Lea Jørgensen gør op med nogle myter om sundhed og anbefaler blandt andet en kold kartoffelsalat.

Lea Jørgensen gør op med nogle myter om sundhed og anbefaler blandt andet en kold kartoffelsalat. HandmadePictures - stock.adobe.com

Diætistens hjørne:

Sundhedsmyter – fup eller fakta

Sundhedsjunglen kan være svært at navigere i, skriver diætist Lea Jørgensen i juli måned bidrag

Af
Lea Jørgensen

diætist

Sundhedsjunglen kan være svær at navigere i. Det kan være svært at skelne mellem hvad der er rigtig viden, og hvad der er den nye sundheds-mode.

En årsag til dette er, at alle er blevet eksperter på egen og andres sundhed, og vi har derfor travlt med at fortælle andre om vores seneste sundhedsbudskab. Disse sundhedsbudskaber stemmer ikke altid overens med videnskabelig evidens. Budskaber om sundhed bidrager sjældent til sundhed, men til manglende tillid til egen mestringsevne, selvkritik og selvhad.

I denne artikel vil jeg sætte spørgsmålstegn ved, hvad sundhed er. Om sundhed udelukkende bør handle om kalorieindtag, drikke den rigtige juice og veje det rigtige tal eller om sundhed også må omhandle nydelse og livskvalitet? Måske sundhed også kan handle om at få et afslappet forhold til mad og egen krop? Hvor det vi indtager, selvfølgelig bliver taget alvorligt, hvor vi bevæger os og holder os selv i gang, hvor vi laver det vi elsker og udfordrer os selv tilpas meget, men uden at bidrage til sundhedsfanatisme og pseudovidenskab.

Lea Jørgensen, diætist.

Lea Jørgensen, diætist. Foto: Fred Jacobsen

Her er nogle sundhedsbudskaber, jeg ofte møder i min hverdag - måske du kan nikke genkendende til nogle af dem.

Protein giver større muskler:

Nej. Proteins tilstedeværelse igennem kosten er ikke alene nok til at vi danner muskler. Vi stimulerer til muskelopbygning ved at være i kalorieoverskud, træne og spise protein.

Hvis jeg dropper kulhydrater, giver det større vægttab:

Nej. Og ja… Vi taber os ved at være i kalorieunderskud, altså at spise mindre end hvad vi forbrænder. Ved ikke at spise kulhydrater, kommer vi meget let i kalorieunderskud, og det er derfor, at mange oplever et hurtigt vægttab. Desværre ender de som regel med at tage det hele på igen, fordi det bliver svært at opretholde i længden.

Kroppen har brug for at du aktivt gør noget, for at rense ud, f.eks. juicekur:

Nej. Så længe du har din lever og nyre, så renser din krop fint sig selv.

Du tager på af sødestoffer:

Nej. Du tager på af kalorieoverskud. Ved at skifte nogle produkter, som indeholder sukker, ud med produkter, som indeholder sødestoffer, kan være en hjælp til at komme i kalorieunderskud, og derved hjælpe til et vægttab.

Sukker er farligt:

Nej. Sukker kan bidrage til at maden bliver mere energitæt - det vil sige mange kalorier pr. 100 gram. Derfor kan der være en større risiko for at komme i energioverskud og tage på. Du tager kun på af sukker, hvis du er i energioverskud. Sukker kan dog være årsag til tilfælde af caries og sukker kan optage pladsen for fødevare der indeholder vitaminer og mineraler.

Søvn er vigtigt ift vægttab:

Ja. Ikke fordi dine kalorier bliver forvandlet til flere, ved at være i søvnunderskud, men fordi mangel på søvn kan give mindre overskud til at vælge sundere. Mangel på søvn kan give en øget lyst til søde sager, som kan medvirke til energioverskud og dermed vægtøgning.

Du bør undgå frugt hvis du ønsker et vægttab:

Nej og ja. Frugt indeholder en masse vitaminer, mineraler og kostfibre som er godt for din krop. Frugt indeholder flere kalorier pr 100 gram end grøntsager, så det kan være en fordel ift at nedsætte kalorieindtaget, at skrue lidt ned for frugtindtaget og op for grøntsagerne. Hvis du er i kalorieunderskud, vil du tabe dig, uanset hvor meget frugt du spiser.

Mellemmåltider kan være en hjælp til vægttab:

Ja. Mellemmåltider kan hjælpe dig til ikke at overspise ved hovedmåltiderne, fordi det kan tage toppen af sulten. Desuden kan mellemmåltider hjælpe dig til stabilt blodsukker.

OPSKRIFT

Kold kartoffelsalat/ 4 personer

  • 500 gram nye danske kartofler
  • 1 bundt forårsløg
  • 2 dl. Skyr
  • 1 dl. Ymer
  • 1 spsk. Ketchup
  • 1 spsk. Sød sennep
  • ½ bundt purløg
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

Skyl kartoflerne grundigt. Gnub dem eventuelt med en børste, hvis du ønsker noget af skrællen af. Bring kartoflerne i kog og skru derefter ned for blusset – de koges i ca. 10 minutter eller til du lige nøjagtig kan få en gaffel igennem. Efter kog hældes det kogende vand fra, og kartoflerne skylles over med koldt vand. Lad dem køle af i koldt vand eller i køleskabet – de skal være afkølede før de blandes med dressingen. Bland skyr, ymer, ketchup, sød sennep og purløg og smag til med salt og peber. Skær forårsløget i skiver. Vend kartofler og forårsløg i dressingen, når kartoflerne er kolde.

Melonsalat/ 4 personer

  • 4 håndfulde spinat
  • 400 gram Vandmelon
  • 200 gram Puck ost
  • 3 spsk. Græskarkerner
  • 1 Rødløg
  • Salt

Fremgangsmåde:

Skær vandmelonen i tern og hæld det i en si, på en tallerken, så noget af saften kan dryppe fra. Rist græskarkernen på panden med 1 knsp. Salt – de er færdige når de popper. Skyld spinaten og skær rødløget i tynde skiver. Bland det hele sammen lige før servering og smuldre osten udover.

Kartoffelsalaten og melonsalaten kan f.eks. spises med krydret kyllingefileter fra grillen – velbekomme!

Kold kartoffelsalat/ 4 personer

  • 500 gram nye danske kartofler
  • 1 bundt forårsløg
  • 2 dl. Skyr
  • 1 dl. Ymer
  • 1 spsk. Ketchup
  • 1 spsk. Sød sennep
  • ½ bundt purløg
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

Skyl kartoflerne grundigt. Gnub dem eventuelt med en børste, hvis du ønsker noget af skrællen af. Bring kartoflerne i kog og skru derefter ned for blusset – de koges i ca. 10 minutter eller til du lige nøjagtig kan få en gaffel igennem. Efter kog hældes det kogende vand fra, og kartoflerne skylles over med koldt vand. Lad dem køle af i koldt vand eller i køleskabet – de skal være afkølede før de blandes med dressingen. Bland skyr, ymer, ketchup, sød sennep og purløg og smag til med salt og peber. Skær forårsløget i skiver. Vend kartofler og forårsløg i dressingen, når kartoflerne er kolde.

Melonsalat/ 4 personer

  • 4 håndfulde spinat
  • 400 gram Vandmelon
  • 200 gram Puck ost
  • 3 spsk. Græskarkerner
  • 1 Rødløg
  • Salt

Fremgangsmåde:

Skær vandmelonen i tern og hæld det i en si, på en tallerken, så noget af saften kan dryppe fra. Rist græskarkernen på panden med 1 knsp. Salt – de er færdige når de popper. Skyld spinaten og skær rødløget i tynde skiver. Bland det hele sammen lige før servering og smuldre osten udover.

Kartoffelsalaten og melonsalaten kan f.eks. spises med krydret kyllingefileter fra grillen – velbekomme!

Publiceret 20 July 2019 07:00