistorie

Af
Pia Haabegaard

I år kan Hørsholm Børneteater fejre 50 års jubilæum, og det skyldes ene og alene én bestemt familie i Hørsholm.

Teatret blev stiftet af Bente Bentzen, der drev det frem til sin død.

Hendes datter, Birgitte Madsen, førte teatret videre, og i dag er det hendes datter, Caroline Mathiesen, der er leder af teatret. Selvfølgelig med hjælp fra sin mor, der stadig er aktiv både som næstformand, kasserer, altmuligmand og meget mere.

Hjælp fra venner og familie

"Og så trækker vi på vores familiemedlemmer, veninder og forældre til børnene", fortæller Birgitte Madsen, der også kan fejre 50 års jubilæum med teatret.

"Jeg spillede med i den første forestilling, som min mor satte op i kælderen under det gamle bibliotek. Min far byggede kulisser, og min bror lavede lys, og alle vores veninder har gennem årene hjulpet med strygning, kostumer, sminke, hår og tusind andre ting", siger Birgitte Madsen.

Birgitte Madsen og hendes datter Caroline Mathiesen er de to ildsjæle, der med hjælp fra familie og venner driver Hørsholm Børneteater. Foto: Pia Haabegaard

Birgitte Madsen og hendes datter Caroline Mathiesen er de to ildsjæle, der med hjælp fra familie og venner driver Hørsholm Børneteater. Foto: Pia Haabegaard

Passion for børn

Familiens glødende passion for Hørsholm Børneteater skyldes mest af alt glæden ved at se børnene udvikle sig.

"Det er fantastisk at opleve nye medlemmer udvikle sig. Børnene starter tit med at sidde i et hjørne og lige en stor undskyldning for sig selv. Efter få år strutter de af selvtillid og fører sig frem på en fantastisk dejlig måde.

Det er så fantastisk at opleve, hvordan de ældste hjælper de små

Børnene tør mere, når de står bag en rolle, og det tager de med sig ud i andre sammenhænge. De tør sige mere i klassen, og det træner i øvrigt også hukommelsen at skulle huske replikkerne", fortæller Caroline Mathiesen, der selv havde sin debut som fire-årig.

Debut som fe

"Jeg var en lille fe uden replikker. Når vi har små roller uden replikker, låner vi de mindresøskende. Ellers er medlemmerne fra otte-ni år og op til 13-15 år. De skal jo helst kunne læse, for at øve deres roller.

Og det er så fantastisk at opleve, hvordan de ældste hjælper de små. De kan selv huske, da de startede, og det er meget rørende at opleve deres omsorg", siger Caroline Mathiesen.

Med 50 års virke på bagen mangler Hørsholm Børneteater bestemt ikke festlige kostumer. Privatfoto

Med 50 års virke på bagen mangler Hørsholm Børneteater bestemt ikke festlige kostumer. Privatfoto

40 år i Fritidshuset

Også den kreative del af arbejdet med kostumer, scenebyggeri og planlægning nyder familien. Og her er Hørsholm Børneteater så heldig, at foreningen de sidste 40 år har haft deres egne lokaler i et område af kælderen i Fritidshuset.

Det er skønt, at vi kan opbevare alle vores ting uden at skulle tænke på at rydde dem væk, hver gang vi går ud af døren

Her har det været muligt at rode og regere med teateropsætninger, pailetter, kostumer, sceneudstyr, syning, møder, prøver og alt hvad der skal til, for at drive teatret.

Kreativt roderi

"Det er en kæmpe lettelse, at vi kan opbevare alle vores ting uden at skulle tænke på at rydde dem væk, hver gang vi går ud af døren. Vi har så mange rekvisitter, kostumer og alt andet tilbehør, at det nærmest ville være umuligt, siger Caroline Mathiesen, der dog må konstatere, at 1. oktober slutter festen i Fritidshuset.

Her skal Hørsholm Børneteater fraflytte deres lokaler, fordi kommunen som bekendt har andre planer med huset.

"Det er meget vemodigt efter 40 år, men vi ved, at kommunen arbejder på at finde nye lokaler til os. Vi håber bare, at kommunen finder et sted, hvor vi kan rode med vores mange ting uden at skulle lægge dem i kasser, hver gang vi har været i gang", lyder det fra Caroline Mathiesen.

Stor jubilæumsforestilling

50 års jubilæet går selvfølgelig ikke upåagtet hen.

Hørsholm Børneteater fejrer det med opførslen af en stor eventyrkavalkade med uddrag fra 'Klodshans', 'Askepot', 'Svinedrengen', 'Snehvide', 'Tornerose' og 'Fyrtøjet'. Alle eventyr, som børneteatret tidligere har opført.

Forestillingerne opføres fra tirsdag den 30. april til og med søndag den 5. maj (bortset fra fredag). Billetter kan købes på billetfix.dk/da/e/eventyr-kavalkade/.

Ny ledelse på vej

Og selv om teatret i næste sæson bor i nye lokaler, så vil der helt sikkert komme flere forestillinger lang tid fremover.

Caroline Mathiesen er nemlig gravid med sit andet barn, så der er allerede lagt i gryden til en fjerde generation i det eventyrlige teater.

Publiceret 22 April 2019 09:00