Chilidyrkningen er blevet en livsstil for 49-årige Søren Friis Larsen fra Hørsholm, der har fyldt sin lejlighed i Opnæsgård med den stærke plante. Foto: Morten Timm

Chilidyrkningen er blevet en livsstil for 49-årige Søren Friis Larsen fra Hørsholm, der har fyldt sin lejlighed i Opnæsgård med den stærke plante. Foto: Morten Timm

Stærke sager:

Søren har skabt sin egen chilisort

Passioneret chiliavler Søren Friis Larsen fra Hørsholm har fremdyrket sin helt egen chilisort, der bærer navnet Bhut Orange Copenhagen. På kort tid har den høstet stor anerkendelse hos chilielskere, og han håber nu, at danskerne vil tage den til sig

Af
Morten Timm

Morten Timm

600 flotte og skinnende orange chilifrugter hænger lige nu klar til at blive høstet hjemme hos Søren Friis Larsen.
De er smukt fordelt på ni store planter, som pryder det meste af hans altan. Der har de stået hele sommeren og suget solens lys og varme til sig, mens chilifrugterne har vokset sig større og samlet kraft og styrke, så selv en knivspids af frugten kan sætte brand i munden.
Selvom vi taler om maks-styrke 10+ på chili-stærkhedsskalaen er det ikke hvilken som helst chili, der dekorerer Søren Friis Larsens lejlighed i Opnæsgård i Hørsholm.
Dels bærer den navnet Bhut Orange Copenhagen, dels den er med stor passion, udsøgt akkuratesse og kærlig pleje fremdyrket af den 49-årige chilimand selv.
Han vedkender, at han er chilinørd til fingerspidserne og elsker den stærke frugt, som han spiser hver dag.
"Chilien har så mange fantastiske egenskaber. Den smager godt, den er sund og den øger forbrændingen og har smertedæmpende effekt. Jeg synes også, at den pynter, og planten kan formes som et smukt træ," fortæller Søren Friis Larsen, som selv har dyrket cirka 60 forskellige arter og sorter.

Søren Friis Larsen er stolt af sine chiliplanter. Foto: Morten Timm

Søren Friis Larsen er stolt af sine chiliplanter. Foto: Morten Timm

Høster kun de bedste

Siden 2009 har han forfinet og forædlet sin egen chilisort, dens frugter og frø gennem nøje selektion og minutiøs pasning og pleje fra generation til generation. I vækstsæsonen går der ikke en dag, hvor han ikke er over sine planter, retter til, nipper og vælger fra.
"Vi høster kun frø af de bedste og mest potente af planterne," fortæller Søren Friis Larsen.
Hele tiden bliver 'fejlskud' sorteret fra. En nøje udvælgelsesproces pågår lige fra de første spirer af de mere end 300 frø, han sår i små bægre præcis den 1. februar hvert år, over udesæsonen på altanen fra midt i maj til nu høsttiden her i oktober, hvor der bare resterer ni planter.
"Det er kun de allerbedste, mest frodige, potente og sundeste planter, der står tilbage," understreger han.
På den måde sikrer han sig de genetisk stærkeste frø til næste års generation af 'Bhut Orange Copenhagen'-chilien, der vil blive tipoldedøtre til den moderplante, som spirede for fem år siden og pludselig blev startskuddet til en ny chilisort, der ikke kun tilhører klassen af de absolut stærkeste, men som ovenikøbet udmærker sig med den smukke orange farve, dens duft og dens smagsegenskaber.

Søren Friis Larsen brænder for en stærk chili, men især sit eget chilibarn, Bhut Orange Copenhagen. Foto: Morten Timm

Søren Friis Larsen brænder for en stærk chili, men især sit eget chilibarn, Bhut Orange Copenhagen. Foto: Morten Timm

Meget stolt og rørt

Søren Friis Larsen blev svært stolt af sin bedrift, da han for nylig på YouTube kunne se en amerikansk chili-ekspert smage en Bhut Orange Copenhagen-chili og bagefter konstaterer, at det uden sammenligning er den bedste chili, han har smagt og hans ubetingede favorit-chili.
"Der blev jeg sgu helt rørt. Tænk at vi nu har fået en dansk chili, som får så stor anerkendelse og fremhæves for dens velsmag og duft. Efter min mening er der ingen anden chili i den stærkeste kategori, der har så eventyrlig og venlig en duft samt smag," siger den lokale chilidyrker.
Alle udviklingstrin for hans chiliplanter bliver minutiøst noteret ned i et excel-ark, hvor han også samler information fra de 65 andre private avlere fra flere lande, der dyrker søster- og kusineplanter af den nye danske chili. De er alle medlem af Facebook-gruppen 'Scoville Passion 2011' og tæller så forskellige faggrupper som genetikere, gartnere, kokke og en advokat.
Et netværk som Søren Friis Larsen også har stiftet, og hvor det kun handler om forædlingen af Bhut Orange Copenhagen.
"Ja, jeg ved godt, at det er nørdet," kommer det uden omsvøb fra Søren Friis Larsen efter meget medlevende at have gennemgået alle chilisæsonens trin for Ugebladets udsendte.

Hørsholms største chilinørd er uden tvivl Søren Friis Larsen, der har altan fyldt med chiliplanter og høstmodne frugter.

Hørsholms største chilinørd er uden tvivl Søren Friis Larsen, der har altan fyldt med chiliplanter og høstmodne frugter.

Samarbejde med gartner

Søren Friis Larsen har indgået et tæt samarbejde med den jyske chiligartner Bjarne Højlund, der har dedikeret et stort drivhus til forædling af den danske chiliplante.
Sammen har de fået varemærkbeskyttet chilisorten og navnet Bhut Orange Copenhagen. Nu vil de satse på en større udbredelse af den stærke danske frugt og forhåbentlig kunne skabe en forretning. Foreløbig er der på fire måneder solgt frø i 17 landet. Selv har Søren Friis Larsen ikke tjent en øre på sit arbejde.
"Mit mål er da, at den som dansk chili skal stå som granulat i alle danske køkkener. I Danmark er vi jo grønskollinger på chili, men netop smagen og dens karakter, tror jeg på, at vi kan nå langt," oplyser Søren Friis Larsen. Samtidig har han en idé om at lave chilibolsjer.

Nippeskolen

Han er også manden bag Nippeskolen (som du kan Google på nettet - red.). Her giver han anvisninger til nip og beskæring, så den forholdsvis busklignede chiliplante vokser sig høj og rank som et træ med en stor krone.

Sådan begyndte det

Chilidyrkelsen og hele interessen for den stærke plante begyndte, da han i 2007 måtte kvitte sit job i medicinalindustrien på grund af en arbejdsskade.
Uden familie med børn og kone og med pludselig masser af fritid skulle han kaste sin energi på noget.
"Jeg har altid haft grønne fingre, men en dag fik jeg foræret en pose med chilifrø. Næsten samtidig havde jeg været på jagt efter en stærk chili i de lokale butikker, men uden held. Da jeg via nettet læste lidt om chiliplanten kastede jeg mig ud i at selv at avle planter.
Hurtigt udviklede det sig til en fascination, men da han efter sin anden høst sad med fem sølle orange chilifrugter, vokset ud af et kryds med den østindiske Bhut Jolokia-chili (kåret til verdens stærkeste i 2006) og en anden ukendt chiliplante (muligvis en Habanero), var han alligevel solgt til chili-universet.
"Jeg vidste bare, at det her var noget helt specielt. En ny sort," fortæller Søren Friis Larsen.

Nærmest min familie

Ved siden af sit job som handicaphjælper bruger han al sin tid på den stærke frugt og de chilifora, hvor han er en ivrig deltager, herunder på Facebook og gruppen Danske Chilientusiaster.
"Jeg hjælper mange via chatten og de andre i gruppen, men det er samtidig blevet meget socialt for mig. Mit netværk betyder alt for mig og er nærmest min familie," erklærer Søren Friis Larsen. Men han oplever også at blive genkendt på den årlige chilifestival, hvor der i sommer var samlet 3.000 mennesker og blev spist chili i alle afskygninger og i et omfang, så han selv fik blødende afføring.
"Jeg elsker jo at spise chili, men jeg er ikke til de konkurrencer, hvor det gælder om at spise flest af de stærkeste," skynder han sig at tilføje, mens han plukker et par pragteksemplarer af sin frugt og forærer dem til Ugebladet. Velbekomme.

Bhut Orange Copenhagen-plante med fuldmodne chilier.

Bhut Orange Copenhagen-plante med fuldmodne chilier.

Se den amerikanske chiliekspert Matt smage Sørens chili


Sådan dyrker du chili

Søren Friis Larsen giver 12 tips til chilidyrkningen:
1. Primo februar. Så fire frø under 1 cm i så– og priklemuld i 200 ml plastkopper.
2. Efter spiring. Fjern de tre spirer, og lad den flotteste spirer stå alene tilbage i koppen.
3. Medio april: Omplant til tre liters plastpotter, og start gødskning 1/2 dl til 10 liter vand.
4. Medio maj: Planter sættes ud på altan eller i drivhus. Undgå temperaturer under 8 grader.
5. Planterne er sarte og skal ved solintroduktion beskyttes mod direkte sol på de varmeste dage. Blomster kan ikke bestøves i over 30 graders varme.
6. Nip de første 10 blomsterknopper af planterne, som vil skabe stor grenmængde og volumen.
7. Vand planterne omhyggeligt fra underskål, de må ikke tørre ud.
8. Brus planterne kraftigt igennem med 45 grader varmt vand, hvis de får bladlus. Svirrefluen er din ven. Den spiser bladlus og bestøver blomster.
9. Primo juli: Omplant til 10 liters potter i god pottemuld.
10.De modne frugter høstes gennem september og oktober.
11. Frys frugterne til vinterens varme middagsretter.
12. Husk at vælge frø fra de flotteste og helt modne frugter fra de bedste planter. Tør frøene gennem 14 dage på tallerken i køkkenskab. Opbevar dem tørt.

Indkøbsseddel til 10 chiliplanter
40 frø
10 små kopper
10 x 3 liter plastpotter
10 x 10 liter plastpotter, gerne større
1 lille pose 'Så– og priklemuld'
150 liter pottemuld
25 bambuspinde af 120 cm x 1cm, som klippes i passende længde undervejs.
5 liter plantenæring
Nyttedyr til biobekæmpelse af bladlus o.a. - til drivhuse

Publiceret 08 October 2013 12:45