En influenza-epidemi i begyndelsen af året har sandsynligvis øget sygefraværet i Hørsholm Kommune i 2018.

En influenza-epidemi i begyndelsen af året har sandsynligvis øget sygefraværet i Hørsholm Kommune i 2018. Foto: Adobe Stock

Sygefravær i Hørsholm:

Epidemi smadrer de gode tal

Hørsholm har mistet førertrøjen i det felt, man sammenligner sig med

Af
Fred Jacobsen

Det er formentlig en influenza-epidemi i begyndelsen af året der er skyld i, at Hørsholm Kommune i 2018 igen oplevede en stigning i sygefraværet blandt kommunens medarbejdere.

"I januar og februar steg sygefraværet i et ordentligt ryk. Vi ved ikke præcist, om det var influenzaen, men vi havde en del korttidsfravær, som fladede ud igen over resten af året," oplyser kommunens personalechef Gert Ahrentecht Jensen.

Samlet set endte 2018 med, at der var så mange medarbejdere fraværende på grund af kort- eller langvarig sygdom, at det svarer til, at kun 96 af 100 medarbejdere i gennemsnit mødte på arbejde. Hørsholm er derfor rykket fra en første- til en tredjeplads på listen over de kommuner, Hørsholm ynder at sammenligne sig med.

I 2017 havde Hørsholm faktisk erobret førertrøjen i feltet efter at have sænket sygefraværet med én procent fra 2014, hvor kommunen tog fat på, hvad man mente var et for højt sygefravær.

Selv om personalechefen ikke med sikkerhed direkte kan pege på influenza-epidemien i begyndelsen af 2018 som årsag, kan der være noget om det. For eb.dk skrev om et stigende antal tilfælde influenza, som oven i købet var af en type, som den vaccine ikke kunne dæmme op for.

FAKTA

  • I januar og februar var sygefraværet på hhv. 4,9 og 5 procent og faldt så igen
  • Juli måned er sygefraværet lavest med 2,2 procent
  • Det samlede sygefravær var 4,1 procent i 2018
  • Til sammenligning var fraværet 3,8 procent i Allerød, 4,0 i Fredensborg, 4,4 i Gentofte, 4,8 i Lyngby-Taarbæk og 5,1 i Rudersdal kommuner
  • Fraværet i Region Hovedstaden og på landsplan er hhv. 4,6 og 4,5

Publiceret 21 May 2019 09:15