Irene Klein, Torben Rohde, Lis Rude, Verner Søgaard og Per Illum er glade for Hørsholm Parks landsbyagtige atmosfære.

Irene Klein, Torben Rohde, Lis Rude, Verner Søgaard og Per Illum er glade for Hørsholm Parks landsbyagtige atmosfære. Foto: Fred Jacobsen

Hørsholm Park 50 år:

En landsby af beton og hjælpsomhed

Kvarterets ældre ejere og lejere ser gerne børnefamilier flytte ind til dem

Af
Fred Jacobsen

"Det sker, at nogle siger: Ej, har du set det. Der er kommet en børnefamilie".

Det kan være en replik, der falder, når kvarterets beboere løber ind i hinanden. Det gør de ofte. For man kommer hinanden ved i Hørsholm Park, som er 199 lejligheder fordelt på tre store og en mindre grå betonblokke nord for Rungstedvej.

Og selv om mange er kommet her for at få ro, gør det dem glade at få nogle yngre naboer.

"Altså i bestyrelsen nærmer vi os de 80 år i snit," funderer formand Verner Søgaard og fortæller, at kvarteret er eftertragtet blandt ældre i Rungsted, der gerne vil ud af deres store huse.

"De kommer primært for at få ro," tilføjer formanden.

Valdemarsdag, som er 15. juni, runder Hørsholm Park 50 år. Det var ingeniørernes pensionskasse (DIP), der byggede de 199 lejligheder med 90 garager og - hvad der er nok så vigtigt i forhold til Hørsholm Parks beboersammensætning - elevatorer.

Dem er de glade for i dag - blandt andet Irene Klein, der til december har boet her i 50 år.

"Der er selvfølgelig meget, der har forandret sig i årene. Da vi kom, var vi unge familier. Selv var vi lærere begge to - og jeg husker det kostede én lærerløn at bo her. Det var meget," husker Irene og fremviser en lejekontrakt på dengang 1.600 kr.

Hun bor stadig til leje i 115 kvadratmeter for 6.500 kr. om måneden, hvilket hun betegner som "ren luksus".

Sælger ud af boligerne

Der er dog ikke så mange lejemål tilbage. Faktisk kun 35. For i takt med at lejerne flytter fra dem, bliver de solgt, fordi pensionskassen ikke længere ønsker at administrere Hørsholm Park som udlejningsejendom.

Ejere og lejere lever således i fin sameksistens med hver deres foreninger og ikke mindst viceværten Jørgen Kyhl, som alle hylder for hans flotte arbejde. Og ingen går og tænker på, om den ene nu er ejer eller lejer.

Aldrig i livet

Kommer man ind i kvarteret udefra, ligner det mest af alt grå lejekaserner, som man kender fra alment boligbyggeri rundt omkring i byerne.

Hørsholm Park var da heller ikke førstevalget, da Torben Rohde, der nu har boet i Hørsholm Park i 13 år, flyttede hertil.

"Aldrig i livet," sagde jeg dengang - og også for Lis Rude, der har boet her i syv år, spiller det betonagtige ydre en rolle.

"Da min mor boede her, var hun utilfreds med udseendet, betonen. Jeg synes stadigvæk ikke, det er smukt," siger Lis Rude.

Grøn landsby

Beboerne forsøger at kompensere for det bastant udtryk med masser af grønt omkring blokkene og på parkeringsarealet i midten og mener det er vigtige at tale om de egenskaber, der gør, at de oplever Hørsholm Park som et attraktivt sted at bo.

"Vi hjælper hinanden med at gøre indkøb og oplever i det hele taget Hørsholm Park mere som en landsby end et boligkvarter.

Publiceret 10 June 2019 09:00