Morten A. Korch blev 103 år. Foto: Morten Timm

Morten A. Korch blev 103 år. Foto: Morten Timm

Morten A. Korch er død

Verdens ældre forlægger var aktiv til det sidste i sit 103-årige liv

Af
Pernille Kristensen

Morten A. Korch, forlægger og søn af den danske forfatter Morten Korch, døde natten til søndag efter kort tids sygdom. Han blev 103 år.
På trods af den høje alder var Morten A. Korch aktiv til det sidste både med sin forlagsvirksomhed og forskellige fritidsaktiviteter. Således flyttede han først for nylig ind i en ældrebolig i Breelteparken og rejste så sent som i påsken til Nice for at spille bridge.
Morten A. Korch var uddannet boghandler og var fra 1947 forlægger for sin fars bøger. I 1949 blev forlaget lagt sammen med Povl Branners Forlag og blev til Branner & Korchs forlag indtil 1984, hvor Morten A. Korchs forlag blev gendannet. Da Morten A. Korch fyldte 100 i 2009, var han stadig dybt engageret i forlagets aktiviteter.

Glæden ved livet

Det var også ved 100-års dagen, at Ugebladet interviewede ham om forholdet til faderen og den arv, der fulgte med at have en kendt person i familien.
"Jeg vil bevare min fars navn og gøre alt for det. Jeg vil lære folk værdien i fars forfatterskab. Det er selv ved at gå op for kritikerne, at miljøet og menneskeskildringerne i fars bøger belyser en periode, som ingen andre har gjort. Jeg ville ikke skrive en ny bog om far, men en bog om far som far. Han har været det bærende i mit liv," sagde Morten A. Korch dengang om en bog, han kort forinden havde udgivet om sin far.
Morten A. Korch voksede op i en fattig familie med fire ældre halvsøskende og en lillebror.
"Jeg havde en lykkelig opvækst med nogle kærlige forældre og en stor kærlig familie. Far lærte mig tidligt glæden ved livet. Hvordan man hele tiden skulle sætte sig mål og præstere at nå dem. Samtidig lærte far mig glæden ved stadig at være barn. Far lærte mig, at barnet aldrig må dø i et menneske. Det har ikke altid gjort det lettere forretningsmæssigt, men det har gjort livet lykkeligere," fortalte Morten A. Korch til Ugebladet.

Giftede sig som 96-årig

Morten A. Korch boede en stor del af livet i Hellerup og Gentofte. Det var hans tredje hustru, Lisbeth, som han giftede sig med som 96-årig, der fik ham til Hørsholm, hvor han hurtigt faldt til.
"Lisbeth var skyld i, at jeg bor her i dag. Hun elskede Hørsholm. Hun nåede at skabe hjemmet her. Nu er Hørsholm mit hjem. Her vil jeg blive," sagde han til Ugebladet ved sin 100-års dag.
Da Lisbeth døde, blev Morten A. Korch således boende i en lejlighed, hvorfra han styrede en del af forlagsvirksomheden, handlede ind og tog til træning to gange om ugen i Skodsborg. Kørekortet blev fornyet omkring den runde fødselsdag, så han selv kunne komme rundt, indtil helbredet på det seneste begyndte at svigte, og lejligheden blev skiftet ud med en ældrebolig.

Læs hele 100-års interviewet og se web-tv med Morten A. Korch her.

null

Publiceret 23 April 2012 10:57